Димитър Пенев на 72: Просто ти благодарим, че те има!

Лафовете му ни разсмиват, но ако не беше Стратега, можеше и да няма САЩ `94, Бербатов, Стилиян, Мартин...

Sportinglife
Sportinglife 12:20 ч., 12 Юли 2017
0
2584

Англичаните казват, че Боби Муур е бил най-достолепният рицар на футбола им. А Боби Чарлтън - най-добрият играч, когото са имали.

Сър Алф Рамзи пък е човекът, донесъл им единствения трофей от голямо първенство.

Германците нямат колебания кого да посочат за №1 в своята история - Кайзер Франц Бекенбауер, световен и европейски шампион като играч, на върха на Мондиал и като селекционер.

Италия почита Поцо, Беардзот, Липи - треньори, световни шампиони.

Ние имаме Стоичков, Гунди, Якимов, Диев, Балъков... Играчи от няколко поколения, покорили света или останали завинаги в паметта на запалянковците.

Имаме обаче и Димитър Пенев. А той, замислете се, е някъде там, високо горе в този списък. Като футболист е по върховете, полуфиналист с ЦСКА в КЕШ, играл на три световни първенства. С над 400 мача за Локомотив и армейците, с 90 за страната си.

И като треньор - постигнал най-големия и все още трудно обясним успех от САЩ 94, водил България и на първото европейско, на което се класира родината.

Пената за футбола: В зимен сън сме, чакаме 8 март

Култово интервю на Стратега пред камерата на btv

Пената днес навършва 72 години, като е сигурно, че с приповдигнато настроение ще си припомните лафовете му, хуморът, малко оплетената и типична, Чичопенева реч. Ще се посмеете на стари случки, на хитове, на лапсуси - волни или не. Но не е само това, което характеризира Димитър Пенев.

Самото му споменаване води до позитивна промяна в настроенията. Никой не таи лоши чувства към Пената. Той е позитивният герой на футбола ни. Леко смешен с артикулацията си, но изключително сериозен с постиженията си.

Човек, без когото днес Четвъртите в света едва ли щеше да ги има (а да не забравяме, че Пеневата чета е оригиналният им прякор). Да не говорим каква щеше да е футболната съдба на Бербатов, Стилиян и Мартин - последните, прославили играта от България на най-високо ниво.

Димитър Пенев е епоха. Той има око за футбола и футболистите, което притежават малцина. Има усет за играта, интуиция, убийствен инстинкт за оцеляване, за нагаждане на отборите му към противник.

Може да не успее да ви изнесе лекция с инфографики за това как линиите се местят с 10 или 20 метра, колко е идеалното разстояние от централните до крайните бранители, къде е позициониран фалшив номер 9, кои са обърнатите крила, как 3-5-2 се променя в 5-3-2 и други такива.

Футболът обаче не е само цифри, схеми и статистики.

Той е игра, а живите хора да бъдат използвани правилно в него, да се извлича максимума от тях като потенциал и най-вече - да се управляват добре 20 характера като онези, които имахме в златния отбор от 90-те... Това е наука.

Пената е академик в нея. Светило.

Затова - да му се радваме, че го имаме.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията