Човекът, който научи Кройф на всичко

Яни ван дер Веен е менторът на великия Йохан и още куп генийчета на Аякс

Sportinglife
Sportinglife 10:45 ч., 25 Фер 2017
0
8325

Аякс на Кройф - това е парола за старта на нова ера във футбола. Йохан на терена, Ринус Микелс край тъчлинията. Символи на мисъл и философия, променила играта, създала тоталния футбол.

Но началото е сложено малко по-назад в историята, преди в края на 60-те и началото на 70-те дългокосите играчи в червено-бели фланелки да изумят света.

"Как така през 1971-ва ние спечелихме Купата на шампионите за първи път, после - отново и отново?

Как за 6 години от 1965-а до 1971-ва Аякс се превърна от среден по класа отбор в най-силния тим на света? Истината е, че ние работихме здраво над техническите и тактическите детайли от играта далеч, преди Микелс да дойде в Амстердам".

Това казва в първата си автобиография Кройф.

В една цяла глава от нея Йохан разкрива тайните на сглобяването на този суперотбор, тръгвайки от корените - намирането на всеки един от талантите, работата върху стила им в най-ранна възраст. И няколко пъти в тези страници се споменава едно име, което вероятно дори не сте чували.

Яни ван дер Веен. Или - както е пълното му име - Адриан Вилем Хендрик ван дер Веен, наричан Яни от деня, в който се появява на терена с екипа на Аякс. А това е доста отдавна...

Роден през август 1917-а, Яни играе футбол между 1937-а и 1948-а (на снимката долу е с тима от 1945-а, петият отляво след правите).

После става скаут и анализатор на Аякс, някъде в началото на 50-те години.

Кройф пише: "Той ме откри на улицата до стадиона, видя ме там, когато бях на 10 години. Каза ми - трябва да играеш за Аякс."

Ван дер Веен разказва: "Не е така. Кройф не е имал нужда някой да го открие. Просто трябваше да го насочим към игрището, той бе пратен от Бог с неговия талант."

Историята обаче разобличава Яни в скромност. Великият Йохан никога не е спирал да му се възхищава, като повтаря думите си за него във всяка своя книга. И винаги те са пълни с респект и признателност.

Ван дер Веен гледа дни наред от прозореца на кабинета си до стадион "Де Меер" как на улицата отпред едно слабичко момче се бори с далеч по-големи от него и винаги им измъква топката.

Характерът му и уникалната техника, с която не изпуска контрол върху топката дори на калната улица, впечатляват скаута на Аякс.

Семейството на Яни живее през две преки от това на Кройф - в квартала Бетондроп. 

"Неговият отбор винаги побеждаваше, независимо, че Йохан играеше срещу видимо по-големи момчета. Не спираше да играе на улицата. Всеки ден, постоянно, мач след мач. Беше обсебен от топката."

Ван дер Веен дори нарушава принципа на Аякс да изпробва всяко хлапе в двуседмичен пробен период, преди да го впише в регистрите си. Кройф влиза директно в отбора до 12 години, без никакви проби.

Никой не му задава въпроси за това. По това време Яни си е извоювал репутацията на корав тип, който има страхотно око за футболисти.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията