Как Пеле стигна от "Олд Трафорд" до селце с 1667 жители

Историята на Стив Патерсън, който изпи и заложи над 1 милион лири

Sportinglife
Sportinglife 17:00 ч., 05 Окт 2016
0
1738

През 1974-а малкото шотландско селце Мостодлък не се различаваше много от ... същото място през 2016-а. Там всеки познаваше всеки и когато някой се появеше на улиците на селцето със скъпата си кола - в случая "Ролс Ройс", нямаше как да остане незабелязан.

Но Томи Дохърти, който никога не е крил пристрастията си към луксозни автомобили и красиви жени, които да вкарва в колекцията си, пристигна точно на волана на такъв автомобил там преди 42 години.

Мениджърът на Манчестър Юнайтед отиде в забравеното от Бог място в местността Мори, за да вербува едно 15-годишно момче.

По това време Стив Патерсън вече играе за националния тим на Шотландия до 18 години и бе направил невероятно впечатление на "Олд Трафорд" срещу Англия месец по-рано.

Централният защитник е искан от грандовете на Глазгоу, от Абърдийн, от Ливърпул и Нюкасъл по това време. Доста добра компания от клубове, когато си още ученик в място, където всеки знае дали съседът или човекът от къщата през две преки тази сутрин е излязъл в лошо настроение на улицата.

Дохърти отива лично и печели младока за трансфер в Юнайтед. Не само със сладкодумие. Той дава 10 000 лири на семейството му, които са напъхани в консервна кутия и прибрани в гардероба.

Няма нужда от договори или фиксирани заплати. Това е Манчестър Юнайтед, а 10 000 лири са страшно много пари за фамилията на Патерсън.

"Родителите ми платиха куп наеми занапред, постегнаха къщата, но въпреки това останаха страшно много пари - разказва Патерсън. - Започнах да бъркам в кутията и да черпя приятели след училище."

Дотук нещата остават невинни.

Но година по-късно Стив вече е в Юнайтед и животът му започва да тече на други обороти.

"Всички играчи от младежките отбори в клуба прекарваха следобедите след тренировка в игри на билярд, залагане на конни надбягвания, а в сряда бе ден за пиене - разкрива Патерсън. - Естестено, не оставах встрани."

През септември 1976-а се появява на "Олд Трафорд" за дебюта си в първия отбор. Влиза като резерва срещу Аякс в мач за Купата на УЕФА, като заменя големия Гордън Хил.

На игрището са Алекс Степни, Брайън Грийнхоф, Стийв Копъл, Сами Макилрой, Лу Макари... Публиката веднага харесва боравенето с топката на младока, който на 17 не се притеснява да я изнася спокойно и да подава на 50-60 метра.

Пеле - така го наричат феновете, като му възлагат огромни очаквания за бъдещето.

Нещата обаче не потръгват. Контузии го вадят от първия тим всеки път, когато влезе в игра и а-ха да пробие за постоянно сред звездите на Юнайтед. Феновете продължават да чакат "Пеле" да стане лидер на защитата, но до 1980-а той играе едва 6 пъти, след което клубът се освобождава от него.

Играе в ХонгКонг, Япония, Австралия... Така и никой във Великобритания не може да разбере защо поне някой от по-малките клубове не рискува с него, при таланта му, очевиден от съвсем ранна възраст.

Ако тогава имаше социални мрежи, медии, хищни за всяка новина и ровещи в личния живот на играчите, всички щяха да са наясно. Стив има голям проблем с алкохола и залаганията. Той се пренася навсякъде, където пътува пред осемте му години извън Острова.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията