Имало едно време Фиорентина...

Какво представляваха „Виолетовите“, когато за последно оглавяваха Серия А

Sportinglife
Sportinglife 13:25 ч., 28 Сеп 2015
0
2395
Getty Images

В неделя Серия А ни подари нещо безпрецедентно през нашия век – Фиорентина на върха. Това не беше се случвало (извън рамките на първите 3 кръга) от далечната 1999. Разгромът 4:1 над Интер е повод да си припомним какво представляваха „виолетовите“ последния път, когато се изкатериха до първото място.

През лятото на 1998 г. Джовани Трапатони се завърна в Серия А от Байерн и наследи Алберто Малезани във Флоренция.

Парите, изкарани от продажбите на Канчелскис, Морфео, Шварц и Серена стигнаха за защитника Морено Торичели (който проби в Юве именно под ръководството на Трапатони), Гилермо Амор от Барса, безкомпромисния бранител Томаш Репка от Спарта (Прага) и победителя в ШЛ-1997 с Борусия Д Йорг Хайнрих.

На върха „виолетовите“ се озоваха още в третия кръг, след като прегазиха Милан като валяк на „Сан Сиро“ (3:1)

Батистута проби Йенс Леман още в 6-ата мин., а после се разписа още на два пъти в началото на второто полувреме.

От този момент Фиорентина си остана начело (с изключение на седмиците след загубите от Парма и Лацио) до края на февруари, когато хиксът със Салернитана я свали до третото място. Именно на трето място флорентинци завършиха надпреварата, като записаха най-доброто си представяне от доста години.

Батистута заби 21 гола в шампионата, но остана на второ място в подреждането на реализаторите след бразилеца Марсио Аморозо от Удинезе.

Аржентинецът се контузи в домакинството с Милан и пропусна повече от месец. Именно в този период „виолетовите“ бяха свалени от върха.

Източник: Sports.ru

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията