Парите или спокойствието?

Договорът между УЕФА и „Газпром” може и да не бъде подновен

Преди три години „Газпром” стана един от основните спонсори на Шампионската лига. Реално този срок не е толкова голям, но бе достатъчен за сериозни промени в Европа, Русия, света, УЕФА и ФИФА.

Само футболните хипита продължават да вярват, че спортът е нещо, което не е свързано с политиката. По тази причина сега за Газпром е трудно да продължи да изпълнява ролята на основен спонсор, а и УЕФА с неохота приема средствата, които компанията все още инвестира в турнира.

Как бе до този момент?

40 милиона евро на сезон бе сумата, която „Газпром” до този момент плащаше на УЕФА по тригодишното споразумение между двете страни.

Контрактът бе подписан през 2012 г. и руската компания се нареди сред основните споснори на престижната надпревара.

През януари тази година от УЕФА обявиха, че водят нови разговори с компанията за следващия период.

„В момента се намираме в период на продажба на телевизионните и спонсорските права за периода 2015-2018 година за Шампионската лига и Лига Европа. По тази причина се налага да преговаряме с нашите партньори, сред които е и "Газпром". За момента обаче не можем да дадем повече информация. Такава ще има, когато сделката е приключена", категорични бяха тогава от УЕФА.

Доказателство за това е все още неподновения контракт между двете страни за престижния турнир.

Преговорите продължават вече половин година, призна представителят на „Газпром” и член на контролния съвет на Шалке 04 Сергей Куприянов. Новото споразумение трябва да е за същия срок – три години. Ако обаче до края на юли то не бъде подписано е почти сигурно, че това изобщо няма да се случи.

Предишният договор на практика вече изтече, при това още преди месец – с финала на Шампионската лига между Барселона и Ювентус в Берлин на 6 юни.

Междувременно „Газпром” замрази един от най-важните и стратегически проекти – газопровода „Южен поток”. Той трябваше да бъде открит тази есен, но през декември бе стопиран заради проблеми от страна на Евросъюза.

„Стратегията ни по отношение на европейския пазар се променя”, призна след това шефът на компанията Алексей Милер.

Дали това се е отразило и на спонсорските планове на руския концерн по отношение на европейския футбол?

Според водещите германски журналисти отговорът е „да”. Малко след като стана ясно, че проектът „Южен поток” няма да бъде завършен, немският „Билд” излезе с информация, че „Газпром” може да не продължи сътрудничеството си с Шалке.

Настоящият договор с немския клуб изтича през 2017 г. и от Шалке внимателно следят развоя на събитията около отношенията на компанията с УЕФА.

Ако това сътрудничество не бъде подновено, в клуба от Гелзенкирхен ще имат година и половина, за да си намерят адекватен заместник.

Сега Шалке получава от Газпром по 17 милиона евро на година, което прави договора №2 в Бундеслигата след този на Байерн Мюнхен.

Ако „Газпром” се оттегли ситуацията в Шалке ще стане наистина сложна, тъй като заплатите там са високи и ще доведат до натрупването на сериозни задължения.

А че в отношенията между Шалке и Газпром има и много политика е ясно от участието в проекта на бившия канцлер Герхард Шрьодер. Но пък има и още нещо важно – за осемте години откакто е подписан договора между двете страни той така и не материализирал съществено усилията на руската компания.

Според изследване на института Брауншвайг, привържениците и до момента не свързват успехите на Шалке с основния спонсор. Нещо, което например се случва между Байерн и Дойче Телеком. Нещо повече, дори компанията E.On, която бе спонсор на Борусия (Дортмунд) до 2006 г. постига повече успехи в това отношение.

Бившият главен редактор на основното бизнес издание в Германия – „Ханделсблат” Бренд Циземер продължава да е убеден, че в Бундеслигата няма по-странно от икономическа гледна точка сътрудничество от тези между Хамбургер и Кюн и между Шалке и Газпром.

И докато отношенията между Русия и Европейския съюз бяха спокойни този имиджов договор бе политически изгоден и за „Газпром”, и за Русия.

Сега когато, на фона на украинската криза, тези отношения преминават през тежки времена, взаимните широки усмивки от двете страни и спокойно сътрудничество биха изглеждали странни.

Не е много по-различна ситуацията по отношение на „Газпром” и УЕФА.

Ако договорът за Шампионската лига все пак бъде подновен, това няма да е победа на спорта над политиката, а на парите над политиката.

УЕФА отлично осъзнава всички рискове и че към действащия контракт всички се отнасяха търпеливо, макар и в сложна политическа обстановка. Но там са наясно, че подновяването му може да бъде възприето крайно негативно.

„Газпром” е отлична мишена, за да предизвика протести срещу Русия като цяло. Самият Мишел Платини вече бе свидетел на подобни действия – на двубоя между Базел и Шалке от последното издание на Шампионската лига, преди мача Копенхаген – Реал (Мадрид).

Да не говорим, че в настоящото издание на Шампионската лига ще участва Динамо (Киев), чиито привърженици вече са организирали акции против УЕФА и Газпром, но в Лига Европа.

„Газпром” едва ли ще претърпи сериозни загуби, ако престане да спонсорира Шампионската лига.

За европейския футбол обаче избора е тежък – да направи компромис с разбиранията си и да предизвика серия от протести или да се откаже от един доста сериозни суми.

На този етап Шампионската лига има своите 6 спонсора, след като преди дни стана ясно, че контрактът с Мастър Кард е подновен. Твърде е възможно УЕФА вече да е направила избора си и той да е в полза на спокойствието, а не на парите във футбола на Стария континент.

 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията