Фитнес-джаджите, които реално са ви необходими през 2015

Някои нови инструменти, които ще ви помогнат да си гарантирате доброто здраве и успех в тренировките

Sportinglife
Sportinglife 09:20 ч., 26 Яну 2015
0
3146
Garmin

Потребителският пазар в момента е залят от цял арсенал фитнес-тракери, интелигентни аксесоари и компютри за носене "върху тялото", които целят да ви помогнат да се вкарате в идеална форма.

Истина е обаче, че ще сте толкова способни да сваляте килограми и да поддържате форма с пълен със зеленчуци и месо хладилник, чифт кецове и въже за скачане, колкото и с ултрамодерен следящ сърдечния ви ритъм "умен часовник" и чифт обувки за $300, натъпкани до пръсване със сензори.

Но дори и да сте икономични и да предпочитате нетехнологичния стил на поддържане на форма, добавянето на някоя и друга цифрова инвестиция към режима ви все пак може да ви е от полза.

Ако не друго, старателно подбраните електронни устройства ще ви покажат къде бележите напредък, дори когато не усещате, че правите нещо смислено, и ще ви помогнат да останете мотивирани в достатъчна степен, за да устоите на постоянното гравитационно привличане на пицата и телевизора.

Преди няколко седмици на изложението CES в Лас Вегас бяха демонстрирани многобройни следящи здравословното ви състояние джаджи за носене върху тялото и свързани с фитнеса продукти.

В Sportinglife.bg представихме някои от тях. Сега ви представяме някои нови инструменти, които ще ви помогнат да си гарантирате добра форма и успех в тренировките през тази година.

Умен кантар

Ако имате $150, за да купите само едно нещо, вземете си кантар с връзка към Интернет.

Скорошни проучвания констатират, че претеглянето поне веднъж седмично е от решаващо значение за предотвратяването на възвръщането на трудно свалените килограми.

Ако отделите малко повече, за да инвестирате в кантар, който предава резултатите от претеглянето ви към смартфона ви, това е една досадна задача по-малко, която да вършите всеки ден.

Още по-добре е, ако това е устройство, което отчита и структурата на тялото. Защо?

В един момент ще спрете да сваляте килограми – и това действа много обезсърчаващо.

Това, което не можете да видите обаче е, че макар теглото ви да не спада, тялото ви все пак продължава да се променя: процентът мазнини може да намалява, за сметка на увеличаваща се мускулна маса.

Което е чудесно! Или може би тежите половин килограм повече, защото сте свръх-хидратирани. Също чудесно!

Безжичен кантар като Withings Smart Body Analyzer ($150) или Qardio Base (който ще е достъпен на пазара тази пролет, отново за $150) са отличен избор за тази цел.

MyFitnessPal

Проследяването на ежедневната консумация на храна също е задължително, и MyFitnessPal улеснява тази задача.

Безплатното приложение работи върху многобройни мобилни платформи и има няколко функции, които го правят особено мощен инструмент.

Първо, MyFitnessPal може да споделя данните си с (и да получава данни от) приложения като FitBit, Strava и Apple Health. Без значение кое приложение е основното ви средство за проследяване на консумираните калории, то е въоръжено с най-пълната и точна достъпна информация.

Което ни води до невероятно голямата селекция от храни в MyFitnessPal, които може да внасяте в дневния си журнал на храните.

Може да избирате точния бранд и количество хляб, фъстъчено масло, конфитюр и други компоненти на сандвича, който току-що сте си направили, или точната конфигурация на кофата с панирано пиле, което сте погълнали (не ви упрекваме ни най-малко).

Ако имате любима рецепта, която готвите, можете да я въведете веднъж и да я запишете за бърз избор в бъдеще.

MyFitnessPal също така помни последните използвани продукти, така че ако сте на грейпфрути и кълцан овес тази седмица, можете да ги добавите с едно докосване. Консумираната дневно храна се разделя на лесни за разчитане диаграми с въглехидрати, мазнини и протеини, които може да следите, за да проверите дали вървите в правилната посока.

Тази функция е особено полезна - може да откриете, че някои храни, които сте считали за идеални за нискомазнинна диета, всъщност съдържат изненадващо много мазнини.

Продуктите на Withings (като интелигентния им кантар) се синхронизират с MyFitnessPal, а Qardio очакват да интегрират кантара си с MyFitnessPal в най-близко бъдеще.

Някакъв тип фитнес тракер

Не е нужно маниакално да следите всяка стъпка, тичане или бърпи, за да влезете във форма. И все пак наличието на някакъв вид тракер на извършваните движения и упражнения, независимо дали това е телефонът ви или аксесоар за носене върху тялото, предлага три основни предимства.

Първо, той може да следи интензивността на движението ви. Ако нямате часове, които да отделяте за тичане и вдигане на тежести, може да се уверите, че правите качествена, ефективна тренировка.

Второ, проследявайки движенията си, може да надграждате върху това, което сте правили преди, и да придобиете усещане за постижение.

“Супер, днес съм извървял 10 км! А едвам изкачвах стълбите преди месец!” Това е много силен мотиватор.

Трето, много фитнес-тракери, или поне техните приложения, предлагат някаква степен на общност. Ако имате нужда от допълнителна мотивация, желаете да се срещнете с други хора със сходни цели като вашите, или имате конкурентна нагласа, цифровото свързване с други в една общност ще ви насърчи да продължавате да тренирате.

Ниво 1: следене със смартфон

Ако предпочитате нещата да са максимално улеснени, използвайте телефона си. Почти всеки съвременен телефон съдържа акселерометър, който може да следи стъпките ви, а извън това единственото, което ви е нужно, е приложение, което се синхронизира с MyFitnessPal — има цели 60, от които да избирате.

Бихме ви препоръчали Runkeeper, ако не знаете откъде да започнете. Достъпно за iOS и Android, то има голяма общност от потребители, включва функции за задаване на цели и ви позволява да проследявате всякакви видове различни тренировки.

Ниво 2: следене на тренировките

Стъпка нагоре от това е струващият $100 Wahoo Ticker X монитор за сърдечен ритъм и тренировъчен тракер. Съчетан с фирменото приложение Wahooligan (което ще е достъпно много скоро), може да го носите на гърдите си, като той следи не само сърдечния ритъм, но и всяко упражнение в т.нар. 7-минутна тренировка, което е полезно, ако нямате особено много време за дълги тренировки.

Ако използвате бягаща пътечка или велоергометър, той ще следи тренировката ви, показвайки статистики като сърдечния ви ритъм в реално време през Bluetooth LE. А ако нямате телефона подръка, той може да се синхронизира и да предаде към него данните за движенията и тренировките ви по-късно.

Носенето на монитор на сърдечния ритъм е удобно, защото го прикрепвате и забравяте за него, а ако решите да направите ъпгрейд към по-скъп поддържащ Bluetooth "умен часовник" или фитнес-тракер в бъдеще, може все още да използвате монитора на сърдечния ритъм при тренировките.

Ако не са ви нужни специалните функции за следене на конкретни упражнения, може да се снабдите с Bluetooth сърдечен монитор за под $100.

Ниво 3: постоянно следене на движението

Ако наистина държите да имате данни за всичко, които да анализирате, или имате нужда от постоянна мотивация, изберете 24-часов тракер на активността като Garmin Vivofit 2 ($130), Fitbit Charge HR ($150) или Withings Activite Pop ($150). Vivofit 2 има визуално и вибрационно известяване, напомнящо ви да не спирате да се движите през деня, като допълнение към общо следене на съня и активността и превъзходен живот на батерията.

Ако предпочитате нещо по-колоритно, скоро той ще се предлага с многоцветни и фигурни каишки. Fitbit Charge HR предлага 24-часово следене на сърдечния ритъм, което е полезно за получаване на по-точни данни за разхода на калории през деня и по време на тренировка.

Activite Pop пък е най-добрият избор, ако желаете тракер, който изобщо да не изглежда като фитнес аксесоар. Той проследява ходенето, тичането и съня и по данни на производителя има батерия, издържаща осем месеца.

Източник: Wired.com

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията