Александър Везенков избра Барселона

Каталунците вземат българина за четири години

Sportinglife
Sportinglife 14:10 ч., 03 Юли 2015
0
1146
GETTY IMAGES

Испанският вицешампион Барселона е големият печеливш в битката за един от най-талантливите играчи в Европа – българинът Александър Везенков.

Договорът на родния национал е за четири години като в него има клауза, която точно и ясно фиксира сумата, срещу която Везенков ще може да напусне в посока Националната баскетболна асоциация. Официално тя не бе обявена, но според гръцките медии става дума за 1 милион евро.

Везенков е първият български баскетболист в Барселона

Александър Везенков е първият български баскетболист, който ще носи екипа на един от грандовете в този спорт – Барселона.

Талантът обаче е вторият наш състезател, който ще играе в един от двата водещи клуба на Испания.

Първият бе Филип Виденов, който през май 2006 г. премина от турския Текелспор в Реал (Мадрид).

Бившият национал обаче изкара в испанския гранд само месец преди да напусне.

В испанското първенство, което минава за водещо в Европа, са играли и близнаците Деян и Калоян Иванови. Те обаче така и не успяха да стигнат до някой от двата гранда.

Кандидати за подписа на Везенков бяха още два испански тима – Реал (Мадрид) и Валенсия.

Българинът подаде документи и за участие в драфта на НБА, но впоследствие се отказа и предпочете да остане в Европа за поне още един сезон.

Самият играч не пожела да коментира финансовите параметри на споразумението.

„Все още предстои да подпишем контрактите, но всичко е договорено. От тук нататък продължавам в Барселона. И не става въпрос за пари. През последните 5-6 месеца представителите на клуба бяха много настоятелни, показаха ми по всички възможни начини, че искат точно мен. Аз съм на такъв етап от развитието си, че на решенията ми влияят много неща, не само парите.

На първо място от испанския клуб ме увериха, че ще получа място в състава. Не съм говорил с треньора, но знам, че ме иска в състава си и има планове за мен. Представителите на клуба, с които разговарях ме увериха многократно в това. И то бе нещото, което изигра ключова роля за решението ми”, коментира българският национал пред гръцкия сайт sdna.gr

Бъдещето на баскетболният ни талант бе решено за по-малко от 24 часа. Вчера сутринта ръководството на Арис официално представи на мениджърския екип на баскетболиста предложението си за нов договор.

Желанието на солунския тим бе да задържа звездата си до лятото на 2018 г. По информация на изданията в южната ни съседка на играча е било предложено и сериозно увеличение на заплатата.

„Правим всичко възможно да го задържим, защото е важен за нас. Едно от условията му бе да участваме в Европа. То вече е изпълнено, надявам се на положителна развръзка”, обявиха президентът и треньорът на Арис пред медиите в ранния следобед.

Желанието им обаче се оказа недостатъчно, защото по-късно обаче стана ясно, че вместо предложението на Арис, Везенков избира това на Барселона. Според неофициална информация в испанския вицешампион българинът ще получава по 1 милион евро на сезон.

Арис пък ще получи 250 000 евро за играча. Сумата ще бъде платена, тъй като досегашният договор на баскетболиста със солунския клуб бе за две плюс една години.

„Говореше се, че към мен има интерес от страна на Панатинайкос и Олимпиакос. Никой от двата клуба обаче официално не е отправял подобно предложение към мен. Никой от тях не се е свързвал с мен и нямаше как да продължа да ги очаквам.

Много ми е трудно да напусна Арис, но моят екип направи най-добрата възможна сделка. Но съотборниците ми, ръководството на Арис, феновете трябва да знаят, че ще продължа да обичам клуба, той е моето семейство.

В един момент обаче както и в живота трябва да си тръгнеш. И сега е идеалният момент за това. Но връзката помежду ни ще се запази и един ден, аз ще се върна”, заяви Везенков пред sdna.gr.

„Животът на един професионален спортист е труден. Наясно съм, че отивам в много голям отбор и че към мен вече има сериозни изисквания и очаквания. Готов съм обаче за всичко това. Ще работя много усилено, за да ги оправдая”, допълни националът.

В момента родният суперталант отдъхва в България, а на 8 юли заминава за Флорида, където ще изкара едномесечно обучение в престижния тренировъчен център IMG. Едва след това Везенков ще се присъедини към новия си клуб.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията