Григор може и да не стане №1 в света. И какво от това?

Сезонът е слаб за Григор, но това не го прави пропилян талант

Павел Ангелов
Павел Ангелов 09:20 ч., 04 Юли 2015
0
2829
Getty Images

Не станахме ли твърде алчни към Григор Димитров? Хубаво беше да слушаме словесните упражнения на коментаторите затова как "Бейби Фед" ще бъде част от Топ 10, как може да стане най-добрия в света и още дълга редица хвалебствия, само че бебето вече е на 24 години, без трофей през този сезон и на ръба на Топ 20.

Две от защитите на титли на българина приключиха във втори кръг, а третата дори не започна, тъй като Григор избра да се включи в първото издание на турнира в Истанбул вместо да се върне в Букурещ.

Повтаря ли Григор пътя на Бербатов?

Толкова много талант и потенциал, но ще има ли сили за Еверест?

Да, Димитров прави една наистина слаба година, в която поне четири пъти сме го чували в интервюта да обяснява, че сезонът тепърва започва - веднъж след отпадането от AustralianOpen, още веднъж, след като Райън Харисън (№162 в света) шокиращо го детронира в Акапулко, след ранните отпадания в американските Мастърси, преди Ролан Гарос...

Разбира се, че сезонът отдавна е започнал и на Димитров със сигурност му е писнало да обяснява пред медиите с наведена глава, че "не е доволен от представянето си и разочарованието е голямо, но трябва да работи здраво".

Но какво друго му остава?

Най-любимият отговор на фенове и специалисти е - да смени треньора. Формулата на сътрудничеството с Роджър Рашийд за изключително кратко време показа на Григор пътя към три титли, полуфинал на Уимбълдън и осмото място в световната ранглиста. 

Така че, нека оставим на Димитров "лукса", да е най-наясно със ситуация вътре в щаба си и да може да прецени, дали това е правилното решение и точният момент.

Реално, Рашийд изчисти от играта на Григор ужасяващите крампи, които му загубиха не един и два мача, а заплашваха дори да се превърнат в серия от контузии, която постоянно да тормози българина.

Григор: Мария ми помага да побеждавам

"Винаги е добре, когато имаш шампион от Големия шлем на твоя страна - отговори Димитров на въпроса дали връзката с Мария Шарапова му помага в тениса. - Едно изречение или съвет може да промени всичко. Мария очевидно ми помага много да побеждавам."

Не е времето за треньорска смяна

"Сега не е времето да мисля дали ще вкарам нов човек в отбора", отсече Григор още преди началото на Ролан Гарос.

И поясни: "Ако подобно нещо се случи, ще е по-късно през годината и то след внимателно обмисляне.

Човек първо трябва да погледне себе си в огледалото, а след това да търси извинение в треньора, физиотерапевта или семейството."

Освен това, австралиецът промени мисленето на Димитров и го направи доста по-корав боец на корта и му помогна в наистина важните момента да мисли по-правилно, вместо да пробва безкрайно хазартни удари, които губят точките в девет от десет случая.

И въпреки това, най-често срещаната оценка за Рашийд сред тенис форумите у нас е - "фитнес треньор и нищо повече, да си ходи!"

Другата голяма пречка за успеха на таланта ни според гласа на социалните мрежи е Мария Шарапова.

Рускинята "разсейвала" българина от важните неща за кариерата му. А не е ли самочувствието един от най-важните факторите за един играч, който иска да намери мястото си сред елита?

Самият Григор е признавал, че преди мач обича да изпипва всеки детайл от облеклото си, за да чуства, че изглежда перфектно, защото всяка частица увереност е важна и му помага в играта.

Е, вероятно фактът, че има до себе си една от най-красивите и успели жени в тениса и въобще в спорта му влива още поне малко самочувствие. 

Естествено, всичко изброено не заличава факта, че Григор преживява сезон на застой, ако не и на регрес, какъвто да си признаем, не сме виждали в кариерите на нито един от "Голямата четворка" по пътя им към топ 10 и после - към върха.

Така че е време да си признаем - Григор може никога да не е №1 в света.

При целия си талант и лекотата, с която прави почти невъзможни удари, в ерата узурпирана от Федерер, Надал, Джокович и Мъри, Димитров може и да се добере до една или дори две титли от Големия шлем, но към момента изглежда трудно да се надяваме ная повече.

И какво от това?

Григор тотално промени рамките, в които бяхме свикнали да възприемаме българския тенис и не е редно след всяко поражение да го понижаваме от световен №11 до "гаджето на Шарапова" и да се чудим, защо само той не разбира, че трябва да смени треньора си.

Реалността при мъжете е, че не се вижда как Джокович, Федерер и Мъри скоро ще позволят на някой друг играч да се включи в разпределението на трофеите и Димитров не е единственият, който трябва да се справя с този факг.

Вярно, през 2015-а, немалко тенисисти се справят с него по-добре от българина, но това не означава, че Григор е пропилян талант, а просто талант, който няма да спечели 17 титли от Големия шлем.

Колкото по-рано успеем да преглътнем тази действителност, толкова по-бързо ще разберем, че трябва да се насладим на всяка година от кариерата на Григор.

Защото съвсем не е ясно, кога и дали пак ще видим българското знаме срещу името на победителя от ATP500 турнир или срещу това на полуфиналиста на "свещената трева" на Уимбълдън.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията