Матей Казийски

Матей Казийски: Ситуацията в българския волейбол е много лоша

Играчът на Тренто и един от най-добрите волейболисти в света в момента даде ексклузивно интервю за WorldofVolley

Стоян Георгиев
Стоян Георгиев 15:00 ч., 06 Ное 2014
0
1286
Лоренцо Марбидони

Матей Казийски, играч на Тренто и един от най-добрите волейболисти в света в момента даде ексклузивно интервю за WorldofVolley. В него той говори за завръщането си в клуба, но и за спора си с българската федерация по волейбол.

Първият ти официален мач след завръщането в Трентино беше от първия кръг на италианското първенство срещу Падова у дома. Какво беше усещането когато стъпи на игрището в препълнената зала „Палатренто”?

- Беше невероятно. Същото като да си бил далеч от дома за дълго време и след това да се завърнеш. Да видиш толкова приятелски лица на трибуните бе нов опит за мен и ме направи наистина щастлив. Освен това това бе първият ни официален мач и планирахме да спечелим пред нашите фенове. Беше много важно за нас да имаме добър старт, макар че най-важното през сезона не е добрият старт, а добрият финал.

 Какво най-вече ти липсваше от Тренто?

 - Не мога да каже, че ми е липсвало нещо конкретно. Защото бях далеч само една година, която мина твърде бързо. Прекарах страхотно в Анкара, но съм щастлив, че получих възможност да се върна.

 Какво би считал за успех през настоящия сезон?

 - Трябва да изградим отбор, който е конкурентноспособен и който стои добре заедно. Вече изиграхме няколко добри мача, но все още ни липсва постоянство. Така че трябва да се опитаме да играем добре всеки мач и да избегнем големите възходи и падения. И разбира се за мен успехът е да спечелим купи и медали.

 Следващата тема няма толкова бляскава история. Можеш ли да разкриеш за читателите на сайта ни каква е основната причина да не играеш за националния отбор?

 - Имам сериозни противоречия с нашата волейболна федеразия и с начинът, по който те управляват националния отбор и волейбола като цяло. .През лятото имаше много слухове за моето завръщане в тима. Срещнах се единствено с новия старши треньор Пламен Константинов. Казах му че не съм готов  да се върна в тима, но можем да дискутираме темата за в бъдеще, ако някои неща се променят. Обаче нищо все още не се е променило и моята позиция остава същата.

 Кои са нещата, които трябва да се променят?

 - Когато започнах всичко това исках големи промени във волейболната ни федерация. Защото мисля че е време българският волейбол да поеме по нов път. Ако продължим по същия начин, нашият волейбол ще продължава да умира малко по малко. Имаме много проблеми в юношеския волейбол и след това тези проблеми се пренасят в мъжките отбори и във волейбола като цяло.

 Казийски спира за малко и продължава:

 Освен това клубовете се борят за оцеляването си. Някои от най-големите клубове имат огромни финансови проблеми. Всяка година те са изправени пред заплахата да изчезнат от волейбола. А тези клубове съществуват от 50, 60, 70 години!Мисля че това е заради цялостната политика в България. Ние нямаме закон за спорта, който да определя собствеността и финансирането на клубовете. Ето защо не са много компаниите, които са заинтересувани да финансират волейболните ни клубове. Волейболът като цяло е в лоша, много лоша ситуацията в България”, обобщава Казийски.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията