Речникът, който ви трябва за финала в Кардиф

Ако сте в Уелс за мача, ще искате да знаете как да попитате местните "къде е най-близкият пъб"

Sportinglife
Sportinglife 07:20 ч., 03 Юни 2017
0
3382

Англичаните го наричат камбриан.

Местните изстрелват нещо, сдъвкано между зъбите и езика, което би следвало да има транскрипция в близост до къмрайг.

Така се нарича езикът, който говорят около 3 милиона уелсци по света, от които едва 60-70 процента живеят в границите на самата държавица.

Тя е част от Обединеното кралство, но гордо пази традиции и собствен език - дори уличните знаци и указателните табели по пътищата са и на английски, и на този неразбираем къмрайг.

В него се преплитат оригинални думи от езика на бритите в древни времена, има и латински корени и думи, както и изцяло оригинални неща.

Защо тук провеждаме този урок по езиково обучение? Защото днес, ако сте се запътили към Кардиф, обичате футбола. Там е финалът в Шампионската лига между Реал и Ювентус.

Градът с има-няма 400 000 жители ще се наслуша на "сервеса" и "бирра", на "калчо" и "футбол", но местните изобщо не се трогват да учат испански и италиански, очаквайки гостите на Кардиф поне малко да уважат историята и традициите им.

Над 170 000 ще пристигнат за финала, дано са подготвени. Ако сте сред тях (завиждаме благородно), ето ви речник, без който не е добре да тръгвате.

Запас за часовете преди мача, които са не по-малко важни за цялостното изживяване "финал".

Фразата Ble mae'r tafarn agosaf, os gwelwch yn dda? Ще рече "къде е най-близкият пъб, моля". И се произнася ужасно трудно.

Бли маер тафарн агосаф, ... можете да спестите любезностите!

Когато сте в бара и бирата е на изкушаващо близко разстояние, не сочете с пръст. Когато си в Рим, правиш като римляните. А в Кардиф...

Бира на местния език е ужасното съчетание от знаци и звучи - cwrw, а ако сте с италианци и на тях им се прииска чаша вино, ще ви е по-лесно - gwin. Това си е направо гвин.

Приближете се към бара и бъдете щедър (и начетен): Cwrw i mi a fy ffrindiau. По една бира за мен и приятелите ми - това значи.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията