Мръсната дузина: 12 луди треньори

Фашист, марксист и няколко потенциални обекта на психотерапия

Sportinglife
Sportinglife 08:55 ч., 10 Авг 2015
0
14736
Getty Images

Те са луди, ексцентрични, обсебващи, някои от тях - и доста успешни. Английското списание "4-4-2" нареди дузина треньори, които могат да бъдат изучавани в учебниците по психотерапия.

Методите им - различни и понякога крайни. Поведението - непредвидимо. Суеверията и фатализмът... Неизменна част от психологическия портрет на един треньор.

Ето ги 12-те - тази "луда мръсна дузина" от наставници.

Паоло ди Канио

Фашист. И бивш мениджър на Съндърланд и Суиндън. Крайнодесен по убеждение, той не крие с жестовете си какви са принципите му в политиката.

Като мениджър на Суиндън смени вратаря си Фотерингъм в 21-вата минута по неясни причини, а после вкара в тунела с шутове и юмруци сменения нападател Лион Кларк, който плахо го попита защо е заменен.

Легендарно е плъзгането му по терена след победа в дербито над Нюкасъл, като мениджър на Съндърланд. На този мач, спечелен с 3:0 пред 2013-а, летя из въздуха, тича триумфално край терена, мимиките и жестовете на победата бяха като за Холивуд.

Брайън Клъф

Шампион с Дарби и Нотингам, два пъти европейски с Форест. Футболен гений, вече покойник.

"Не бих казал, че съм най-добрият треньор в света, но съм в топ 1", е една от прочутите му фрази. Но Голямата глава Клъф е извор на безброй луди истории.

Доведе с постоянните си самохвални приказки дори Мохамед Али дотам, че в едно тв предаване да каже: "В Англия има един Брайън Клъф, който говори повече от мен. Спри се, човече! Дразниш ме!". Това си е постижение!

Бари Фрай

Мениджър на Бирмингам над 10 години, сега директор по футбол на Питърбро. Като играч не успява да пробие в Манчестъл Юнайтед, което не му пречи да е приятел с Джордж Бест. С него "ходят по мадами, залагат и пият", по неговите думи.

Фрай има претенции да е най-псуващият треньор в историята - и то пред камерите.

Опитва да изгони циганската прокоба над стадиона на Бирмингам, като уринира в четирите ъгъла на терена, след като разбира за поверието.

Източник: Списание "4-4-2"

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията