Пламен Константинов и Данчо Лазаров

Да бъде или да не бъде?

Успехът в Световната лига увеличава шансовете за участие на олимпийските игри в Бразилия през 2016 г.

Стоян Георгиев
Стоян Георгиев 09:45 ч., 07 Ное 2014
0
1132
Lap.bg

По-малко от два месеца остават до настъпването на 2015-а – годината, в която привържениците на волейбола у нас ще получат ясен отговор накъде всъщност върви този спорт.

Съдбата му отново ще зависи до голяма степен от представянето на националните отбори, особено този на мъжете, които ще трябва да се преборят за завръщането си в елита на световната лига и за силно представяне на Европейското първенство, на което страната ни е домакин, заедно с Италия през октомври. И всичко това с мисъл за класиране за олимпийските игри в Рио де жанейро през 2016 г.

Преди участието на тима в официални състезания обаче трябва да стане ясен отговора на въпроса кой ще бъде негов треньор. На световното първенство в Полша, където съставът ни завърши 13-и, начело бе Пламен Константинов. Дали обаче той ще остане все още е неясно.

Самият Константинов вече на няколко пъти обяви, че на този етап ангажимента му е приключен, но има желание да го продължи. ”Очаквам с нетърпение да работя с момчетата и през следващата година”, коментира той в интервю за полски сайт, публикувано преди дни.

Решението обаче предстои да бъде взето от Управителния съвет, а сбирката, на която би трябвало да стане това е насрочена за 18 ноември. „Смяната на треньорите на мъжкия и женския отбор не е актуална”, коментира пред в. Труд президентът на федерацията Данчо Лазаров. Пак там обаче той признава, че срещата между шефовете на централата и треньорите тепърва предстои.

Ясна обаче е програмата на официалните състезания за следващата година

Първото голямо изпитание ще бъде Световната лига. За поредна година турнирът ще бъде с различен формат като отборите участници бяха увеличени и от 28 вече са 32. Те са разделени в три дивизии като в първата са тимове като Бразилия и Полша.

След изключително слабата си серия от 11 загуби тази година тимът ни загуби правото да играе при тях и бе пратен в по-ниското ниво. Съперници ще бъдат отборите на Куба, Канада и Аржентина.

Двубоите отново ще бъдат по два, а точно както и до сега в елита, победителите в отделните групи на дивизията ще участват във финален турнир. Негов домакин ще е България, което дава сериозна доза спокойствие в груповата фаза.

Спечелилият надпреварата във втора дивизия пък получава право на участие в първа от следващия сезон и се класира и за финалите на първа дивизия от 15 до 19 юли в Рио де Жанейро.

Успехът в Световната лига носи точки за световната ранглиста и увеличава шансовете за участие на олимпийските игри в Бразилия през 2016 г.

Същото важи и за Европейското първенство през октомври. Там задачата на националите е доста по-сложна, защото страната ни ще бъде и домакин на проявата. Както на всяко европейско обаче първите три състава в крайното класиране ще получат квоти за участие на световната купа през декември. А тя се явява първата и може би най-лесна олимпийска квалификация.

Добро класиране на двата европейски форума ще повиши значително интереса към този спорт и ще даде възможност на неговите ръководители за „поправителен” – използването на тази енергия за развитие на клубове и школи, нещо което не бе направено при последния подем от 2006 г.

Нови неубедителни резултати обаче ще означав загуба на позиции в ранглистата и все по-трудни дни за спорта и на клубно ниво.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията