Ангелите на Радо

Шампионът в сноуборда вече има свой фенклуб

Динко Гоцев
Динко Гоцев 11:35 ч., 05 Дек 2016
0
3366

Чепеларе знае как да посреща шампиони. Картинката с хората и знамената от площад "Олимпийски" в града преди 18 години, когато Катя Дафовска се прибра със злато от игрите в Нагано, не се забравя.

Традицията повели близо две десетилетия по-късно Родопите да имат нов герой в зимните спортове, който също бе посрещнат на площада със злато.

Радослав Янков се прибра през март със Световната купа по сноуборд в слалома. Допреди зимните игри в Сочи 2014 не много хора у нас бяха чували за него. Но за 2 години това се промени.

В края на 2016-а вече не само Чепеларе се гордее с шампиона си.

Той е един от най-популярните спортисти у нас, а причината за това не е само спортният му успех. Излъчването на усмихнат и нормален млад мъж, който остава далеч от разбиранията за звезда, също печели хората за каузата на Радо.

Както и медиите, които реагират позитивно на шампиона в сноуборда.

В социалните мрежи популярността му също е внушителна.

Днес новата спортна гордост на Родопите вече има фенклуб, който се готви за стартовете от Световната купа (декември-март) също толкова усилено, колкото и самият състезател.

За изпращането по пътя към първия старт са готови транспаранти, точно както бе и на посрещането му след триумфа в последното състезание от миналия сезон. Не са малко и хората, които имат билети и ще пътуват, за да подкрепят наживо Янков.

Във facebook се появи и група, която ще обединява феновете на Радо.

В следващите дни сноубордистът ни ще разбере къде точно ще бъде класиран в десетката за Спортист на годината, като гласуването на спортните журналисти у нас тече в момента. Със сигурност един от номинираните за челните места ще е носителят на Световната купа в сноуборда.

За почитателите на новото лице на зимните спортове у нас, мястото му в тази класация не променя нищо.

Фенклубът на Радо се организира, а движеща сила се очертава да са хората, с които е израснал в Чепеларе. Първите му треньори, хората, които са се качили на борда успоредно с него, близки, съграждани.

Те организираха и зрелищното му посрещане на летище София през март, като имаше музика, транспаранти, трибагреници и настроение.

Групата от родното място на Янков обаче е подсилена и с "трансфер" - Ваня Пенева, победителка в конкурса "Мис България 2011".

Самата тя не е далеч от спорта - тренирала е лека атлетика. Ваня се включи в идеята за подкрепа на Радо, като планира да го направи и лично по време на стартовете в Банско в началото на февруари.

Какво по-нормално от това успешните млади българи да се подкрепят?

Така за едно от усмихнатите нови лица на спорта ни започва етап номер 2 в кариерата. Първият бе пътят до популярността и успеха.

След Световната купа идва времето, в което Радо Янков трябва да брани завладените позиции в света на сноуборда.

Поне едно е сигурно - няма да е сам в тази битка. Зад него ще е фенклубът му, който ще го следва навсякъде.

Нещо като "Ангели на Радо" - отряд за позитивна енергия около шампиона, от която той ще има нужда в следващите месеци.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията