Касапинът от Билбао

В дома на Андони Гойкоечея най-гордо изложени са обувките, с които счупи крака на Марадона

Sportinglife
Sportinglife 15:10 ч., 08 Авг 2016
0
9446

Рядко ще намерите дом на някое голямо име във футбола, който да не е оборудван със стая или поне стена с трофеите му. С купи, медали, скъпи фланелки, разменени след поредната битка. Снимки... Спомени.

Е, в Билбао един от символите на местната футболна религия държи в специална стъклена кутия, изложени на най-видно място в къщата му един чифт футболни обувки. Тези, с които счупи глезена на най-добрия футболист в света.

Това е най-скъпият спомен от футбола в дома на Андони Гойкоечея Оласкоада. Гледа ги гордо, усмихва се, когато очите му паднат върху кутията. Те разделят живота му на две, не само кариерата му.

През май Гойкоечея навърши 60 години и това стана повод за голямо празненство в Билбао. Човекът, когото градът и областта винаги ще наричат Гиганта от Алонсотеги, а светът знае като Касапинът от Билбао.

Един и същ футболен герой.

През 80-те години футболът беше различен, особено в Испания. Да, топката пак бе кръгла, и - както и днес - 22-ма играчи я гонеха по терена. Но в него имаше страст и омраза повече, отколкото можете да си представите в който и да е футболен мач днес.

Гойкоечея бе един от символите на онази епоха на корави мъже, които с физическо присъствие, "респектиране" и на моменти откровено насилие, защитаваха емблемата на отбора и областта си.

Баск до мозъка на костите, той не обичаше нито кастилци, нито каталунци. Той бе въплъщението на духа и физиката на Билбао, отбор, който командваше положението в испанския футбол и спореше с Реал за титли и трофеи.

Барселона по онова време бе в тежката ситуация да е спечелил 2 титли за 31 години (от 1960-а до 1991-ва).

Гигантът от Алонсотеги обаче обичаше да се изправя срещу Барса и да покаже на каталунците кой е шефът. Да настъпи съперник, да го удари без топка, докато съдията не гледа или да си достави удоволствието да изрита някого през краката, лягайки на шпагат.

Последното - често споделено с дружната и одобрителна въздишка на 50-ина хиляди на стария "Сан Мамес". Барса отговаряше с постоянни медийни закачки, че отбори като Билбао действат така, защото са далеч от изискания и техничен стил на "синьо-червените".

Това не правеше баските по-дрюжелюбни, не се заблуждавайте.

Гойкочея бе антитезисът на Барселона и опитите на този тим да играе елегантен футбол.

Източник: These Football Times

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията