От Париж с любов

За трети път в последните пет години империята на Барса е разклатена

Sportinglife
Sportinglife 07:55 ч., 15 Фер 2017
0
6430
GETTY IMAGES

4:0 за Свети Валентин.

Пари Сен Жермен изпрати "От Париж с любов" Барса на самолета за дома, а империята на каталунците, които претендират с основание да са отбор №1 на XXI век, отново е разклатена.

От 2012-а насам за клуба това се случва за трети път, но е прибързано да говорим за "край на династията" и сриване на кулата на барселонската сила.

Футболът невинаги е логична игра и това 4:0, дошло след фантастична игра на ПСЖ в едва вечер, която едва ли дори суперзвездите на френския тим могат да повторят, не е "обяснимо".

Барселона да отправи един точен удар за 90 минути срещу отбор, който бе лишен от лидера в защита Тиаго Силва и даде дебют в евротурнирите на Преснел Кимпембе, 21-годишен централен бранител с 30-ина професионални мача изобщо.

Същият ПСЖ, който пусна голове у дома (5) от Лил, Ница и Монако в последните си три мача на "Парк дьо Пренс" в първенството, изглеждаше непробиваем срещу най-силната атака в света.

Същото това нападение на Барса, което за последен път не бе вкарало гол навън в официален мач на 13 април 2016-а (срещу Атлетико при 0:2 и отпадането в Шампионската лига), сякаш за първи път се събираше да играе заедно.

Къде е обяснението? Няма.

През 2012-а Жозе Моуриньо изпрати от Барса в последния му сезон Пеп Гуардиола, като измъкна титлата в Испания, а един необясним и нереален мач срещу Челси на полуфинала в Шампионската лига лиши отбора от право да играе за този трофей.

И никой нямаше аргументи защо каталунците не успяха да бият англичаните от 2:0 до 25-ата минута и срещу 10 съперници след изгонването на Джон Тери.

Барса тогава се срина. Или поне - трябваше да се срине.

Година по-късно Байерн изнесе открит урок в два учебни часа на отбора на Тито Виланова като го смаза с 4:0 в Мюнхен и 3:0 в Барселона. Тогава четворката бе най-голямото поражение в историята на каталунците в Европа. Във вторник вечер то бе изравнено.

Париж дори не търси обяснение (останалите опитваме да го намерим) - хората се радват на великолепната игра на Ди Мария, Кавани, Дракслер и Верати, а най-вече на Рабио, Кимпембе, Матюиди и Курзава - четиримата французи в състава.

Отписан, след като и в първенството не върви добре, супербогатият клуб намери сили за най-големия удар в историята си.

На какво може да се опре Барса за реванша ли? Не на много, ако говорим за историята.

Нито един тим не е обръщал дуел в елиминации след 0:4 в турнира на шампионите.

През 2013-а Барселона се върна след 0:2 от Милан и би с 4:0 на реванша. През 2000 г. каталунците паднаха с 1:3 от Челси в Лондон, но продължиха след 5:1 в реванша.

И, разбира се, имаме чудото от Ла Коруня...

Депортиво смаза Милан в един от най-странните и сюреалистични мачове на новото време. Европейските шампиони и суперотбор на Анчелоти бяха спечелили с 4:1 у дома, преди Пандиани, Валерон и Луке да ги разпилеят с 4:0 в реванша и да ги пратят зад борда.

Може ли Меси да оркестрира нещо подобно на 8 март?

С оглед на видяното в Париж, трудна работа. Барса вече живее живот и без Иниеста, след като се раздели с Шави преди година и половина. Андрес не е същият играч, през май ще навърши 33, а последните 3-4 сезона са белязани от доста травми. А без дробове - бял и черен, един организъм не работи.

И най-вече - не се вижда откъде ще дойде вдъхновението за такъв велик обрат, когато ги няма лидерите.

Разбира се, никой отбор с Меси, Неймар и Суарес не бива да бъде отписан. Но няма да е логично, а втори мач против всякакъв здрав разум в тази двойка може и да дойде твърде много за футбола.

"Ще сме идиоти да не опитаме всичко на реванша", каза Лео след кошмара в деня на влюбените.

"Трябва ни гол на реванша", категоричен бе героят за домакините Анхел ди Мария, нанизал два велики гола.

Двубоят на "Камп ноу" няма да е за изпускане, защото има дни, в които футболът решава ей така, напук, да ни накара да изядем думите, които сме казали.

Например -  "Барса няма шанс".

Точно както го направи в първия мач, преди който цяла Европа говореше, че "ПСЖ е обречен".

Това е футбол, дами и господа.

Негово величество.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията