Краят на една епоха

Икер Касияс напуска „Сантяго Бернабеу” след 15 титли с Реал

Sportinglife
Sportinglife 09:50 ч., 09 Юли 2015
0
3647
Getty Images

След 725 мача и 15 трофея един от най-обичаните от феновете играчи на Реал (Мадрид) – вратарят Икер Касисяс ще се сбогува с „кралския клуб”. По информация на испанските медии късно снощи агентите на вратаря са постигнали договорка с Порто за трансфера на испанския национал.

Контрактът на Сан Икер с новия му клуб ще бъде за два сезона с опция за удължаване с още един. Очаква се сделката да бъде обявена официално до часове, а ръководството на Реал вече готви грандиозно изпращане на една от легендите си. Церемонията ще се състои в петък или събота на стадион „Сантяго Бернабеу” като Икер ще бъде заобиколен от всички 15 отличия, спечелени от него с екипа на Реал (Мадрид).

Де Хеа продължава да е играч на Манчестър Юнайтед

Спряганият за заместник на Икер Касияс в Реал (Мадрид) Давид де Хеа продължава да е играч на Манчестър Юнайтед, категорични са медиите на Острова.

В сряда Де Хеа бе на кортовете на Ол Инглънд Клъб, за да наблюдава третият турнир от Големия шлем за годината – Уимбълдън. Компания на испанския страж правеха Андер Ерера и Хуан Мата.

Според изданията от Юнайтед нямат намерение да отстъпват в исканията си и Реал (Мадрид) ще трябва да приготви 35 милиона паунда, ако иска да привлече Давид де Хеа.

За разлика от церемонията, с която преди пет години си тръгна друга легенда на Реал – Раул Гонсалес Бланко, тази ще бъде отворена за феновете и напълно безплатна. Очаква се въпреки горещото време в испанската столица и въпреки очаквания час за начало на церемонията – 13,00 часа местно време, трибуните да бъдат препълнени.

С напускането на Икер Реал ще се сбогува с последния истински символ на клуба. Вратарят играе в „лос меренгес” от 9-годишен. Преминал е през всички формации на клуба, а дебютът му за първия състав е през есента на 1999 г. Спокойно може да бъде определен и като човекът-рекорд, защото за него постиженията сякаш не бяха никакво препятствие, а обикновено предизвикателство.

Първото, с което се справи бе рекордът на друга легенда на вратарския пост – Пако Буйо за изиграни мачове с Реал. Пако се сбогува след 342 мача, Икер надхвърли 700. Той е и единственият футболист на „лос меренгес”, който е носител на всички големи трофеи - титлата и купата на Испания, суперкупата на Испания, купата в Шампионската лига, суперкупата на Европа, междуконтиненталната купа (или както сега се нарича световно клубно първенство), европейската титла, световната титла.

С годините Икер просто ставаше все по-добър и по-добър и не се уморяваше да повтаря, че няма никакво намерение да напуска Реал (Мадрид).

„Аз съм от Мадрид, където са семейството ми, приятелите и където е моят живот. Когато се чувстваш добре в Мадрид, защо трябва да ходиш в Ювентус?”, питаше риторично той.

Ситуацията обаче се промени рязко през последните два сезона. Първо Жозе Моуриньо, а след това Карло Анчелоти демонстрираха, че не винаги Касияс е техният избор за №1, независимо от постиженията му и статута му на легенда.

Нещо повече, Касияс и Моуриньо бяха в открит конфликт и това не бе тайна за никого. Независимо, че в началото и двамата се опитаха да отричат...

Затова и през миналото лято, и през целия сезон 2014/15 слуховете за раздяла на Икер с Реал бяха много. В списъка с желаещи бяха всички европейски грандове. Вместо Англия обаче Икер избра Португалия и Порто.

Според специалистите въпреки допуснатите през последния сезон грешки, Касияс все още има какво да даде на футбола. Той е на 34 години, което е идеална възраст за играч на неговия пост.

Оливер Кан – легендата на германския футбол бе почти на същата когато стана най-добрият играч на световно първенство, Едвин ван дер Саар на 35 играеше по-добре, отколкото на 25, Джиджи Буфон блести за Ювентус. Смяната на обстановката може само да помогне на Икер да си възвърне увереността и да продължи да бъде онзи голям играч, който дори спореше за „Златната топка”.

Порто пък е идеалният вариант за това. Тимът играе в Шампионската лига почти всеки сезон, няма да има голяма езикова бариера, а и треньорът Лопетеги е готов да го подкрепи докрай. Тимът отдавна не е имал добър играч на този пост, останалите са млади и със сигурност могат да научат много от футболист с опит като Касияс. Преди пет години Раул само спечели от напускането си на Реал, защо същото сега да не се случи и с Икер?!

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията