Луда, луда нощ за историята

Чудото се случи и най-невероятният обрат в евротурнирите е факт: Барселона би ПСЖ с 6:1

Sportinglife
Sportinglife 23:50 ч., 08 Март 2017
0
5483

Барселона написа история в евротурнирите и стана първият тим, обърнал дуел в елиминации след пасив от 0:4.

Каталунците разбиха с 6:1 Пари Сен Жермен в реванш от осминафиналите, като мачът бе от онези, за които ще се говори и след десетилетия.

Само футболът може да изтърпи такъв сценарий. Какво ли нямаше в тази вечер на "Камп ноу".

Този мач се нарежда до Чудото от Истанбул, когато Ливърпул обърна от 0:3 за няколко минути Милан. До Депортиво и неговото Чудо от "Риасор", пак в обрат срещу италианския гранд от Милано.

Барса тръгна на невъзможна мисия при 0:4 срещу един от най-сериозните отбори на континента. И в третата минута Луис Суарес вкара, изпреварвайки вратаря Трап, добутвайки с глава топката зад линията на вратата. Стадионът изригна, а надеждата се настани в главите и душите на домакините.

Те натиснаха здраво до края на първото полувреме, като изиграха перфектно тези 45 минути.

Барселона вкара отново, като Андрес Иниеста изигра хитро една ситуация почти на аутлинията, върна рязко топката и Левин Курзава си вкара автогол. Но по-важно - каталунците не допуснаха нито една опасност пред вратата си, заличиха наполовина пасива и не оставиха шанс на съперника.

ПСЖ излезе за второто полувреме променен, пресираше дълбоко и търсеше далеч по-сериозна агресия и - естествено - гол, който да убие интригата.

Но пак вкара Барселона - спорна дузпа за нарушение срещу Неймар с части от тялото, с които обикновено то не се върши - торс, рамо и глава на паднал бранител, даде на Меси шанс. Той не сбърка от 11 метра - 3:0.

Оставаше страшно много време, над половин час.

ПСЖ обаче показа класата си - първо Кавани удари греда, а после вкара с красив удар под гредата. 3:1 и Барса наведе глава. Стадионът също помръкна. За уругваеца това бе 38-и гол в 37 мача за сезона, феноменален актив.

Мачът сякаш изпадна в летаргия до 86-ата минута. Тогава Анхел ди Мария се измъкна от защитата на домакините и сам срещу вратаря стреля някак нескопосано встрани.

С хеттрик на Обамеянг, Борусия продължава

Борусия Дортмунд разби с 4:0 Бенфика с хеттрик на габонския ас Пиер-Емерик Обамеянг и се класира за четвъртфиналите в Шампионската лига.

Германците бяха загубили с 0:1 в Лисабон, но още в четвъртата минута на реванша стигнаха до равенство в общия резултат. Вкара фурията Обамеянг.

След почивката Кристиан Пулишич удвои, а габонецът донесе разгромното изражение на резултата. 

Аржентинецът претендираше, че сънародникът му Машчерано е закачил крака му. По-скоро обаче бившето крило на Реал се подхлъзна и изпусна златен шанс да приключи всичко.

Секунди по-късно Неймар завъртя ювелирен пряк свободен удар - 4:1, но твърде късно, нали?

Оставаха 120 секунди от 90-те минути.

В 90-ата Барса получи ново намигване от съдбата и съдията.

Луис Суарес падна артистично в наказателното поле, след като дълга топка отиваше в ръцете на вратаря на ПСЖ. Имаше посягане с ръка на бранителя Маркиньос, но ... изобщо не можеше да става и дума за дузпа.

Но Дениз Айтекин даде точно това - втора дузпа. Тя вече дори не е спорна, каквато бе първата. А направо си я нямаше.

Този път Неймар взе топката и я прати в мрежата. 5:1. И в петте минути добавено време на Барса вече трябваше само един гол.

15 секунди преди края им, той дойде - вратарят Тер Щеген също помагаше в атака, ПСЖ два пъти не успя да изчисти топката и тя се връщаше като на флипер отново в наказателното поле. Неймар центрира и Сержи Роберто протегна крак, за да вкара - 6:1. Обратът на всички обрати!

Фенове на терена, Луис Енрике, който не знаеше какво и как да прегръща, Меси - качил се на оградата пред трибуната с най-гласовитите фенове. Барса бе в делириум.

ПСЖ никога няма да разбере как загуби този мач. Колко грешки допусна, а и до каква степен германският рефер помогна за обрата.

Но фактите са, че нощта в Каталуня ще е дълга.

А спомените за този мач ще живеят вероятно вечно.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията