Свежият полъх на надеждата

Това е пътят за Григор

Sportinglife
Sportinglife 18:00 ч., 16 Яну 2016
0
1941
GETTY IMAGES

През 2015-а Григор изглеждаше загубен. Луташе се в играта си, в живота си и в решенията, които взимаше като цяло.

Когато елитен спортист е на такъв кръстопът, рискът да избере още по-трънлив път е твърде реален. Още един миг невнимание понякога коства цяла кариера страдание.

Затова началото на новия сезон бе от такава важност. В първите два турнира за 2016-а трябваше да се види какво е влиянието на новия му треньор Франко Давин върху играта му и има ли изобщо такова.

В прав текст

Образът на Григор Димитров в началото на сезона се доближава до такъв на играч от челната десетка.

След двете седмици в Бризбейн и Сидни, отговорът е налице и вдъхва далеч повече оптимизъм, отколкото навява за спомените от миналата година.

У Григор личи настроение и хъс. Физиката му е все така устойчива от работата с Роджър Рашийд, а ударите му често намират максималната си ефективност.

Димитров използва тактика, при която умело избягва от бекхенда си, след което тероризира съперниците с мощни форхенди по обратния диагонал. Но това не означава, че се притеснява да използва и обратния си удар. Напротив. И в Бризбейн, и особено в Сидни, печелившите му изстрели от бекхенд бяха много, а паразитните грешки при слайсовете - истинска рядкост.

Като прибавим и солидния начален удар, образът на Григор Димитров в началото на сезона се доближава до такъв на играч от челната десетка.

Положителна промяна има и в играта му от основната линия, до която се придържа близо и не позволява да бъде разиграван и изхвърлян от корта.

Донякъде при Гришо обаче проблемът си остава психологически.

Игрово се вижда, че върви нагоре, но на финала в Сидни срещу Виктор Троицки допусна срив, който трябва да му служи за урок.

Каква бе причината след страхотния първи сет, завършил с 6:2 за нашия, зарът да се обърне така категорично? Григор бе на един сет от петата си титла, в който просто трябваше да излезе и да продължи започнатото от първия.

С невероятно по-голямо психологическо преимущество, със страхотни статистики при сервирането и точките за пробив, с победата и обрата над Троицки миналата седмица в Бризбейн...

Просто не се виждаше как колата ще се обърне.

Неслучайно коефициентите за "обръщалка" на Троицки в онлайн букмейкърските къщи удряха тавана. Не че не сме гледали подобни мачове, но просто не изглеждаше да има начин, по който коравият сърбин да успее да се вдигне след удара, който понесе и разликата в класите, с която стартира мачът.

Какво предстои

Григор си тръгва от Сидни със 150 точки за ранглистата и $37,900 от наградни фонд, но няма да се придвижи напред в ранглистата на ATP.

В понеделник българинът започва участието си на Australian Open срещу Паоло Лоренци, а след Мелбърн е заявил участие в Делрей Бийч от 15 февруари.

Следващата му спирка ще е Акапулко, където се наложи през 2014-а, а след тях идва време за американските Мастърси в Индиън Уелс и Маями.

В тениса обаче се играе до последната точка, а тя беше бекхенд уинър за световния №22, който успя да защити титлата си.

Съжаление има, но не и притеснение.

Григор едва ли е вярвал, че ще пристигне в Мелбърн за Australian Open в по-добро настроение. Четвъртфинал в Бризбейн и мач на кантар с Федерер, след което на два пъти бе на точка от титлата в Сидни. Моментът е добър и трябва да бъде продължен.

На първия турнир от Големия шлем в календара Григор има да защитава 180 точки от миналогодишния си осминафинал срещу финалиста Анди Мъри, което бе и един от най-добрите му мачове за 2015-а, след като взе първия и загуби втория сет с тайбрек.

Още в третия кръг дебне Роджър Федерер, но съвсем наскоро се видя, че дяволът не е толкова черен. А и говорим за мач във формат 3 от 5 и поколенческа пропаст от 10 години в полза на българина.

Григор е на новия и верния път, но трябва да се оглежда през рамо, за да не допуска старите грешки.

Тогава ще дойде и надграждането, което ще го запази по-концентриран в третите сетове като този срещу Федерер и няма да допуска подобни колебения след категоричен първи сет като този срещу Троицки на финала в Сидни.

За песимистите чашата все още е наполовина празна. Оптимистите я виждат как се пълни. Но най-реалната оценка е, че този Григор Димитров отново вдъхва надежда!

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията