Няма място за отстъпление

Ноле и Рафа - те двамата отново са на последния рубеж. Както би трябвало да бъде

Sportinglife
Sportinglife 11:00 ч., 26 Яну 2019
0
2403

В неделя те отново са сами. Двамата, от двете страни на мрежата, както би трябвало да бъде.

На последния рубеж. В решаващата битка.

Защото няма по-голямо съперничество в тениса, по-оспорвани финали, повече дълги и изтощителни (понякога и за гледане дори) епоси.

Надал срещу Джокович.

Финалът на Australian Open 2019 е класика. И не само в новото време на тениса.

Никой двубой не е игран толкова често в спорта за големи характери. Имат 52 битки зад гърба си, като 27 спечели Ноле, а 25 успеха има Рафа. Изключително равностойни, непримирими. Тази непрестанна надпревара за надмощие между двама суператлети влиза в 13-ата си година.

Не е случайно, че е трудно да видиш отчетлив фаворит за неделния им сблъсък, като коефициентите са изключително изравнени. Анна Чакветадзе обаче залага на Надал в прогнозата си за Букмейкър Рейтинги.

В неделя няма място за отстъпление. Завърнали се след най-тежките етапи в кариерите си, след травми и месеци извън корта със съмнения и колебания дали пак ще са същите Ноле и Рафа, които помним.

Завърнаха се. Печелят отново турнири от Големия шлем. И са №1 и №2 в света.

Началото на съперничеството

Първите им три мача бяха доста отдавна, но не са забравени.

2006 г., четвъртфинал на "Ролан Гарос". Надал печели - 6:4, 6:4, Джокович се отказва при този резултат.

Това е 58-а поредна победа на Рафа на клей, но Ноле не е в състояние да издържи. Контузията в бедрото не му позволява да е равностоен. Отказва се след час и 54 минути. Това е началото на съперничеството.

2007 г., финал в Индиън Уелс. Надал печели с 6:2, 7:5.

20-годишният испанец е в супер форма, а въпреки поражението Ноле се вдига до №10 в ранглистата и показва, че ще е сила.

2007 г., четвъртфинал в Маями. Джокович печели с 6:3, 6:4.

"Това е най-важната победа в кариерата ми, постигната срещу най-силния играч", казва Ноле. За него тя е първа в съперничеството.

Битката за номер едно

Джокович и Надал играха 24 финала един срещу друг, като победите са 14:10 за Ноле. Мачовете за титлата в Големия шлем са 14, и отново предимството е за сърбина. На твърд корт, както ще е в неделя, пак води Джокера (18:7).

Преди 7 години тези двамата направиха такъв финал в Мелбърн, че... Просто трябва да се надяваме в неделя да гледаме нещо подобно!
5 часа и 53 минути. Изумителна битка, най-дълга в историята на финалите на Големия шлем.

Издръжливостта със сигурност ще е фактор, освен статистиките.

Джокович прекара на корта 11 часа и 59 минути досега за двете седмици на Australian Open. Надал бе там малко повече време, 12 часа и 11 минути. Пренебрежимо малка разлика.

Двамата големи доказаха на младоците, че още не е дошло времето да се мерят с тях. Рафа по категоричен начин отвя Циципас на полуфинала, а Ноле не закъсня да повтори - пращайки у дома Пуй за време, което обикновено стига да видиш един футболен мач.

Смущаваща доминация на тези двама великани. Би ли заложил някой човек със здрав разум, че времето им върви към края си?

При отказването на Мъри - човек, който опитваше да се мери с гигантите редовно, и колебанията на Федерер, който след няколко месеца ще стане на 38 години, Рафа и Ноле може да се окажат сами на върха, разделени с преследвачите от цяла пустиня от класа.

Не се учудвайте, ако финалът се повтори поне в три от четирите турнира от Шлема за 2019-а.

"Джокович със сигурност отново ще погледне към тази своя мечта за Златен Голям шлем в една година, ако спечели в Мелбърн - каза американската звезда Линзди Дейвънпорт. - Само той може да го направи, защото е еднакво добър във всички турнири."

"Ще съм за Надал, защото не ми се иска Джокович да бие моя рекорд - пошегува се Рой Емерсън, който сега дели позиция номер едно с 6 трофея, заедно с Ноле и Федерер. При успех сърбинът става №1. - Но, ако оставим настрана това, Джокович ще спечели още много титли, и не само в Австралия. Изглежда в невероятна форма и му предстоят години на върха."

Нека засега не гледаме толкова надалеч. Просто да си оставим няколко часа в неделя, за да видим поредния епизод от модерната класика, за която всяка номинация за спортен "Оскар" би била на място.

В конкуренция за №1 в главната мъжка роля са двама еднакво достойни - Ноле и Рафа.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията