Първи кръг в първа лига - открийте разликите

Съдиите са виновни, головете са истинско чудо, публиката е малко

Sportinglife
Sportinglife 08:40 ч., 01 Авг 2016
0
1657
Lap.bg

Първият кръг мина. Почти. Без един мач, който мистериозно бе отложен.

Берое трябваше да приеме Лудогорец, но се реши, че подготовката за реванша с Цървена звезда е нещо специално и трябва време на шампионите. В същото време Звезда си игра двубоя от първенството в петък срещу Металац (Горни Милановац) и пак си се готви да приеме Лудогорец.

Ние обаче и в новата лига продължаваме със старата практика да отменяме мачове заради евротурнирите. Стара болест на българския футбол, от която е спорно дали някой печели нещо.

Но да минем на тези срещи, които се изиграха.

Съдията е виновен, ако не спечелиш. И тук няма разлика с преди.

След Ботев - Локо символичните гости изригнаха за неправилно признат гол на "канарчетата", без обаче да отчетат, че и техният бе от подобна ситуация - има си вече съвсем не ново правило, което го разпорежда. Да, реферът на пловдивското дерби бе колеблив, а страничният откровено правеше грешки, но да търсим тенденция от първия кръг...

Не че и Майстор Люпко не я потърси... след като Левски не успя да бие Монтана - 0:0 на "Герена". Гостите играха стегнат и прагматичен футбол, изпуснаха дори по-добри положения от домакините.

Но се оказа, че виновен е съдията. Всяко второ изречение на Петрович след мача бе за рефера и "как е майстор, защото докарал мача да завърши така, както е трябвало".

Люпко, недей така - поне ти. Човек, печелил европейската титла с Цървена звезда не може да вини съдията, когато с Левски не може да бие Монтана. Не отива някак.

Завършихме и с единствения голов мач в кръга, прескочил познатата на всеки, който залага, линия от над 2,5 попадения. Пирин падна у дома от Черно море с 1:3 и също имаше претенции към рефера.

"Нека съдиите ни уважават", ядоса се Стефан Генов, треньорът на домакините. Да, имаше една леко спорна дузпа за гостите, но такава ситуация както и да се отсъди, не е грешка.

Теглим чертата - в три от шест мача реферите са на мушката.

Тук разлики с А група не виждаме.

Резултатите от I кръг

Локомотив (ГО) - Нефтохимик 0:0

ЦСКА - Славия 2:0
Диого Виана (2)

Ботев - Локомотив (Пд) 1:1
Ив. Стоянов; Дани Кики

Дунав - Верея 0:0

Левски - Монтана 0:0

Пирин - Черно море 1:3
Вл. Златинов; Г. Илиев (2), Марек Кузма

Головете - няма ги.

Първите пет двубоя от новия сезон донесоха общо 4 попадения, а три мача завършиха 0:0! Това си е постижение за "Гинес". Добре, че в неделната вечер "Морето" и Пирин се отпушиха, та видяхме някое попадение.

Иначе щеше да е куриозно и колегите от медии, които организират анкети за гол на кръга, какво щяха да ни предложат като номинации...

Публика се посъбра най-вече на пловдивската битка в Бургас и на първия мач на ЦСКА, но се очакваше например доста повече левскари да дойдат на дебюта на своите в първенството.

При условие, че половината мачове не се играха на домакинските стадиони на домакините - Дунав, Локомотив (ГО) и Ботев, посещаемостта бе очаквана и приемлива. И нищо различно от преди.

Естествено, че не можем да очакваме от първия летен кръг рязка промяна и в поведението на отборите, и на играчите, и на треньорите. Най-малко пък връщане на публиката, след като продуктът на терена е същият.

Треньорът на Монтана Стевица Кузмановски, който се завърна в българското първенство след 6 години отсъствие, призна: "Нивото на футбола ми се вижда по-слабо..."

Нормално - през 2010-а, когато той си тръгна, ЦСКА и Левски бяха в групите на Лига Европа, а Черно море отпадна на прага. Литекс пък мина два кръга в Шампионската лига. Днес чакаме реванш на Лудогорец, който е единствената възможност за някакъв европейски футбол наживо у нас, както и за точки и коефициент пред УЕФА.

Такива са реалностите. Рязка промяна не можем да очакваме.

Тя, както пишем не за първи път, трябва да започне в главите на треньори, ръководители и играчи.

Иначе ще си останем все на нивото "съдиите са виновни" и "теренът е крив".

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията