Audi опитва да се самоубие в DTM

Шефът на Audi Sport нареди удар срещу лидера в шампионата

Sportinglife
Sportinglife 09:55 ч., 04 Авг 2015
0
1673
GETTY IMAGES

Глупавите нареждания по радиото, дадени от бокса на Audi малко преди финала на второто състезание на „Ред Бул ринг” този уикенд взривиха най-големия скандал за сезона в DTM и са на път да отбележат публичното самоубийство на един от големите автомобилни производители, участващи в шампионата – Audi.

Скандалът гръмна, след като в последната обиколка пилотът на Audi Тимо Шайдер удари Робърт Уикънс, умишлено отзад, с идеята да го изхвърли от трасето.

Малко по-рано Верлен изпревари Шайдер, а движещия се пред него друг пилоти на Mercedes – Робърт Уикънс веднага се дръпна, за да пусне Верлен напред.

Паскал беше лидер в шампионата към този момент и в Mercedes бяха решили, че всяка точка в дъжда в Австрия може да е важна, тъй като преследвачът на Верлен Матиас Екстрьом (Audi) беше начело на колоната.

Секунди по-късно Шайдер удари Уикънс, който пък не успя да избегне Верлен и също го удари, като двамата пилоти на Mercedes се озоваха в зоната за сигурност и извън състезанието.

Само по себе си това поведение е достатъчно, за да бъде наказан Шайдер, но ситуацията на Audi се влоши още повече, когато стана ясно, че Тимо е действал по пряка заповед на шефа на Audi Sport доктор Волфганг Улрих.

Радио съобщението на Улрих „Избутай го от пистата”, пратено на Шайдер беше излъчено в ефир и шефът на Audi Sport нямаше как да се скрие.

Той първо отрече да е казвал подобно нещо, но по-късно в официално съобщение на Audi беше обяснено, че доктор Улрих е реагирал спонтанно на атаката на Шайдер и не е знаел, че радиото му е включено и предава към пилота. След което последва извинението на Улрих за казаното от него в неделя.

Шайдер беше изключен от резултатите на състезанието, а все още не е ясно какво ще е наказанието на Audi Sport. От тима вече заявиха, че няма да обжалват наказанието на Шайдер, който има две титли в DTM.

Стюардите на състезанието в Австрия заседаваха 4 часа след инцидента, резултатите от втората надпревара все още не са окончателни, а въпросът беше отнесен до Германската моторспорт федерация (DMSB), където ще се обсъжда наказанието на Audi.

Ситуацията на Audi се утежнява и от факта, че от удара на Шайдер, който извади Уикънс и Верлен, досегашният лидер в DTM, пряко се облагодетелства неговият съотборник Матиас Екстрьом.

Шведът спечели второто състезание на „Ред Бул ринг” и след отпадането на Верлен е новият водач в класирането с 13 точки аванс. Паскал пък се смъкна на третото място в класирането, но все още не е ясно дали няма да има по-сериозна санкция за Audi Sport, която да засегне всички пилоти на тима.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията