Сбогом, капитане

Италианският футбол е парализиран след трагедията на младия и усмихнат Давиде Астори

Sportinglife
Sportinglife 08:00 ч., 05 Март 2018
0
9572

На 25 февруари Фиорентина победи с 1:0 у дома Киево. Кристиано Бираги вкара още в 6-ата минута, подаде му капитанът. Давиде Астори.

Във Флоренция пролетта винаги е красива.

Този град всъщност е създаден, за да бъде в едно изречение с думата "красота". Когато Фиорентина бие, хората са още по-щастливи и усмихнати от обикновено. 

На 4 март виолетовата гордост на града трябваше да гостува на Удинезе. Както обикновено, тимът избра за нощувката преди мача хотел "Ла`Ди Морет" край Удине.

На закуската в деня на двубоя, неделя, обаче го нямаше капитанът. А той винаги е първи и пие кафето си, докато останалите тепърва влизат... За съжаление Давиде не дойде на закуската в неделя сутринта. И никога повече няма да бъде там, сред момчетата с виолетовите екипи.

Масажистът на отбора го намери в стаята му, където спокойно е издъхнал в съня си. Вратарят Марко Спортиело през сълзи каза, че играли на Playstation до 23,30 ч предната вечер, после Давиде се обадил у дома за "лека нощ" и всеки си отишъл в стаята.

У дома, за да чуе годеницата си Франческа Фиорети и дали вече е заспала малката им двегодишна принцеса Витория.

Това е. На сутринта в неделя Давиде вече го нямаше. Сърдечна недостатъчност, пристъп в съня му. На 31 години този кипящ от здраве атлет в разцвета на силите си, напусна света.

Embed from Getty Images

Италия изпадна в шок, в отказ да приеме тази новина. На терена на стадиона в Генуа местният Дженоа и Каляри се готвеха да играят ранния мач от кръга. На загрявката се появи задъхан човек от клуба-домакин. Каза нещо на играчите...

Пребледнели лица, невярващи очи. Сред тях бе и българинът Андрей Гълъбинов, когото съдбата избра да бъде сред онези първи колеги на Давиде, които научиха. Футболен клуб Фиорентина току-що бе обявил новината. Мачът, естествено, бе отложен.

Дамиано Томази, новият шеф на Лигата в Италия, дългогодишен непримирим халф на Рома, бе напълно съсипан. Едва успя да отрони пред камерите, че ще иска отлагане на целия кръг. За 10 минути всички клубове се съгласиха. Абсурдно е да накараш футболистите да излязат на терена, та повечето от тях бяха приятели или познати с Астори!

Момчето от Сан Джовани Бианко, недалеч от Бергамо, живееше в мечтата си.

Минал през академията на Милан, Давиде Астори никога не успя да играе в първия тим. Но го познаваха всички в клуба. Дженаро Гатузо, негов приятел, вероятно е бил в пълен шок от вестта. Нямаше никакъв начин да го накарате да изведе отбора си вечерта в дербито с Интер.

Колко съдби сплита футболът... Колко бързо скръбта свива в пръстен съперници, обединява ги, превръща всичко останало като резултати и класирания в незначителни детайли.

Стадионите опустяха. А това не бива да се случва, не и в страна, в която играта е "най-важното нещо сред по-малко важните неща в живота" (думи на Ариго Саки). Стане ли, значи нещо много лошо го е причинило.

Вестта за Астори идва като пълен шок, пример за това как животът ти поднася изненади и в него няма сценарий. Не знаеш какво те чака утре сутрин, зад ъгъла, на улицата... В съня ти.

Нямаше никакви причини Давиде да не се събуди в неделя сутринта. Не бе болен, нито на преклонна възраст... Трудно е да повярваш, че някой на 31 години си отива от света, без поне малко да си подготвен за такава вест.

Футболът има още отворени рани от такива ужаси. Антонио Пуерта си отиде в болницата в Севиля, след като му прилоша на терена. Дани Жарке, капитанът на Еспаньол, издъхна в хотелската си стая, подобно на Астори.

Embed from Getty Images

"В този момент семейството ти страда, скъпи Асто. Имаш дъщеричка, която е съвсем малка, но заслужава да знае каква личност бе баща и. Ти представляваше свят, който все повече изчезва, с ценности като алтруизъм, елегантност и уважение. Ти беше един от най-добрите хора, които съм срещал в спорта".

Посланието на Джиджи Буфон в туитър. Стотици клубове, негови бивши отбори като Рома, Каляри и любимият му Милан, играчи като Иниеста, Серхио Рамос и Пирло... Трагедията ги обедини.

Ciao Capitano - транспарантите се появиха на десетки стадиони в Италия от южния Беневенто до северния Торино. Ултрасите на Лацио нехаят, че Давиде е играл в Рома. Това е незначително в този момент. Трагедията му смрази всички.

"Трудно ми е да говоря за футбол. Познавах го лично, наистина ми е трудно да приема тази новина...", Антонио Конте опитваше да се концентрира пред камерите на BBC след загубата на "Челси" от "Манчестър Сити".

"Вярвам, че футболът е повече от игра, той проповядва и е движен от ценности, от чувства и емоции. Поне така трябва да бъде. И затова решението да няма мачове в този ужасен ден, в който загубихме един истински футболен човек и страхотна личност, е правилно." Това успя да каже комисарят на Серия А Джовани Малаго, обявявайки отлагането на кръга. После се разплака.

Първите думи, които сайтът на Фиорентина пусна в часовете след ужасната вест, бяха на Давиде.

"Обичам футбола. Не мога да живея без него. Обичам го днес дори повече, отколкото когато бяха на 18 години и още момче, опитващо да пробие. Това е животът ми."

Сбогом, капитане. 

Embed from Getty Images

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията