Бижуто, с което Тотнъм ще промени английския футбол

Новият стадион на клуба придобива вид, след 18 месеца ще е готов за Висша лига и НФЛ

Sportinglife
Sportinglife 18:45 ч., 21 Дек 2016
0
15156

Тотнъм нахално посяга към върха на йерархията поне в Лондон, въпреки че отново не успя да завърши пред Арсенал в края на сезон 2015-2016 г. Класирането обаче не е най-важното.

Популярността и амбициите на клуба растат лавинообразно и през лятото на 2018-а може да имаме категорично изместване на баланса на силите в полза на "шпорите", поне в Северен Лондон.

А защо не и в целия английски футбол, който сериозно ще се измени със завършването на 400-милионния проект, който набира скорост на "Уайт Харт Лейн".

Докато гледате мачове на Тотнъм по телевизията през този сезон, много неща остават скрити от камерата и очите ви. Зад северната трибуна, откъм "Пакстън Роуд", върви денонощна работа - изключително мащабно строителство.

Може да ви е убягнало, но през тази есен Тотнъм игра в Шампионската лига на "Уембли", а това не бе случайно - целият следващ сезон ще бъде там. И клубът показа мускули и потенциал, записвайки рекордната домакинска посещаемост за английски клуб в историята - близо 90 000 срещу Монако.

Разбира се, клубен стадион с капацитет като на "Уембли", в Англия няма. Скромният 36-хиляден "Уайт Харт Лейн" досега отреждаше на Спърс място далеч зад Арсенал, зад Челси, че и зад Уест Хем, откакто "чуковете" се преместиха на Олимпийската арена.

От сезон 2018-2019 г. Тотнъм ще е в новия си 61-хиляден дом, който е много повече от стадион. Той се строи стена до стена с "Уайт Харт Лейн", който клубът ползва от 1899-а. Снимките, публикувани днес, показват, че арената придобива вид и е впечатляваща.

Проектът е още по-изумителен.

Той ще включва медицински център, зали за конференции, огромен музей и увеселителен център за семействата, които отиват на мач, както и площад с десетки магазини, барове и детски кътове пред централната трибуна откъм "Хай Роуд".

Най-голямата трибуна в Англия ще е тук - Северната, където традиционно седят най-шумните фенове на домакините, ще побира малко над 17 000.

Най-важното - Тотнъм бързо ще върне инвестицията не само от маркетинговите резултати на всички тези бизнес инициативи, невъзможни досега да се поберат в тесните и стари постройки на "Уайт Харт Лейн".

Най-вероятно стадионът (долу - как трябва да изглежда през лятото на 2018-а) ще носи името на компания от ОАЕ, а това ще струва много пари.

А големият удар е договорът с Националната футболна лига, като в следващите 10 години от откриването на новата арена, там ще се играят поне по 2 мача на сезон по американски футбол.

За целта игрището ще може да се "подменя" с такова, чието покритие е по-удобно за НФЛ.

Както и с настилка за концерти, които при новия вид на стадиона ще са задължителна част от културния афиш на Северен Лондон.

Тотнъм става глобална сила с новия си стадион, а парите в клуба ще са съвсем различни. Това е най-големият удар на собствениците от ENIC и Даниел Леви, който е известен с тънките си сделки, които винаги носят печалба. Е, този път сделката е дебела.

А видът на строежа дори днес, година и половина преди завършването му, впечатлява с мащаби. Само преди 7 месеца, през май (снимката горе е от 6 май), се виждаха само контурите на започващата работа край стените на настоящия стадион.

Днес напредъкът е огромен.

Тотнъм излиза от рамките на романтичния малък, схлупен и недружелюбен за гостите "Уайт Харт Лейн", където се спотайваше 117 години.

Вероятно излиза и от сянката на Арсенал и Челси, клубове, спечелили повече трофеи и европейска слава през годините.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията