Следващият португалски завоевател - Жардим

Треньорът на Монако връща славата на Княжеството и изглежда готов да наследи Венгер

Sportinglife
Sportinglife 08:30 ч., 16 Фер 2017
0
4168
GETTY IMAGES

Привържениците на Арсенал знаят, че всяка година по това време - около средата или в края на февруари, идва най-голямата доза отрова за сезона. Елиминациите в Шампионската лига.

На 25 февруари 2015-а те мислеха, че съдбата най-накрая им отваря вратите за поход към купата, след като Монако пристигна на "Емиратс" със сравнително млад и непознат отбор, воден от един остаряващ вече Димитър Бербатов. И с треньор, за когото се чуваше, че е талантлив, но все пак... неопитен.

Леонардо Жардим се появи в Лондон онази вечер с план, който напълно разпиля записките на Венгер и обърка играта на Арсенал.

Португалският треньор знаеше всеки ход на домакините и не позволи да се случи почти нищо, от което Монако да се притеснява. 1:3.

Суров урок.

Светът на футбола - а беше крайно време - загледа с други очи Жардим.

Той е на 42 години днес. Води в трети сезон Монако, като в предишните два се задоволяваше с трето място. Но свърши нещо много по-важно.

Прочисти скъпото блюдо на руския милиардер Дмитрий Риболовлев, събрал един куп загасващи звезди в Княжеството, събра млад отбор от бъдещи асове, разпродаде играчи за около 270 милиона евро и в момента Монако е в отлично състояние. На терена и извън него.

Жардим върви по пътя на Жозе Моуриньо. Съвсем уверено. Нищо, че днес изглежда като очевидният наследник на Венгер в Арсенал. Той не е играл футбол професионално. Роден във Венецуела, завръща се в страната на родителите си Португалия на 9 г., а на 22 вече е треньор.

Някои младежи на тази възраст харесват бързи коли и това е мисията на ежедневието им. Други преследват всяка девойка, а трети са вглъбени в учене, твърдо решени да осигурят бъдещето си по този път.

Леонардо ходи по мачове. Постоянно.

На 22 години започва да учи на футбол юношите на Сантакрусенсе, работи с деца и отбори до 17 г. Пет години по-късно вече има защитени всички степени, които изискват курсовете на УЕФА.

През лятото на 2000-а този амбициозен младеж със загар като на холивудска звезда на ваканция, става помощник-треньор в първия си мъжки отбор - Камача. Това е клуб от остров Мадейра, който играе в трета дивизия на Португалия.

През 2003-а, когато е на 29, Жардим е готов да поеме отбора като треньор. След серия добри резултати се мести в Шавеш, когото изкачва от трета във втора лига още в първия си сезон.

Заминава за Бейра Мар, където прави следващата стъпка нагоре - печели промоция от втора в първа дивизия.

Нататък идва славата. Брага му дава шанс, а Леонардо изобщо не чете вестниците и техните заглавия, че не е сериозно човек на 37 години да води отбор, който има претенции за място в Шампионската лига.

Брага стига до трето място след рекордните 15 поредни победи в първенството, но настава бурен скандал между президента на клуба и треньора.

Тоест - "бурята" е откъм шефовете. Жардим не е по скандалите. Той е от онези твърди характери, които стискат зъби и не се оплакват, а когато достойнството им е накърнено, просто си заминават.

Тръгва за Гърция и печели титлата с Олимпиакос, преди през лятото на 2013-а Спортинг, чакащ първо място от 2001-ва, да го повика да промени съдбата на клуба.

Спортинг прави феноменален сезон, при това в отбор, който се разделя с основните си играчи и е пълен с младежи от академията. Жардим не вярва в имена и репутации. За него е важно кой иска да играе за фланелката и кой изпълнява това, което треньорът казва.

"Лъвовете" вървят в крачка с Бенфика до последните 4 седмици на сезона, когато изпускат титлата. Завършват втори и ръководството смята, че е намерило човека в дългосрочен план. Да, но в Лисабон вървят процеси на битка за власт, а Жардим иска сигурност и стратегия за поне 5 години напред.

Осигурява му я Риболовлев, който го кани на яхтата си за преговори. Монако в този момент има невероятни играчи - Радамел Фалкао, Хамес Родригес, Жоао Моутиньо...

Клубът е похарчил 180 милиона евро в предходните 18 месеца, но руският бос не е доволен. Не му харесва да се дават луди пари, а резултатите да са средни.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията