Футбол не за, а против феновете

В България играта е в услуга на полицията и телевизиите, и в плен на ултраси

Динко Гоцев
Динко Гоцев 09:45 ч., 06 Авг 2015
1
1969
Lap.bg

Фенове – думичка, която навлезе у нас след промените от 1989-а. Бяхме си привърженици, запалянковци, поддръжници. Не че е лоша думата – тя е нещо на ръба на фанатизма, идва от fanatics.

Всички сме виждали слогана – Футболът е за феновете.

В прав текст

Днес у нас футболът за феновете отдавна е слоган, прашясал някъде из скриновете, чекмеджетата и други стари мебели в сградата на БФС.

И е точно така. Поне така беше в годините, в които играчите пиеха бира в бара на ъгъла, живееха в нормални махали и ритаха вечер с хлапетата пред блока.

Хайде, да кажем дори и във времето, когато мачовете си бяха в събота от 17 ч и това е. Знаеш цяла седмица, че този ден ти е за футбол.

Днес у нас футболът за феновете отдавна е слоган, прашясал някъде из скриновете, чекмеджетата и други стари мебели в сградата на БФС. Той не е за феновете, а сякаш изцяло насочен против тях.

Уточнение – тук под фенове връщаме старото значение – това са хората, които искат да идат на стадиона и да видят един хубав мач, в който техният любим отбор да бие. Да, може да ругаят  съдията – защото си е редно, без това за къде – но не са ултраси.

Не ходят с дрескод черно и не търсят конфликт само заради единия конфликт.

Тези хора успяха прогресивно и упорито да изгонят от трибуните родните футболни фактори. С деяния в услуга на няколко господари, малко по-заможни, изцяло незаинтересовани от смисъла на играта  и в страх от няколко маскирани.

Примери

Мачовете се играят във време, което направо те оставя без избор.

Левски при Литекс в неделя от 21 ч, а ти (приемете, че виждате насочения към вас показалец от прочутата картинка) би ли завел 8-годишния си син на „Герена”, ако знаеш, че ще го прибираш след 23 ч от там в тъмниците?

Би ли рискувал ако е пълен сектор „В”, защото ти никога не знаеш дали ще е така предварително, а другите трибуни не са вариант (сектор „Б”, както и „Г” отдавна не е за деца), а „А” го няма...

Ако си от ЦСКА, ти знаеш ли кога играе твоят тим през този уикенд? Днес е петък, утре става неделя, после е от 20 ч, а сега – предпоследно – от 18. В най-големите жеги.

Телевизиите искат късни мачове. Полицията – ранни, за да ги охранява по-лесно. Ултрасите искат на стадиона да е техният ред, затова секторите са като йерархия на лудите глави.

Добре де, вие къде се виждате в този филм, ако сте един обикновен левскар или цесекар от, да кажем „Бъкстон”, и искате да идете да гледате отбора си?

Часът е неудобен и обикновено не се знае до 3-4 дни преди мача, на трибуните е рисковано и пълно с неизвестности, полицията е поставила своите условия и също е допринесла за това, но я няма, когато потрябва...

Стадионите - без коментар. Не знаеш кое е вход, кое е тоалетна, има ли такава... Абсурдни съоръжения с няколко изключения и то баш на отборите, които имат най-малка посещаемост.

На терена...

Е, за това вече не можем да виним друг, освен клубовете. Но като цяло – ако сте запалянко в България, вие не сте улеснен и примамен на трибуните. А обратното.

Изключения има – Стара Загора (засега), но и там БФС нарежда всеки мач да е късен, защото има осветление и тв предаването е по-гледаемо и готино в късните часове.

Пловдив... Ходили ли сте скоро на „Лаута”? И как, по дяволите, може Ботев да играе в Коматево?

Ловеч, Разград... малки населени места, за тях такива проблеми като цяло няма. Но запалянкото се калява и предава от баща на син бацила на футбола в условия, в които го запалваш да иде на стадиона.

То от там идва и думата. А не го поливаш с ледена вода всеки път, когато реши да го стори.

Футбол за феновете ли?

Едва ли.

1 коментара

1 Martin Milev 06.08.2015 22:52:51
0 0

Мой материал - https://www.youtube.com/watch?v=L1ouhosy4K0

Твоят коментар:

Close Обратно към статията