Корените на футбола - играта, променила живота ни

Историята на най-великата игра, побрана в книгата на Дейвид Голдблат

Sportinglife
Sportinglife 13:00 ч., 20 Юли 2016
0
3834

Книгата на Дейвид Голдблат "Играта на нашия живот" бе избрана за номер едно във Великобритания за 2015-а в раздел "Спортна литература". Авторът, който написа и "Игрите" - велиполепно четиво за историята на олимпиадите, е събрал и описал факти и детайли от раждането на футбола през 19-и век в Англия. На играта, която промени живота на всички ни. Предлагаме ви откъси от нея, четивото си заслужава.

Футболът се появи, за да символизира в своя спортен, културен и комерсиален нов вид променящия се баланс на цяла една епоха.

Той мутира от еднообрадно занимание за убиване на времето от аристократите до най-важната практика в популярната култура, в ежедневния живот на работническата и средна класи. Играта обаче запази, поне в първите си години в Британия, облика и корените си. Това бе занимание за празничните дни, например при почитането на дните на светиите, покрай фестивали.

Наполовина мъжкарски брутална и физическа, наполовина цивилизована и с изненадващо ясни и точни правила за средата на 19-и век, играта бе изградена върху железния принцип на феърплея.

През 1863 г. се роди Футболната асоциация и най-големите първи предизвикателства пред нея, чак до края на 70-те години на века, бе да прецизира правила, да установи часове и дни на мачове, да обедини клубове, училища, военни поделения - всички места, където се играеше футбол.

За първи път в Оксфордския речник на английски език се появи глагол "pass" - подавам. За топката става дума.

Аристокрацията се смеси с буржоазията на терена. В публичните училища и университети синовете на хора от средната класа ритаха редом с момчетата със синя кръв. Учители, свещеници, преподаватели - те бяха и треньори, пренасяха магията на топката и проповядваха не само християнство, география и математика. А и правилата на новата чудна игра.

Около 1875-а играта вече бе проникнала навсякъде във Великобритания, във всички прослойки, във всяко населено място. И бе получила около себе си осанката на някаква малка лудост, на революция.

В памучните градове на Ланкашър или стоманените улици на Йоркшир, край фабриките на Мидлъндс и в работническите квартали на Глазгоу... Манията по футбола обземаше всички.

Средата на 80-те години на 19-и век бяха повратен момент, в който стотици клубчета, създадени от обикновени хора, работници, и техните вече многобройни публики, превземаха градовете. Те създадоха свой свят, паралелен на ежедневието.

От север идваха бачкаторските отбори на хората с мръсни от работа ръце, навити ръкави и огромна мотивация. На Юг нещата останаха по-аристократични, особено около Лондон.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията