Може ли някой да спре Люис Хамилтън?

Големите въпроси във Формула 1 остават за 2016 година

Sportinglife
Sportinglife 09:45 ч., 15 Окт 2015
0
1166
Getty Images

Няколко точки в Остин ще са напълно достатъчни на Люис Хамилтън да спечели третата си световна титла във Формула 1 и втора поредна в последните два сезона.

Люис има 9 победи от 15 старта и през 2015 нито веднъж не беше застрашен от съотборника си в Mercedes Нико Розберг в битката за първото място в края на годината. А това, че Себастиан Фетел излезе на второ място в Русия е приятно разнообразие, но не се отразява на амбициите на Хамилтън.

Въпреки това от Ferrari обещават силна съпротива срещу Люис, докато Фетел има и теоретичен шанс за титлата, а напълно очаквано Розберг обясни, че няма намерение да помага на Хамилтън срещу Себ.

И все пак, дали някой може да спре Хамилтън да вземе третата си световна титла?

В Сочи видяхме, че на трасето Фетел и Ferrari все още не са реална заплаха за Хамилтън, въпреки че постоянството на германеца е впечатляващо – 11 подиума в 15 старта, включително и 3 победи.

Дали обаче проблемите няма да се зародят в Mercedes?

Шефовете на тима заявиха, че няма да има заповеди от бокса и двамата пилоти ще са свободни да се борят на пистата. А Нико, който търси възмездие за повредата от Сочи беше категоричен пред вестник Bild: „Искам да се насладя на последните четири старта този сезон и ще се опитам да спечеля колкото се може повече от тях, без никакви сметки.”

„Да, Фетел ме изпревари в Русия, но мисля, че още в Остин мога да се върна пред него в класирането – допълни Нико. – След Сочи ме попитаха дали ще помагам на Люис срещу Фетел, но не съм мислил за това и смятам, че няма да се стигне дотам. Надявам се обаче, че през 2016 тримата ще водим оспорвана битка за световната титла.”

Естествено, във Формула 1 преобладаващото мнение е, че Хамилтън вече си е осигурил световната титла за 2015, което ще му донесе още предимство за следващия сезон.

„Теоретично, Нико все още има шанс за титлата – обясни директорът на Mercedes Ники Лауда. – Но за стане това, Люис трябва да се откаже от последните състезания и да се прибере у дома.”

Хамилтън вече има 66 точки аванс и допълни, че най-после е по-спокоен.

„Никога досега не съм водил с толкова голям аванс – призна по време на празненството за спечелената титла при конструкторите Хамилтън. – Това ми дава спокойствие преди последните стартове, но все още нищо не е приключило, така че аз също искам победи в последните стартове. Няма да смятам точки, ще се боря за победите.”

След Гран при на Русия обаче коментарите в Mercedes се насочиха към нова, по-важна за тима тема – какво ще се случи с Ferrari през 2016 година, тъй като възходът на Черните кончета е впечатляващ.

Люис на няколко пъти обясни, че иска догодина да се бори с Фетел и двамата да повторят битките на Айртон Сена и Найджъл Менсъл от началото на 90-те години. След финала в Сочи Хамилтън допълни, че е искал Себ да е бил по-близо до него в хода на състезанието, за да се „получи интересна битка”. А Фетел го накара да отиде до екрана с резултатите и да види, че в крайна сметка най-бързата обиколка в състезанието е негова.

Шефът на Mercedes Тото Волф прогнозира, че една предстояща битка за титлата между Хамилтън и Фетел ще се отрази страхотно на Формула 1 и побърза да включи в нея и Розберг, като обясни, че той ще е много силен съперник на Люис в Mercedes, което може да даде шанс на настоящите шампиони срещу италианския тим. Но това пък ще насочи отново вниманието към работата на Волф и Ники Лауда относно ръководството на пилотите.

Те обаче не се притесняват от това. Засега.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията