Път към нищото

Три години и три дни след Лондон 2012 волейболистите още са на дъното

Анна Николова
Анна Николова 10:50 ч., 15 Авг 2015
0
2720
Getty Images

Три години и три дни. Толкова делят родните волейболисти от последния им добър голям резултат – четвъртото място на олимпийските игри в Лондон. 

На 12 август 2012 г българският тим, тръгнал към английската столица разтърсван от скандали, излезе срещу Италия в спор за бронзовите медали.

Волейболистите обаче взеха само гейм и останаха четвърти в крайното класиране.

И медалистите от Лондон 2012 изпаднаха в криза

Игрите в Лондон през 2012  се оказаха крайъгълен камък и за първите три тима в класирането. Кризата обхвана не само родните волейболисти, но и олимпийските шампиони от Русия, подгластниците им от Бразилия и бронзовите медалисти от Италия.

Три години след участието си във финалния двубой Сборная не успя да стигне изобщо до финали на Световна лига записвайки 11 загуби.

Бразилия участва като домакин и организатор, но стигна само до един успех и не взе участие в спора за медалите. Италия пък е разтърсвана от вътрешни скандали и също стигна до само един успех във финалите на тазгодишната световна лига.

Заради неубедителните резултати и  Русия, и Италия смениха треньорите си и новите наставници ще трябва да търсят излизане от кризата на предстоящата Световна купа и на Европейското първенство месец по-късно.

Тогава реакцията бе категорична. Всички потупваха играчите по рамото и се възхищаваха от четвъртото място заради серията от конфликти, скандали и проблеми преди турнира.  

И изказваха оптимизъм, че е добро начало за постигането на по-голям успех още следващия сезон.

Именно с тази мисъл бе направена и промяна в треньорския щаб. Найден Найденов и Камило Плачи размениха местата си и българинът стана асистент, а италианецът – старши треньор.

Успехът обаче така и не дойде през 2013 г. Тимът ни взе участие в два турнира – Световната лига и Европейското първенство.

И в двата резултатът  бе един и същ – четвърто място.

Малкият финал в Световната лига бе загубен драматично с 2:3 от Италия, сблъсъкът за бронза на Европейското  - с категоричното 0:3 от Сърбия.

И надеждите за нещо повече отново бяха отложени за следващата година.

Тогава обаче дойде и голямото разочарование.

Защото вместо големият пробив - дойде провалът. От 12 мача в Световната лига отборът ни записа 11 загуби и само една победа.

Последното място в предварителната група изхвърли волейболистите в следващата дивизия за следващия сезон.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията