AmpStrip е насочен предимно към сърдечния ритъм фитнес аксесоар

Фитнес-тракери за всеки спорт

Повечето от устройствата не са твърде оригинални или страдат от недостатъчно добър дизайн, което е ясен знак, че наближаваме пика на джаджите за тяло

Sportinglife
Sportinglife 07:50 ч., 14 Яну 2015
0
2606
Ampstrip

На изложението Consumer Electronics Show тази година, почти нямаше как да се обърнете нанякъде, без да видите джаджа, замислена да бъде прикрепвана на каишката, лицето, тялото или в някои странни случаи - дупето. 

Дрехите също се намесват във фитнеса

Производителите на електронни устройства все повече навлизат и в бизнеса с дрехи със сензори, вплетени в плата, елиминиращи потребността от други типове носещи се върху тялото тракери.

"Следващата гореща тенденция във фитнес-устройствата са дрехите," казва Рамон Ламас, анализатор от IDC. "Те се носят върху тялото, без да имат нужда от адаптиране и преработка, и са полезни и за професионалните спортисти, и за спортуващите само през уикенда любители."

Британската компания Cambridge Consultants представи на CES "свързана тениска" със сензори, вплетени в плата, които външно са неразличими.

Прототипът може да се адаптира за употреба в спортове от рода на тенис или голф.

"Има сериозно разминаване в количествата данни, които можете да съберете с гривна-тракер и системите, които използват професионалните атлети," казва разработчикът Мартин Брок.

"С тази тениска може да отчитате всяко движение на човека - не само на китката, а на цялото тяло. Тънките влакна, вплетени в плата, позволяват тя да бъде "пригодена за пране, водоустойчива и здрава," допълва той. "Това е перфектен образец на идеята, че носещите се върху тялото джаджи трябва да са невидима технология - самият плат и тъкан трябва да са джаджата."

Френската технологична компания Cityzen Sciences също демонстрира "свързана блуза", технологиите от която ще се използват от Asics в бъдещи спортни облекла. Материалът на блузата осигурява данни, "които могат да бъдат анализирани, за да се прецени здравословното състояние и общата физическа форма на хората, както и рисковете за здравето им," казва Ерве Рану от Cityzen.

Но с узряването на технологичните устройства за носене върху тялото и пренасищането на пазара, все повече компании стават по-прецизни в оборудването си за фитнес-нужди.

Повечето от устройствата не са твърде оригинални или страдат от недостатъчно добър дизайн, което е ясен знак, че наближаваме пика на джаджите за тяло.

Но поне едно трябва да им признаем - те определено са правени за специфични нужди.

Вместо само да броят стъпките, часовете сън, или сърдечния ритъм, тези нови фитнес-тракери са замислени да ви насочват в конкретни спортове, усъвършенствайки техниката ви и отчитайки междувременно напредъка ви.

А не на последно място, защото са насочени към конкретна задача, те са и много по-точни от типичните "гривни за всичко".

Вместо да задавате “стъпкови цели” и да чакате да се случи чудо, специфичните за конкретни упражнения джаджи могат да работят по проблемните ви области и да предписват полезни упражнения за преодоляването им.

Те засилват и комуникацията между треньори и играчи — независимо дали самите спортисти харесват това или не.

По-долу ще откриете кратко ръководство за процъфтяващия бранш на спортни трекери, предизвикани от пренасищането на пазара с джаджи с общо предназначение.

Ако не друго, тези устройства ще открият нови начини да ви информират, че не сте достатъчно бързи, смели и сръчни.

Вдигане на тежести

Всички фенове на лежанките би трябвало да бъдат много доволни от възможностите на GymWatch Sensor, гривна, която брои колко пъти правите упражненията, измерва силата ви и дава в реално време звукови и визуални препоръки, докато помпате мускули.

Просто поставете произведената в Германия джаджа на горната част на ръката или бедрото и изберете някое от 900 упражнения от придружаващото iOS или Android приложение, и тя ще ви превърне в мини-версия на Арнолд Шварценегер.

Въпреки че компанията така и не успя да постигне заявеното ниво на финансиране в Indiegogo миналата година, тя все пак е успяла да произведе малка партида от сензорите, които може да поръчате от сайта им срещу $200.

Да, цената е височка, но определено ще ви излезе по-евтино от наемането на личен треньор.

Йога

Радващата се на много шум в Indiegogo стартираща компания SmartMat представи едноименна постелка за йога с около 21 000 сензори, които следят теглото, баланса и позицията по време на асаните.

Тя се свързва с телефон или таблет чрез Bluetooth и докато правите упражнения, дава аудио и визуална обратна връзка чрез свързано с нея приложение.

Ако кучето ви с муцуната надолу не е на ниво, SmartMat ще ви го напомни по същия пасивно-агресивен начин, по който би го сторил и йога треньорът.

Приложението съдържа 16 предварително записани йога уроци, включително базова виняса и други курсове от рода на “Йога за отслабване.”

Основателят на фирмата обяви, че планира да добави и някои бикрам асани. Можете да направите предварителна поръчка за SmartMat сега за около $300, като се очаква първите екземпляри от него да бъдат доставени през юли. Намасте.

Баскетбол

Всеки, който държи да подобри играта си на баскетбол, със сигурност ще изгаря от желание да пробва ShotTracker, струващ $150 комплект, с която може да следите опитите си за стрелба към коша, кошовете и пропуските.

Той е съставен от два компонента: сензор, който носите около китката като гривна, и тракер, който закрепвате за ръба на коша.

Ако ги свържете с телефона, може да следите статистии, да правите специални тренировки и да виждате “карта на стрелбите” на проблемните зони на игрището чрез iOS или Android приложението ShotTracker.

Може да споделяте какъв напредък постигате и с треньор, за да може специалист да ви държи под око.

Компанията обещава да пусне нов и подобрен софтуер, отчитащ разстоянието от коша, така че да измерва и броя вкарани точки.

Само си помислете: въпрос на време е, преди всички тези статистики започнат автоматично да се подават към Twitter акаунтите на най-досадните професионални баскетболисти.

Алтернативно предложение за баскетболисти (но и за волейболисти) е Vert Belt - нова джаджа, проектирана специално за хора, занимаващи се със спортове, свързани със скокове.

Приложението отчита колко високо скачате всеки път, когато напускате земята, и може да следи колко често подскачате. Макар да е полезно за самостоятелни тренировки, това устройство също може да се използва от треньорите, държащи да следят целия отбор едновременно и преценяващи кой има нужда от почивка.

Тенис

iSet Watch е "умен часовник", конструиран специално за тенисисти.

Този спортен часовник позволява да следите резултата от мача в реално време от китката. Резултатите се предават до приложение чрез Bluetooth, докато играете, като съотборници, приятели или треньори могат да следят данните от разстояние.

Възможно е да следите и резултатите от други мачове от китката ви. След като приключите, статистиките се записват в приложението, така че да сравните резултатността на ударите си и да отбелязвате напредъка си с течение на времето.

Голф

Джаджите, следящи замаха на голфърите, не са особена новост. Продукти като Swingbyte са на пазара от известно време.

Epson обаче са решили да употребят за още нещо индустриалната си технология за отчитане на инерцията, която използват за стабилизиране на хеликоптери и измерване на движението на небостъргачи, за да създадат свой собствен голф-тракер, струващ $300 и наречен M-Tracer

Малкият пластмасов сензор се прикрепва към някой от стиковете и предава 360-градусов изглед на замаха, очертава пътя на стика, идентифицира точката на контакт с топката, отчита въртенето и събира още много други крайно точни и крайно технически детайли.

Приложението може да запомня до 200 замаха със стик. После можете да ги сравнявате, за да видите имате ли напредък (или да се сравнявате с шампионите голфъри). 

Ако всичките аналитични детайли са твърде сложни за вас, може да получите простичък анализ на разбираем английски върху какво да работите, за да станете по-добри голфъри.

Съвет: пробвайте да не поддържате многобройни безсрамни, публични извънбрачни връзки. Чували сме, че това пречело на добрия голф.

M-Tracer ще е на пазара през февруари, вече се приемат предварителни поръчки за него на сайта на Epson.

Триатлон

Струващият $150 AmpStrip е насочен предимно към сърдечния ритъм фитнес аксесоар, който може да поставите на тялото си като лейкопласт. Чрез сензори в лепливата му част, той ще следи вашата електрокардиограма, докато си почивате и докато сте активни. 

Той е перфектен за триатлонисти или маратонци, които често адаптират упражненията си на база сърдечния ритъм, но не желаят да носят неудобни ленти по тялото или да използват по-малко точните оптични гривни за измерване на сърдечния ритъм.

Доколкото лентата използва медицинска леплива лента, можете да закрепите тракера навсякъде по тялото в продължение на 3-7 дни, в зависимост от склонността ви към изпотяване. Създателите му твърдят, че той няма да се отлепи дори и под душа или в басейна.

AmpStrip се свързва стандартно с многобройни базирани на сърдечния ритъм приложения чрез не изискващи особено много енергия Bluetooth сигнали, а към момента на пазарния си дебют през лятото ще има и собствено приложение.

Комплектът за начинаещи — кутия със силиконово покритие, 30 ленти и зарядно — струва около $150. 

Футбол

Тази джаджа може и да на помня мъжки сутиен, но Sports Performance Tracker има потенциала да изведе който и да е мъжки спортен отбор на ново ниво.

Налице е малко джобче, където може да пъхнете свръх-издръжлив GPS тракер с размер на кибритена кутия. Този тракер се свързва чрез Bluetooth към iOS или Android приложение и филтрира данни, подавайки ги до приложение, наречено GameTraka

Когато се регистрирате за приложението, може да бъдете добавени към отбор, ръководен от треньор. Във всеки мач треньорът може да следи колко активни сте били, колко бързо сте тичали и колко стрес е изпитало тялото ви.

Накрая той може да сравнява статистиките за всеки от играчите и да види кои са най-силните и слабите звена в отбора. Това е тип тракер, който отсява по-слабите физически играчи и дава предимство на силните. Можем да си представим колко ужасно би било, ако подобна джаджа се използва примерно при подбора на училищните спортни отбори.

И все пак устройството е перфектно за изискващи висока активност и издръжливост отборни спортове. То се доставя от Австралия, като цената на един такъв спортен тракер е $300. 

Колоездене

Вместо да закрепвате компютър върху колелото, за да следите следващото каране, защо да не превърнете самото колело в тракер?

Connected Cycle е нов комплект педали, които могат да се поставят на велосипеда ви. Сензорите следят скоростта и броя калории, които изгаряте с всяко каране, както и пътя, който изминавате, и наклона на терена.

Данните се съхраняват в самите педали (няма нужда да разнасяте телефона си по време на каране!), и се предават до приложение, след като се приберете у дома, за да може да следите промяната на достиженията ви с течение на времето.

Ето и някои по-интересни фитнес-джаджи, които не са за конкретни спортове

Withings Activite Pop

Би ви било простено, ако счетете, че в това ново устройство няма нищо цифрово.

Изглеждащ като ретро аналогов часовник, струващият $149 Activite Pop следи броя стъпки, които изминавате ежедневно, както и броя калории, които изгаряте, и продължителността на съня ви.

Може да задавате конкретни цели (примерно извървяване на 10 000 крачки дневно), и часовникът ще вибрира, когато изпълните тази цел. Pop се очаква да бъде на пазара през февруари с поддръжка засега само на iOS устройства, като Android поддръжката ще бъде добавена по-късно.

Zensorium Being

Настроението ви може да е също толкова важно за здравето ви, колкото и физическата активност.

"Умният часовник" Being следи извървяните от вас стъпки, сърдечния ритъм и съня ви, точно както и много други фитнес тракери, но отива стъпка по-далеч, като следи и настроението ви през деня.

То е показано като “стресирано,” “въодушевено,” “нормално” или “спокойно” и се следи наравно с другите физически данни, за да видите какво може да ви стресира в рамките на деня, и да предприемете съответните мерки.

Източник: Yahoo tech

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията