Ще спасят ли феновете още един Левски?

Съдбата на волейболния гранд зависи от припознаването му

Анна Николова
Анна Николова 08:15 ч., 20 Окт 2015
0
1159
Lap.bg

Емоциите от европейското първенство по волейбол, на което домакини бяха България и Италия още владеят феновете. Играчи и треньори обаче вече са на друга вълна, защото сезонът на клубно ниво стартира само след дни.

У нас голямата въпросителна, освен датата, на която ще започне първенството, е каква ще бъде съдбата на волейболния Левски. „Сините“, които до преди няколко години бяха абсолютен хегемон сега са на ръба на оцеляването.

Седмици преди старта на европейското първенство бившият им играч и настоящ капитан на националния отбор Владимир Николов, който и през миналата година осигуряваше средства за издръжка, обяви, че клубът ще участва в първенството.

Очаква се това да стане с юноши, а треньор да бъде една от легендите на този пост Христо Илиев. Николов обаче продължава да търси отчаяно финансиране, при това буквално часове преди да отпътува за Франция където го очаква сезон с местния Лион.

Точно както при Константин Папазов преди осем месеца и сега голямата надежда на Владо Николов са феновете на клуба. За това днес от 19,30 часа в зала „Христо Ботев“ ще се състои мач на легендите на Левски и ЦСКА.

Входът е 5 лева, а на място привържениците ще могат и да си закупят специалната карта, пусната от Левски на стойност 30 лева. Срещу нея пък те ще получат подарък с лично посвещение от домакините на събитието – Владимир Николов, Андрей Жеков,  Георги Петров.

Заедно с това феновете ще могат да пият по бира с националите и да разговарят с тях.

Големият въпрос сега е ще откликнат ли привържениците. Защото не е тайна за никого, че по времето когато зад Левски стоеше името на строителната компания „Сиконко“ клубът сякаш не бе разпознаваем за „сините“ фенове. Защо и по каква причина е дълга и обширна тема, пряко свързана и със съвпадението, което имаше между ръководството на клуба и ръководството на федерацията и неспокойните дни, които изживяваше тогава родния волейбол.

По тази причина на дербито между Левски и ЦСКА почти никога не е имало напрежение, тъй като „сините“ фенове бяха твърде малко. Играчи и треньори изпитваха трудности единствено в провинцията, когато цялата публика сякаш се настройваше срещу тях.

Рядко клубът получаваше подкрепа и от останалите структури на ОСК Левски. И това въпреки че през годините голяма част от волейболните ни национали са били именно играчи на Левски Сиконко. А може би и точно по тази причина…

Всъщност да се търси помощта не феновете не е прецедент във волейбола. Вече няколко сезона така оцелява и ЦСКА.

През февруари опитът им копира и баскетболния Левски. Тогава „сините“ привърженици почти напълниха „Арена Армеец“ и осигуриха спокойния край на сезона на тима на Константин Папазов.

Сега ръкавицата хвърля Владимир Николов. 

Сигурно обаче е едно – примерът, който той даде като покри задълженията на клуба към НАП със собствени средства не трябва да остане непоследван. За да ги има следващите Владо Николов, Боян Йорданов, та дори и Пламен Константинов, който също е носил екипа на „сините“ в началото на кариерата си.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията