Новак Джокович: Никога не се предавам

Анди Мъри: Позволих на проблемите му да ме разконцентрират

Sportinglife
Sportinglife 17:50 ч., 01 Фер 2015
0
1844
Getty Images

„Никога не се предавам, защото за да спечелиш подобни мачове се нуждаеш не само от физическа мощ, но и с характер”, заяви Новак Джокович вече като петкратен шампион на Australian Open след 7:6(5), 6:7(4), 6:3, 6:0 над Анди Мъри в четвъртия загубен от шотландеца финал в Мелбърн.

„Знаех, че шансовете ни са равни и мачът ще е изключително изтощаващ – обясни още Ноле. – Имаше изключително много обрати, но не е възможно да поддържаш концентрацията си на върхово ниво за три часа и половина. Видяхте през каква криза минах в края на втория сет, но наистина се почувствах изтощен от дългите разигравания. Имах нужда да удрям по-силно топката, отново да започна да излизам на мрежата, за да скъсявам точките и точно това направих.”

Джокович отрече да е крампирал и каза, че това е бил един от малкото пъти в кариерата му, в който се е чувствал слаб и е преодолял криза на корта заради проблеми с кондицията си. „Продължителността на разиграванията просто се отрази зле на тялото ми – не скри световният №1. – Но все пак волята, която демонстрирах днес ми позволи да спечеля първия си трофей от Шлема като баща и семеен човек и много се гордея от този факт. Семейството ми е огромна мотивация за мен.”

Анди Мъри обясни поражението си със загуба та концентрация в третия сет, където той водеше с 2:0, но взе само един от следващите 13 гейма до края мача. „Разсеях се – призна шотландецът. – Джокович изглеждаше сякаш се движи наистина трудно в началото му и оставих това да ми повлияе. А след това той се представи невероятно. Начинът, по който удряше топката в четвъртия сет беше изумителен. Не знам какви болки е изпитвал, но е изключително трудно да да крампираш и след това да играеш по подобен начин.

Разочарован съм от себе си, защото не трябваше да оставям подобно нещо да ми се отрази. Играех добре, контролирах мача и след това загубих концентрация за 10 минути, които бяха достатъчни да изпусна двубоя. Съжалявам, че си създадох толкова възможности, които не успях да реализирам. Имах шансове в първия сет, но не успях да го измъкна. Взех втория и излязох с пробив напред в третия, което също не се оказа достатъчно.”

Мъри отчете, че е натрупал достатъчно срещу в кариерата си, за да не позволява случващото се от другата страна на мрежата да рефлектира върху неговото представяне. Но все пак обобщи като доста позитивни последните няколко месеца. „Вдигнал съм нивото в почти всеки един аспект от играта си – коментира Анди. – Движа се по-добре, физически съм по-силен, по-спокоен и уверен съм преди мачовете си, чувствам се много по-готов за битка психически.”

„Именно заради този напредък съм разочарован от това, което предложих в третия сет – продължи световният №4. – Не е срамно да загубиш от Джокович, а и в четвъртия сет той достигаше всяка топка и я пласираше на линията. Нямаше много какво да направя, но психически не издържах.”

Амели Моресмо няма да може да пътува с Анди през февруари и шотландецът заяви: „Със сигурност ще помисля за треньор, който да работи с мен през това време, но няма да взимам прибързани решения, защото искам да избера правилния човек.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията