Футболните босове спъват битката с уредените мачове

Интервю на Sportinglife.bg с Деклан Хил, най-активния разследващ журналист в спорта

Динко Гоцев
Динко Гоцев 12:15 ч., 16 Сеп 2016
0
3683

В първата си реч след избирането за шеф на УЕФА, Александър Сеферин нареди като една от двете си най-приоритетни задачи битката с уредените мачове във футбола.

Един човек знае много по темата - авторът на книгите "Пътеводител за манипулиране на мачове" и "Уреждането" Деклан Хил е вероятно най-активният разследващ журналист в света на спорта и футбола. Той изнесе и лекция пред УЕФА и Европол преди 3 години, в която обвиняваше Дан Тан и сингапурския синдикат за пълзящата в европейския футбол корупция.

По неговите улики Дан Тан днес е в ареста в родината му, макар и без обвинения все още.

Sportinglife.bg се свърза с американския журналист, академик и автор Деклан Хил, който се съгласи да говори по темите, които интересуват всеки, който гледа футбол и спорт.

- Да започнем с актуалните новини - изявлението на Сеферин в първия му ден като президент на УЕФА. Дали наистина европейските футболни ръководители се борят с уредените мачове? Правят ли го ефективно?

- Първо, фантастично е, че имаме президент на УЕФА, който започва работата си като обръща внимание на темата с уредените мачове и корупцията.

Това е огромна заплаха за футбола. Най-сериозната, пред допинг, комерсиализация и всички останали проблеми. Ако позволим веднъж човек да си помисли, че всичко, което гледа е театър, го губим. Той никога повече няма да спре вниманието си на този спорт.

Думите на Сеферин са добро начало.

Второ - не знам дали е сериозен в тях. Нека му дадем шанс да ни докаже, че е така. Да му оставим три месеца, шест месеца, някакъв период, в който да видим, че УЕФА гледа сериозно на проблема. Поздравявам го за думите му, разбира се.

Трето - ФИФА, УЕФА и другите организации, например МОК, дотук се провалят напълно в битката с манипулирането на мачове и спортни състезания изобщо. Казвам го убедено. Те си заравят главата в пясъка. Там хората си имат удобни и добре платени работи, имат реноме, титли и звания, но се провалиха - и го знаят.

- Не е ли странно, че около всички скандали с корупция във ФИФА и УЕФА, засягащи друг тип манипулиране, нито веднъж разследването не се разшири и върху това, че в тези организации изглежда има замесени и в уреждането на мачове и турнири? Не трябваше и да имаме разравяне на "мръсотия" и в тази насока?

- Чудесен и точен въпрос. Ето защо битката с манипулирането на мачове се проваля. Точно хората, които са на ключови места, важни личности в тези организации, са замесени. Ето какво имам впредвид.

Идеята, схващането, че уреждането на мачове става от "външни хора", от онези някъде там, например в Азия - и аз писах и рових години наред в това - вече не е актуална.

Нещата се промениха. Хората, които ръководят първенствата, отделните лиги в страните, федерациите, те са в някои случаи откровени гангстери. Винаги са били замесени в мръсни игри, а сега вече си казват - хей, за какво са ни китайците и сингапурците? Имаме всички инструменти, защо не правим пари от тази работа?

Самите те слагат залозите в азиатския пазар. И така завъртат колелото, вече отвътре. Или просто прикриват участниците.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията