Първият рожден ден на Клоп

Как Ливърпул се промени на терена и извън него за 1 година при германеца

Sportinglife
Sportinglife 10:55 ч., 08 Окт 2016
0
2119

Във влака от Лондон за Ливърпул настроението не е добро. Играчите са умълчани, след като преди 2 часа са загубили с 0:3 от Уотфорд на "Викаридж роуд" и някои се чудят дали Коледното парти на клуба, насрочено за същата вечер, няма да бъде отменено.

Влакът пристига в Ливърпул и Юрген Клоп, лидерът на тази унила група, издава заповед - всички с приятелките и съпругите си да са на линия в хотел "Формби Хол" за партито.

Там германецът взима микрофона и казва съвсем кратки слова: "Виждам, че всички сме разочаровани. Няма какво да направим, мачът е минал. Сега, нашият приоритет е тук, на партито. Нямам нищо против да пиете алкохол, стига никой да не си тръгва преди 1 ч след полунощ. Каквото правим, правим го заедно и по най-добрия начин, който можем. А тази вечер това, което ще правим, е да се забавляваме."

Случката е от 20 декември 2015-а, а поражението от Уотфорд бе наистина сериозен удар по Ливърпул и Клоп. Реакцията му, разкрита наскоро в статия на списания FourFourTwo е илюстрация на това как той зарежда клуба с енергията си на всякакво ниво.

В неделя, 9 октомври 2016-а, се завърта точно година от представянето на германеца като новия мениджър на "Анфийлд". Клубът отбелязва това с "честит първи рожден ден, Юрген" на официалния си сайт. Е, Клопо е роден през юни, но е ясно какво се визира - година първа от това, което феновете на отбора очакват да е дълъг престой и успешна ера в клуба.

Какъв път измина Ливърпул за тези 365 дни?

За този период отборът в червено изигра 61 мача, спечели 30, завърши наравно 17 и загуби 14. В момента е четвърти, на 2 точки от лидера Манчестър Сити. И то, след като е играл с Тотнъм, Арсенал и Челси като гост (и е взел 7 точки от 9 възможни).

Ливърпул за 7 кръга този сезон е №1 по два показателя във Висшата лига. Изтичана дистанция по време на мач и вкарани голове (наравно със Сити).

Един човек, който най-добре знае за преобразяването на клуба, отбора, феновете и всичко около Ливърпул в тези 12 месеца, е Адам Лалана.

През октомври 2015-а около него имаше ореол на една прескъпа 24-милионна резерва, която никога няма да има характер и достойнства за титуляр в клуб като Ливърпул. Днес е основен играч в червено, но и в националния отбор. И претендент №1 за играч на месец септември във Висшата лига.

"Клоп ни накара да повярваме в себе си - разкрива Лалана. - Дори да играем с Барселона, ние нямаме съмнения в шансовете ни. Излизаме на терена и знаем, че можем да спечелим. Всеки отбор е победим, това е неговата философия. Казва ни неща, които вероятно много мениджъри си мислят, но не смеят да произнесат. Казва каквото мисли, емоционален и естествен е. И това е прекрасно, влияе добре на отбора, който го следва по същия начин."

"Той не мисли за работата си като за нещо, което прави сам - анализира Йън Айре, изпълнителният директор на Ливърпул. - Винаги е "ние", щабът му. Те създадоха една нова енергия в клуба. Той е като зарядно, енергиен източник. Заразява всички с това. При разговорите с него не се чудиш какво да очакваш, той е открит и казва нещата така, както ги мисли. Влиянието му върху клуба, феновете, отбора е поразително."

Ако хвърлим поглед към пресконференцията при представянето на Клоп преди година, имаме достатъчно храна за анализи.

"Отборът ще се научи да взима бързо топката от съперника, да пресира и контрапресира. Това не е предложение, а закон." Едно от първите неща, които каза тогава. Гледайте Ливърпул и кажете, че вече не се случва.

"Повече ме интересува да развием това, което имаме тук, а не трансфери". Друго от изказванията му преди година. Лалана, Милнър, Стюърт, Фирмино, Клайн... Всички те ще ви кажат, че това е точно така. Големите сделки на Ливърпул се ограничават до ... една - привличането на Садио Мане за 34 милиона лири от Саутхемптън.

"Трябва да превърнем феновете и отборът в едно. Важно е хората на стадиона да не си мислят: Тези са добре платените играчи, а ние сме просто запалянковци. Искам атмосферата на стадиона да е гореща, хората да се забавляват - и на терена, и на трибуните."

Последните мачове на "Анфийлд" са най-шумните от години, когато говорим за съперници като Лестър и Хъл. Феновете обичат да гледат този отбор.

Преди година, на 7 октомври, във вечерта преди представянето му, Клоп вечеря в "Хоуп Стрийт Хотел" в центъра на Ливърпул, след като е подписал договора си с годишна заплата от 7 милиона лири. На масата са Айре, президентът на клуба Том Уърнър, Пеп Лийндерс, тогава треньор на дубъла, Джон Ахтърбърг (наставник на вратарите), Алекс Ингълторп - шеф на академията, както и докторът на първия тим Анди Маси.

Юрген не говори много на тази вечеря, не и за конкретни планове. Подканен от Уърнър, той разказва как е успял да постигне успехи с Майнц и Борусия Дортмунд, сплотявайки всички в клуба. Казва, че това е задача №1 и в Ливърпул. Всички да са заедно, да идват с удоволствие на работа и да се чувстват част от нещо значимо.

Клоп е отворен за контакт с всеки от клуба. Вратата на офиса му в базата в Мелууд никога не е недостъпна - там влизат играчи, хора от ръководството или обикновени служители по подръжката, ако искат да говорят с мениджъра.

На едно друго коледно парти, освен споменатото в началото, германецът отива непоканен. Той се появява на купона на легендите на клуба, като цяла вечер с удоволствие слуша куп истории за миналото, за големи мачове и забавни случки около тях.

През март, когато заведе за няколко дни играчите в Тенерифе, покани на лагера и половинките им, че и децата им. "Всички заедно", нали това е мотото!?

Но забравете, че това е "готиният тип, при който всички си подсвиркваме и се забавляваме".

Клоп е безкомпромисен с играчите, които не отговарят на изискванията - Мамаду Сако, Марио Балотели, Джордан Айб... Базата в Мелууд от година е недостъпна за агенти на играчи и техни близки и приятели. Това е територия за работа.

Има и промени в методите, разбира се. Тренировките в седмицата преди мач се насрочват в часа на самия двубой - тактика, която в Германия отдавна е приложена в повечето клубове.

Интензитетът на заниманията е далеч по-висок, изисква се максимална концентрация и тичане. Но не и в режим от 3 мача на седмица. Тогава натоварванията са намалени до минимум, за да успее отборът да е възстановен и свеж. Може да се каже, че това е европейски подход, а не британски.

"Не бих казал, че Ливърпул се е променил коренно за тази година - мнението на Айре. - Но Юрген иска да знае кое и как се прави, защо се прави, как се реагира във всяка ситуация в клуба. Когато научи или се адаптира, или казва - това не работи така. И го променя.

Ако трябва да опиша каква е разликата от преди - просто е: Добра комуникация, добра съвместна работа, позитивна енергия и отличен дух и атмосфера за работа на всяко ниво. Той е достъпен и открит характер. Няма егото на човек с неговите успехи."

Клоп и Ливърпул усещат, че вървят в добра посока. Чувството на умерен оптимизъм, позитивизъм и желание да запееш на стадиона или пред телевизора се връща у запалянковците на "червените", изтърпяли страшно много трудни сезони за последните две десетилетия.

Най-важното е, че във въздуха витае настроението, че крачките към успеха се правят заедно. Ливърпул и феновете му отново са едно - нещо, което неминуемо ще донесе вълнуващи моменти, а вероятно и слава.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията