Мръсната дузина: 12 луди треньори

Фашист, марксист и няколко потенциални обекта на психотерапия

Sportinglife
Sportinglife 08:55 ч., 10 Авг 2015
0
6726
Getty Images

Раймон Доменек

Селекционер на Франция между 2004 и 2010 г. Отпадането на тима от Евро 2008 го вдъхнови да предложи брак на годеницата му още на терена, докато играчите преживяваха провала. А нацията го ругаеше.

Разходките през нощта около хотела в ЮАР през 2010-а бяха обясними с бунта на играчите - загуби сън, рухна психически. Но всичко започна през 2004-а, когато Доменек извади от състава за европейското Робер Пирес, играещ отлично за Арсенал. Звездите показвали, че Скорпион няма да има добър турнир, затова му трябвало крило зодия Лъв... Доменек често гледаше зодиакалните статии, за да избере състава.

Луис Арагонес

Европейски шампион с Испания през 2008 г. Само четири случки с него, но показателни.

През 2006 г. предизвика скандал в Дортмунд, като иска стадиона да бъде пребоядисан. Испания трябваше да играе там, но Арагонес бил сигурен, че жълтото носи нещастие.

Сби се с фенове на Атлетико на паркинга пред стадиона, когато водеше този тим - обвинили го, че пуска неправилен състав.

Нарече Тиери Анри "черно лайно", опитвайки да надъха собствените си играчи за мач с Франция - камерите го уловиха да го казва на Хосе Рейес: "Да не би това черно лайно Анри да е по-добър от теб?".

Сряза кабел на тв оператор, който му се видял близо до скамейката на резервите и му пречел по време на мач.

Марсело Биелса - Лудият

Треньор на Марсилия, преди водил Атлетик Билбао и Аржентина.

"Толкова ли е луд, колкото изглежда", запита репортер звездата Икер Муняин от Атлетик Билбао.

"Много повече от това!", отвърна играчът. Когато те наричат Ел Локо - Лудият, сигурно е с причина. Неуморим и с луд пламък в очите край терена.

Толкова е детайлен и вглъбен в играта, че рисува по обувките на играчите точките, с които да ритат топката.

Суеверен - винаги "маркира" техническата зона пред скамейката си като прави 13 крачки преди мач. В Марсилия веднъж седна върху кафето, което бе забравил, че е сложил на столчето си. И овика целия щаб, че не са му казали да внимава.

Хосам Хасан

Легенда на египетския футбол, треньор на двата враждуващи гранда Ал Ахли и Замалек.

В Египет трябва да си внимателен, ако си преминал от единия в другия гранд. Но Хасан е толкова луд, че предизвика масов бой на едно дерби, след като вече бе в Замалек.

А на следващото, след като отборът му спечели, отиде пред агитката на Ал Ахли (около 30 000 озверели типа) и просна екип на Замалек на земята, падайки да се моли върху фланелката. Полицията едва овладя положението.

Сега Стойчо Младенов замества именно Хосам Хасан в новия си отбор Ал Итихад (Александрия).

Карлос Билардо

Световен шампион с Аржентина през 1986 г.

С това е свързана велика случка. В Мексико на световното автобусът на Аржентина се разваля по пътя към стадиона за първия мач и играчите стигат с таксита. Билардо умишлено повтаря ритуала преди всеки двубой до финала - така върви. Автобусът тръгва и спира след 40 метра, уж е развален. И се викат таксита.

Преди Мондиала казва: "Ако не станем шампиони ще вървя гол около Обелиска (паметник в центъра на Буенос Айрес)". Благодарение на Марадона не се случва...

Като треньор на Естудиантес нарежда на шефовете да издирят една възрастна дама, пожелала му успех от първия ред преди мач, спечелен с 4:1. Урежда я с билет за същите места на всеки следващ двубой и ходи при нея преди началото, за да чуе пожеланието и.

Егил Олсен

Мениджър на Лудата банда Уимбълдън, както и на норвежкия национален отбор.

Всякакви съмнения дали е достатъчно луд да води Уимбълдън, когато бе назначен през 1999-а, изчезнаха бързо. Заклет марксист.

Принципен до лудост, той овикваше съседите си, че пушат на улицата и вдигат шум. Знае наизуст точната височина на стоте най-високи върха в света.

Губеше интерес по време на някои мачове и сякаш се пренасяше в друг свят. Веднъж асистентът му Тери Бъртън му каза, че Джон Хартсън е изгонен и попита трябва да се предприеме нещо.

"Наистина ли", огледа се норвежецът невярващ, сякаш събуден от сън.

Източник: Списание "4-4-2"

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията