Мъри отново стана британец - донесе Купа "Дейвид"

Островът го обича, когато бие. Когато падне е шотландец

Sportinglife
Sportinglife 08:20 ч., 30 Ное 2015
0
1145
Getty Images

Анди Мъри отново е британец.

Нещо повече - той е спортна гордост на Империята, след като донесе Купа "Дейвис" в тениса на страната за първи път от 1936-а.

 

Само преди пет години Великобритания игра плейоф за оставане във втора група на Евро-африканската зона срещу Турция и го спечели с мъка.

Днес е шампион в отборната надпревара в тениса.

Мъри се гордее, че вече има колекция от олимпийско злато, Купа "Дейвис" и титла на "Уимбълдън" - тоест, всичко, което един британски тенисист може да иска в кариерата му.

На финала британците сразиха Белгия, а Мъри победи в тричасов маратон Давид Гофен в решителната битка в неделя. И медиите го възхвалят като гордост на нацията.

Това е странна история - когато печели големи титли, Мъри е британец.

Асоциират се с него и англичани, уелсци, шотландци...

Когато губи и е в лоша серия, изведнъж в медиите започват да се прокрадват водещи изречения като "роденият в Шотландия тенисист"...

Може би типично за британските нрави, но и малко конфузно.

Сега отново идват дните на "аса на британския тенис", а снимката му в стил "Роки", вдигнат на раменете на останалите от отбора след мача с Гофен, е на първа страница на всички вестници.

"Това е невероятно чувство - каза еуфоричният Анди след успеха над Белгия. - Не мислех, че някога ще спечелим този трофей.

Наистина, не го вярвах.

Но сега се чувствам така, както рядко съм бил след победа.

Горд и невероятно щастлив!".

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията