Лудият идол от Меделин

Рене Игита промени футбола със смелостта си, лежа в затвораи следва ментора си Пабло Ескобар

Sportinglife
Sportinglife 09:00 ч., 02 Юли 2017
0
15723

Кое е най-трудното място да се родиш и растеш в Южна Америка?

Отговорът не е лесен. Според изследване на УНИЦЕФ през 80-те години, името на Антиокиа е най-отгоре. Столицата на тази област е Меделин.

Ако сте гледали сериала "Наркос", ако сте прочели поне един текст, посветен на кокаиновата война в Колумбия, горяща от близо 4 десетилетия, гледките и статистиките са ви познати.

Барио де Кастия е един от най-гадните квартали на Меделин, в който можеш да се родиш през 80-те, 70-те, че и 60-те години. Но имаш ли избор къде да се родиш?

През август 1966-а на света се появява Хосе Рене Игита Сапата - поредното бебе, на което шансовете да доживее 18 години в махалата са около 80 процента, а да добута до 30 - някъде около 50. Отвличания, убийства и бедност, каквато виждаме основно по филмите.

51 години по-късно това бебе променя много неща. Не само в квартала си. Рене Игита измени представите за футбол, за играта на вратаря, за смелост на терена и за откритост извън него. Много деца бяха погребани в Кастия през годините, но днес там има два спортни комплекса с игрища, с осветление, дори съблекални.

А пред старата и почти изоставена къща на фамилия Игита - там има една статуя.

Тази история можеше да започне и по друг начин. Всъщност - по много начини. Изкушаващо е да опишем как "Уембли" въздъхна вкупом и аплодира изумен изпълнението на един къдрокос, дългокос хахо, скочил срещу топката, летяща във вратата му, и избил я с акробатичен удар с двата крака зад гърба.

Ударът на скорпиона е един от великите моменти във футбола. "Не бих го препоръчал на нито един млад вратар", изказа се резервирано Тери Венейбълс - селекционер на англичаните тогава. Да, но Тери не идва оттам, откъде тръгна Рене Игита.

Историята на футболният му карнавал започва в Милионариос от Богота, където попада на 18. Но само година по-късно се връща у дома - в Атлетико Насионал Меделин, който по това време (1986-а) гради суперотбор за Южна Америка. Начело на този проект, макар и никога официално, е Пабло Ескобар.

Игита, местно хлапе със странен вид - дълги коси, брада, мустаци, екстравагантни дрехи и луда глава, веднага става любимец на Ел Патрон. А е известно, че Ескобар е бил благосклонен към любимите си играчи.

На 21 години Рене може да си позволи детската мечта - да изкарва огромен мотоциклет директно от хола си на улицата в Кастия, където семейството му продължава да живее. В бедния барио наоколо децата тичат и се радват след рокера-вратар, а той им раздава пари за дребни радости. Няма как да си ги позволят.

Атлетико Насионал печели Копа Либертадорес през 1989-а, а година по-късно Колумбия тръгва за световното в Италия като един от фаворитите. Това е отбор, от който дори Аржентина и Бразилия се страхуват.

На континента вече се говори за лудия вратар, който поема топката на гърди пред наказателното поле и дриблира. Изобщо не се притеснява да загуби топката, контролира я като полузащитник. Бие дузпи и преки свободни удари, което после става патент и на други двама южноамериканци - Чилаверт и Сени.

Играе като либеро, което не позволява на нападател да се измъкне зад линията на засадата и да остане сам срещу него с топката. Игита е Нойер, 20 години преди Нойер.

С разликата, че днес играта на германеца е далеч по-изчистена от грешки и излишни рискове.

"Той бе най-важният ни играч - разказва Пачо Матурана, селекционерът на онзи колумбийски тим. - Играехме с 11 на терена, а не с 10 плюс вратар. Знаехме, че можем смело да тръгнем в атака, бранителите атакуваха и изнасяха топката, той скъсяваше дистанцията и бе близо зад тях, ако случайно тя бъде отбита или отнета. Нямаше сериозна опасност да го прехвърлят, бе страшно бърз и атлетичен, въпреки че видът му лъжеше, че е тромав и пълен."

Игита е суператлет, но не заради убийствени тренировки. Като дете му се налага често да бяга от побоища, престрелки, отвличания и други квартални ежедневия.

От едно дърво е видял като осемгодишен как застрелват друго дете. Качил се е там за 4-5 секунди, за да е далеч от опасността. Ловък е като хищник.

Смел е до безумие.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията