Защо Левски спечели дербито?

Четири важни причини за успеха на "сините" срещу ЦСКА в събота

Динко Гоцев
Динко Гоцев 10:10 ч., 05 Март 2017
1
5471
Sportal.bg

Левски обърна ЦСКА и спечели "синьо-червената" класика на родния футбол за първи път от 2013-а.

Отборът на новия треньор Николай Митов взе мача с 2:1, след като до 71-вата минута губеше с 0:1 и изглеждаше, че очакванията за успех на армейците ще се оправдаят.

Но какви са четирите основни причини Левски да спечели точно сега, след като в 9 поредни дербита не успяваше да го стори? Ето отговорите на Sportinglife.bg, като се уповаваме на теорията, че дербита се печелят с три основни фактора:

- желание и мотивираност на отбора

- опит в минали такива мачове

- късмет във важни ситуации

1. Мотивация.

Притиснат до стената, засипан с неяснато около състоянието на клуба, сменил треньора 48 часа преди мача и без победа за 2017-а, Левски изглеждаше доста зле на теория преди дербито.

Имаше и проблеми с липса на основни играчи. В такива моменти свръхмотивацията и лидерските качества на някои от играчите - в случая Прохазка най-вече, печелят дербита.

Както става обикновено, формата и обективните фактори, спортно-технически аргументи и кадрови проблеми отиват в кошчето с боклука, когато дойде сблъсъкът с вечния съперник. И в двете посоки е работило през годините.

ЦСКА някак излезе като за обикновен мач,  в който да надиграва тактически съперника след ранния си гол.

2. Опит в дербито.

ЦСКА няма такъв в този си вид. Китанов, Чорбаджийски, Руи Педро и още един-двама в състава имат по един мач срещу Левски с червения екип зад гърба си. Останалите - нула.

В синьо видяхме Прохазка и Аниете, изиграли доста от загубените в тежка серия мачове от ЦСКА, натрупали достатъчно желание за отмъщение и опит как се играе този по-специален мач.

Да не говорим за скамейката, където противопоставянето на този фактор също бе категорично в полза на Левски.

3. Треньор.

Митов има опит от дербита, като е последният, донесъл победа на Левски преди събота. Има и доста насинена от удари на съдбата гърбина - помним 2013-а, когато за седмица един сезон, който трябваше да завърши с дубъл, донесе пълно разочарование.

Но и това е опит във футбола. Докато Стамен Белчев няма такъв на най-високо ниво и дербито го хвана неподготвен - беше му първо, като и той, и останалите в ръководството на ЦСКА трябва да разберат, че този мач се играе с пределна концентрация, а не с подход "1:0 и нататък няма как да ни върнат гола". Ето, че има как.

4. Късмет.

Левски го имаше в големи дози, след като Китанов подари на тима безумна дузпа в момент, в който наистина не се виждаше как "сините" могат да изравнят.

Подобно на начина, по който ЦСКА изравни наесен - пак от глупава дузпа, направена тогава от Йоргачевич.

Имаше и доста положения, при които късметът буквално спаси Левски от още попадения, дори при 1:0, когато вероятно те биха направили обратът невъзможен. Но във футбола "ако" няма - или има гол, или не. Резултатът е важен, особено в дербитата, които много често се печелят със стратегия, на ръба на циничното и подчинена само на победата.

Вероятно има и намеса на съдбата, в доста от тези поредни победи на ЦСКА в последните години тя намигаше на "червените", включително и с победни голове в последните секунди.

1 коментара

1 Fff Fff 05.03.2017 13:02:08
3 1

Курво ГОЦЕВ, дузпата есента беше измислена... Късмет имаше Левски, но с тази малоумна и противна защита от българи кретени + вратаря на нацията и света Китанов рано или късно Левски щеше да вкара гол, видя се че при статични положения Литекс увисват.

Твоят коментар:

Close Обратно към статията