Експеримент или логика?

Матей Казийски и Радостин Стойчев за първи път в различни клубове

Sportinglife
Sportinglife 08:20 ч., 08 Юни 2015
0
1672
Cev.lu

Бившият селекционер на България и настоящ треньор на италианския Тренто Радостин Стойчев обяви официално раздялата на тима със суперзвездата Матей Казийски.

„Матей изпълни едногодишния си договор с Тренто. Клубът, феновете, всички са му много благодарни. Направи и жертва, поради финансовите условия, които можехме да му предложим. Нормално е той да търси друга реализация. Нашият отбор не може да му предложи адекватно заплащане. Когато разликата е в пъти, не е реално да искаме той да жертва собствената си кариера. Благодарен съм му за направеното в Тренто”, обясни Стойчев в студиото на БНТ.

Факт

Общо 11 години работиха заедно Радостин Стойчев и Матей Казийски. Първият клуб, в който се случи това бе българският Славия през сезон 2004/05.
Тогава тандемът изведе „белите” до купата на България след шест години пауза. Последното отличие на двамата е шампионската титла на Италия спечелена с Тренто преди около месец.

Напускането на Казийски породи серия от спекулации в седмиците след като Тренто си върна титлата на Италия след едногодишно прекъсване. Водещите специализирани сайтове продължават да публикуват информации за бъдещето на бившия български национал. Според последните кариерта на Матей ще продължи в Япония в тима на Панасоник Пантърс. Официално потвърждение обаче все още няма.

Сигурно вече е само едно – за първи път от много години насам Стойчев и Казийски няма да са тандем.

„С Матей не сме се скарали. Той ще вземе решение, знам за офертите към него от чужбина и каква стойност имат. Това не означава, че той не е добре дошъл в Тренто. Сега започваме нов проект там. Отборът ни ще бъде на доста добро ниво, но ще отстъпва на три-четири тима в Италия като селекция.

Има проект за подобряване на финансирането, така че да се върнем отново на световно ниво. Тогава Матей и много други, които напуснаха, отново ще имат място в нашия отбор”, категоричен бе Радостин Стойчев пред националната телевизия.

До този момент тандемът Стойчев и Казийски успя да спечели на клубно ниво куп отличия. Двамата направиха заедно първите си крачки в чуждестранен клуб – руският Динамо (Москва). И още тогава спечелиха куп отличия, макар шампионската титла да им убягна.

И отново двамата заедно сложиха началото на първия проект Тренто и превърнаха скромния италиански клуб в европейски гранд.

През миналия сезон двамата заедно доказаха, че могат да са толкова успешни и извън водещи сили в този спорт като изведоха до върха турския  Халкбанк преди да се завърнат в Италия и да върнат златните медали от шампионата във витрината на Тренто.

Раздялата им обаче е колкото плод на обстоятелствата, толкова и логична.

След всичко което постигнаха заедно до този момент и за двамата е нормално да опитат дали могат да го правят и поотделно. Само така ще сложат край на спекулациите, че единият е зависим от другия и това в крайна сметка е довело до онези проблеми от преди три години в националния тим.

Обясним ще бъде и избора на Матей да продължи кариерата си в Япония – все пак не бива да се забравя, че професионалния спорт е до време,  кариерата на всеки един състезател е лимитирана в годините и е нормално влияние на решението за нов договор да оказват и финансовите условия в предложения контракт.

Освен това до този момент на клубно ниво в Европа Казийски спечели всички възможни отличия и изявата в едно толкова различно първенство като това в Япония е едно от малкото предизвикателства, които му остават.

Кой от двамата ще спечели повече от раздялата ще стане ясно още в края на следващия сезон. Вероятно тогава ще получи отговор и въпроса ще работят ли отново заедно двамата или този тандем ще остане в историята.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията