Юнайтед vs Ливърпул: идеалният отбор

От Алън Хансен до Кристиано Роналдо – 11 от най-големите легенди на „Олд Трафорд“ и „Анфийлд“

Sportinglife
Sportinglife 11:50 ч., 12 Сеп 2015
0
4363
GETTY IMAGES

Манчестър Юнайтед – Ливърпул е английският еквивалент на Реал – Барселона – сблъсък на два от най-популярните футболни клубове в света и жестоко съперничество.

В навечерието на поредния им двубой „Дейли Мейл“ публикува символична единайсеторка, състояща се изцяло от легенди на „Червените дяволи“ от „Олд Трафорд“ и „червените“ от „Анфийлд“.

Ясно е, че подобна задача изглежда почти непосилна, заради огромното изобилие от невероятни таланти, минали през двата клуба през годините. Затова и схемата е малко необичайна – 3-3-1-3 – но това едва ли е толкова важно.

ВРАТАР

Петер Шмайхел (Манчестър Юн, 1991-1999)

Огромният датчанин се оказа един от най-успешните трансфери в кариерата на сър Алекс Фъргюсън. Той акостира на „Олд Трафорд“ от Брьондби за скромните 505 000 паунда през август 1991 г.

По-късно легендарният шотландски мениджър, обяви, че привличането на Шмайхел е било „сделката на века“ и имаше пълно право.

Шмайхел навъртя 393 мача за Юнайтед и помогна на тима да спечели 5 шампионски титли, 3 Купи на Англия и Шампионската лига през 1999 г.

ЗАЩИТНИЦИ

Дънкан Едуардс (Манчестър Юн, 1953-1958)

Най-талантливият от „бебетата на Бъзби“, един от най-големите английски футболисти за всички времена.

Едуардс не е типичен защитник от съвременна гледна точка, но по негово време схемите са далеч по-различни от сегашните, а невероятната му мощ и прекрасните му умения биха му позволили да играе на практика навсякъде по терена.

С Юнайтед Едуардс става шампион два пъти поред през 1956 и 1957 г., блести и на европейската сцена в прохождащата Купа на шампионите.

За съжаление никой никога няма да разбере какво точно е бил в състояние да постигне Едуардс с „Червените дяволи“ и с националния тим на Англия.

Той е един от загиналите в самолетната катастрофа в Мюнхен, която лишава Юнайтед от може би най-силното поколение играчи в историята му.

Рон Йейтс (Ливърпул, 1961-1971)

Човекът с красноречивия прякор „Колоса“ е капитан на първия голям отбор, създаден от легендарния мениджър Бил Шенкли през 60-те г.

Шенкли връща „червените“ в елита от Втора дивизия през 1962 г., а само две години по-късно ги прави шампиони. С това започва периодът на пълно господство на Ливърпул на домашната сцена (по-късно то се пренася и в Европа), продължил четвърт век.

С безкомпромисната си игра в сърцето на отбраната Йейтс е един от играчите, превърнали „червените“ в машина за победи.

Алън Хансен (Ливърпул, 1977-1991)

Колекцията от трофеи на шотландския централен защитник е достатъчно красноречива – 8 шампионски медала, 3 КЕШ, 2 Купи на Англия, 4 Купи на Лигата.

В ерата, когато Ливърпул беше №1 в Англия и в Европа, Хансен беше скалата в основата на успехите на „червените“.

Непреодолим, хладнокръвен и роден победител, шотландецът записва 620 мача за Ливърпул.

ХАЛФОВЕ

Греъм Сунес (Ливърпул, 1978-1984)

Още един шотландец, който се превръща в част от гръбнака на легендарните тимове на Ливърпул. Сунес става шампион 5 пъти и печели КЕШ 3 пъти, като добавя 4 успеха в турнира за Купата на Лигата.

Корав полузащитник и истински лидер, Сунес дирижира играта на „червените“ с майсторски пасове и често бележи голове.

Шотландецът записва 358 мача и 56 гола в престоя си на „Анфийлд“.

Брайън Робсън (Манчестър Юн, 1981-1994)

„Капитанът чудо“ на Юнайтед обожава сблъсъците с Ливърпул, макар че по-голямата част от кариерата му на „Олд Трафорд“ съвпада с период, в който „Червените дяволи“ са принудени да свирят втора цигулка.

Робсън има на сметката си 90 мача за националния отбор на Англия. С Юнайтед той печели Купата на Англия 3 пъти, триумфира веднъж в Купата на Лигата, победител е в турнира за КНК през 1991 г., а в края на кариерата си дочаква и 2 титли във Висшата лига.

Боби Чарлтън (Манчестър Юн, 1956-1973)

Легенда на Манчестър Юнайтед и Англия, истински джентълмен на игрището, един от малкото футболисти, които печелят уважението дори на противниковите запалянковци.

Чарлтън е един от стълбовете на великия Юнайтед на Бъзби през 60-те г. С него в редиците си „Червените дяволи“ стават шампиони 3 пъти, печелят Купата на Англия и КЕШ.

Халфът бележи 249 гола в 758 мача и все още е водещият реализатор в историята на клуба (макар че Уейн Руни е по петите му).

Източник: "The Daily Mail"

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията