Ученикът на Ван Гаал срещу децата на Кройф

От едната страна е Жозе, който е обсебен и знае как да побеждава. От другата - момчета, които тепърва ще се учат на това

Sportinglife
Sportinglife 08:05 ч., 24 Май 2017
0
4455

Аякс се завърна. Ще го направи ли и Юнайтед по един друг, но донякъде и подобен начин?

Каквото и да стане в сряда вечер в Стокхолм, клубът от Амстердам доказа отново, че е един от най-важните (ако не и най-важният) в Европа. Значим не с трофеите си и манията за успех на всяка цена сега и веднага, а с философията си.

След 21 години Аякс е на финал в евротурнир, където го чака клуб, който за тези сезони стигна 4 пъти до мач за трофея в Шампионската лига и я спечели 2 пъти.

Манчестър Юнайтед е символ на успеха в новата ера на футбола, а Аякс - на това как се устоява на изкушението да печелиш така, както го правят останалите.

След 1982-ра няма нито един мач, в който на терена в бяло-червения екип на гранда от Амстердам да не е излязъл поне един юноша на клуба. Потресаващо, озадачаващо, достойно за поклон!

Финалът довечера не е просто за един трофей. Да, Юнайтед няма тази купа във витрината си - както и нейната предшественичка - Купата на УЕФА. И ще е въпрос на чест да я добави. А и "дяволите" трябва да се върнат някак към годините на доминация, на битки за титли и купи. Защото четирите години след сър Алекс малко сивеят в сравнение с предишните 20.

Жозе Моуриньо, за когото е доказано по-важно от утрото да печели трофеи, няма във визитката си отметка за този приз.

Естествено, вече се знае и стойността на триумфа в по-глобалната картинка на нещата. Ако вземе финала, Юнайтед се връща в Шампионската лига, където всеки фен на отбора би казал без забавяне, че принадлежи.

Шестото място в Англия ще бъде донякъде забравено, ако трофеят в Стокхолм отвори път към груповата фаза на най-елитния турнир. Аякс е сигурен за там, защото завърши втори в Холандия, но иска купата за край на един паметен сезон.

От едната страна ще имаме майсторът на психоатаките, на личните битки, на тактиките, на печеленето "на всяка цена" - големият Жозе, символ на успеха в новия век.

От другата - "деца на Кройф", както ги нарече наскоро Марко ван Бастен, сам един от синовете на Аякс в миналото.

Отбор със средна възраст 22 години, пълен с тийнейджъри и бъдещи звезди - вероятно. Сред тях е дори синът на Патрик Клуйверт - Джъстин. А татко му играеше в Барса, когато Моуриньо бе помощник-треньор там!

Кройфизъм е термин, измислен в Амстердам.

Защото Йохан вярваше, че футболът е проста игра за умни хора. И че никой не е достатъчно млад, ако е достатъчно добър. И че трябва да се играе така, че тези на трибуните да те аплодират и да се върнат пак. И заради още доста неща, освен тези - пак формулирани от покойния футболен Гандалф.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията