"Кунта Кинте" от Кали - първата вносна звезда в България

Представете си днес в ЦСКА или в друг български отбор да дойде играч с два гола на последния Мондиал

Sportinglife
Sportinglife 08:45 ч., 28 Март 2018
0
9354

"В София бе супер - връща се назад Редин в интервю от 2016-а. - Исках да остана, отнасяха се с мен страхотно, а и феновете ме обичаха. Но двата клуба не се разбраха."

ЦСКА дава близо 900 000 долара за Бернардо, след като наемът изтича в края на сезон 1990-91 г. Депортиво обаче иска 1,5 милиона, като склонява да намали най-много до 1,1. И сделка няма.

След дебюта им в споменатия мач със Славия, двамата бързо се адаптират. Пимиенто вкарва първия си гол още в следващия двубой у дома срещу Хасково (3:1), а Редин е господар на центъра на полузащитата, редом с един български плеймейкър, който като техника наподобява неговия приятел Валдерама - Георги Георгиев.

В същия мач, просто за допълване на гледката, попадението за гостите от Хасково вкарва Стамен Белчев. Днес той е треньор на ЦСКА.

През пролетта на 1991 г. "червените" отиват във Велико Търново в мач, който вече се очертава като ключов за титлата. Повеждат с 1:0, а после гол на Пимиенто е отменен. Етър изравнява и с 1:1 остава с предимство в битката на върха.

Редин вкарва първото си попадение за ЦСКА на 13 април, но отборът губи с 2:3 у дома от Черноморец и се прощава с надеждите за титлата. В следващия мач колумбийският халф пак бележи за 3:0 над Локо (Сф), а на 5 май идва дербито с Левски.

В седмицата преди мача се изговарят много неща, и двата отбора не са в идеално състояние, далеч са от титлата... А и Княгиня Мария Луиза е на първото си посещение в София и избира да гледа мача наживо.

И вижда футболна история. В 89-ата минута при 1:0 за Левски, едно невъобразимо разбъркване пред вратата води до гол. Един тъмнокож тип бута топката в мрежата и тича зад вратата откъм сектор "Г", за да се радва с феновете на ЦСКА.

Първи гол на чужденец във вечното дерби на България. И до днес това попадение остава паметно в един иначе незапомнящ се мач. Просто е първо, а в наши дни е събитие в дербито да вкара българин.

През лятото Редин си тръгва от София, Пимиенто също. "Това бе най-високата точка в кариерата ми", признава нападателят.

За Бернардо - не точно. Човекът игра на световно и вкара два гола за родината си там.

Връща се в Кали, играе 4 сезона за Америка, а после и за Киндио, Петролеро и Атлетико Хуила. Отказва се чак на 38 години, като месеци по-късно получава първата си работа като треньор в последния му отбор.

Само след един сезон в Хуила, Депортиво Кали си прибира идола. Редин поема отбора едва на 39 години. Не успява обаче да го изведе до титлата, завършва втори и сам си тръгва.

Пак в Хуила, после в Америка Кали, все познати места... В Колумбия репутацията му расте, наричат го "момчето, което остана лоялно на добрия футбол". Сам се определя като ученик на Рейналдо Руеда, който се връща в Колумбия след Мондиал 1994 от години стажове и обучение в Германия, за да промени футбола в страната.

Редин опитва да наложи стил на работа в клубовете и отборите си, не е типичният наставник за региона, няма скандали, обиди, агресия.

Имиджът му е безупречен, докато сензационно през 2014 г. е арестуван (горе) за данъчни измами в големи размери. Отрича всичко, а Валдерама дава интервю и се изсмива на обвиненията: "Който познава Бернардо, няма как да повярва на тези ла...а."

Оправдават го, а по това време е спортен директор на Атлетико Букамаранга, където работи с ... Пимиенто. Да, да - другият "извънземен" от софийската зима на 1991 г. е треньор на нападателите там в периода.

През 2015-а Редин става помощник на треньорския си пример Руеда в Атлетико Насионал Меделин. И двамата са свързани с Кали, в началото ги приемат с едно наум.

Но те печелят титлата, Копа Либертадорес и Рекопа Судамерикана за 2 години, връщайки лентата към най-славните времена на клуба.

През юни тази година си тръгнаха заедно. На 54 години, Бернардо ще продължи да търси реализация като треньор или директор във футбола.

Но няма как да го видим вече в България, както се случи за няколко кратки месеца през 1991 г.

Не че е бил Марадона или Зико. Просто се замислете обаче какви времена... Представете си днес ЦСКА или Левски, та дори и Лудогорец с неговите милиони, да вземе играч, блеснал току-що с два гола на световно първенство.

Ето толкова изненадваща бе появата на Редин преди 26 години у нас.

И човекът остана като собствена глава в архивите на българския футбол. Дори само с гола срещу Левски да беше, пак щеше да е там.

Когато си първи в нещо, името ти остава гравирано върху историята.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията