Наричаха го Картофена глава, а сега се молят да е Спасител

Стив Брус търпя обидите на феновете на Астън Вила от две десетилетия, сега е мениджър на клуба

Sportinglife
Sportinglife 12:55 ч., 14 Окт 2016
0
850

С поне 15 килограма, свалени от сериозното му тегло, с изрусена и скъсена коса, Стив Брус изглежда поне с 10 години по-млад при представянето му като нов мениджър на Астън Вила.

Опитът му не подлежи на никакво съмнение - водил е 784 мача със седем различни клуба от 1998-а насам и, без да е от най-успешните мениджъри в Англия, със сигурност е видял всичко в играта.

Вила ще има нужда от този опит, за да се измъкне от конфузното си положение. След изпадането миналото лято, тимът днес е близо до дъното и в Чемпиъншип с една победа за сезона.

Брус обаче няма да е приет като Месия на "Вила Парк" и ще трябва да доказва бързо колко е отдаден на каузата и как може да промени съдбата на славния някога клуб.

Защото от 1996-а между него и феновете на Вила има особени отношения. Историята започва преди 20 години, когато Брус подписва като играч с Бирмингам Сити от Манчестър Юнайтед. Бързо става капитан на отбора и съответно - култова фигура за феновете на "сините". И, пак напълно естествено, омразен тип за тези на Вила. Враждата в града е огромна.

Брус е свикнал още от първите му години като футболист да чува от трибуните злобнички подхвърляния за закръглената си фигура и - особено - за размера на главата му.

Мистър Картофена глава се ражда в агитката на Вила в онези години, като в отговор бранителят неведнъж помахва, но очевидно не му е приятно.

Споменатият герой е анимационен, родил се е в средата на 20-и век и е култова играчка в Щатите и Англия, преди по-късно да се превърне и в част от групата детски любимци в грандиозната анимация Toy Story.

Човече с грамадна глава и несъразмерно телце. Според феновете на Вила - прилича на Брус.

През различни периоди от трибуните на мачове срещу други тимове са летяли и песни, които също иронизират размера на главата на мениджъра. "Коп" в Ливърпул му пее, че тя прилича на надуваема плажна топка, а привържениците на Манчестър Сити - просто че е "голяма и дебела".

В сравнение с тези скандирания, това с Мистър Картофена глава си е направо мило и безобидно.

"20 години запалянковците тук ме наричат така - усмихна се при представянето си в клуба новият мениджър. - Свикнал съм, не ми пука и съм тук да опитаме да вдигнем отбора на крака."

Историята обаче далеч не свършва с онези два сезона през 90-те. Брус води Бирмингам Сити като мениджър в 270 мача, което е най-дългият му престой като треньор.

И винаги бе обиждан от феновете на Вила с анимационното сравнение. Дори когато водеше тимове като Уигън, запалянковците на новия му клуб не спираха да му пеят "Мистър Картофена глава".

Брус живее недалеч от Бирмингам вече 15 години и се чувства добре в района. Местен е, това е домът му.

Първият му мач ще е особено интересен, защото има и трета перспектива на това сложно взаимоотношение на местна основа с феновете на Вила. Мачът е с третия голям враг в триъгълника - Уулвърхемптън.

"Всичко е в миналото, надявам се - каза Брус преди двубоя този уикенд. - Нека феновете подкреят отбора, да забравят за мен. Това е един от най-големите клубове в страната и трябва да го върнем във Висшата лига възможно най-бързо".

Със сигурност "Вила Парк" ще е едно от интересните места в английския футбол този уикенд. И ако гледате мача Вила - Уулвс, слушайте дали от трибуните няма да чуете песничката за Картофената глава.

Все една от двете агитки вероятно ще я подеме.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията