Бог високо, цар далеко

Григор играе за родината във всеки мач, но срещу Унгария случаят бе по-различен

Sportinglife
Sportinglife 08:25 ч., 26 Сеп 2015
0
4720
GETTY IMAGES

В Бразилия имат лаф, че футболистите в страната са готови да заплатят с отрязан крайник честта да играят за родината на световно първенство. Звучи доста зловещо, но не е далече от истината.

Нито един клубен връх и индивидуално отличие не са съизмерими с привилегията да защитаваш националния флаг. Футболът е с по-особен статут в страната, но последното важи за всички спортове.

Бог, семейство, родина - това са най-важните неща. А самите спортисти твърдят, че няма по-велико чувство от това Бог и семейството да те гледат как браниш родината.

България не е Бразилия и тенисът не е футбол, а тук сме свикнали големите ни звезди да нехаят за националната кауза.

В плейофния двубой срещу Унгария за купа "Дейвис" положението беше "Бог високо, цар далеко".

Жребият така се бе наредил, че България бе на една победа от влизане в първа група.

Нямаше да е някакво чак толкова велико постижение, но на фона на постната ни откъм спортни триумфи година щеше да е нещо наистина значимо.

Най-малкото от компанията на Зимбабве, Мадагаскар и Мароко се пренасяхме на съвсем по-друго ниво.

Въпреки че нито имаме традициите, нито успехите, а оказа се и амбиции в турнира.

Истината е, че допреди няколко дни много хора, дори и с добра спортна култура, се чудеха какво е това купа "Дейвис". И как така се играе неофициално отборно световно първенство по тенис.

Хем неофициално, хем световно, хем отборно? Бошлаф работа. И как така "отбор" в тениса, след като дори на двойки им е тесничко, а какво остава за цял тим...

Това в рамките на шегата. Но шега нямаше и Григор Димитров отказа да участва във важния двубой, което бе и причината много хора да разберат какво е купа "Дейвис".

Истината е, че в това първенство да притежаваш един играч от супер класа е достатъчно да се конкурираш с всеки.

Естествено е, че е по-добре да разполагаш с Вавринка и Федерер или Цонга, Гаске, Симон, Монфис или пък Надал, Ферер и безчетните испанци в Топ 100, но пък ние имаме Григор.

При две победи на сингъл на звездата, оставаше да се оформи печеливша двойка и промоцията бе в кърпа вързана. Всъщност - България взе победа над Унгария на двойки и без Григор, но на сингъл тимът ни се провали срещу маджарите.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията