Пламен Константинов: Нали трябваше да имаме спортна зала?!

Младите момчета трябва да тренират цяло лято, иначе губим таланта

Sportinglife
Sportinglife 09:15 ч., 06 Май 2015
0
1198

Видимо недоволен бе треньорът на волейболните национали Пламен Константинов на първата си среща с медиите след началото на лагер сбора на тима за Световната лига, Европейските олимпийски игри в Баку и Европейското първенство през октомври.

Причината –поредицата неясноти, които съпътстват подготовката на отбора от първия ден.

„Наложи се да променим програмата за подготовка заради липса на зала. Тази седмица сме в зала „Христо Ботев”, после отиваме в тренировъчната зала на „Арена Армеец” и в тази на ЦСКА, защото все пак сме голяма група. След това една част ще се готвят в Ботевград.

Получава се така, че всяка седмица ще трябва да се местим и всичко това заради факта, че не можем да използваме залата във Варна, въпреки обещанията, че тя ще бъде готова.

Това е което на мен не ми харесва. Плановете, които бяхме направили предвиждаха още от самото начало и двете групи на националните отбори да се готвят във Варна. Сега не се знае дали ще стане дори за финалите на Лигата в началото на юли”, разкри Пламен Константинов.

„Стои един паметник – „Арена Армеец”, но никой не се наема да плати тази висока цена. Ние не сме концерт.

Изпълнителите идват, разтоварват им оборудването, пеят, после прибират и всичко приключва за два дни. Ние не можем така. Първо, защото трябва да сложим специално покритие, второ, защото трябва да тренираме всеки ден там. Трябва да влязат и останалите отбори. Така става, че ние я наемаме поне за месец.

Нали идеята беше да имаме спортна зала, която да е използваме, а парите за нейната издръжка да се изкарват от изложения концерти?!Това е въпрос само на мениджмънт. Сега какво се получава - дават се едни пари на федерациите, които после отиват и ги дават същите пари за наем на зала.

Безмислено е това прехвърляне на пари от единия джоб в другия. Прави се с идеята една част от тях да останат в нечий джоб”, коментира още Пламен Константинов.

Той допълни, че има проблем и с тренировъчната екипировка на тима. „Определени компромиси трябва да се правят, но не и да се стига до крайности. Екипировката не е дошла, има забавяне в плащането. Асикс не правят компромиси. В момента Асикс Европа работи така – не е ли платено авансово, няма да изпратят нищо.

Официални екипи имаме, голи няма да играем, става дума за останалата част от екипировката, надявам се, че ще се реши въпросът”, обясни селекционерът.

През този сезон той ще работи с нов кондиционен треньор, ще взаимодейства активно и с треньорския щаб на втория състав.

„Асистент остава Алесандро Пироли, но ще имаме нов кондиционе треньор – Фабрицио Витали. Той обаче има връзка със стария и няма да променяме нищо в начина на подготовка. Освен това вече ще ни помага и Юлиян Карабиберов. Програмата на двата състава ще е съчетана и ще се работи по една система. Георги Петров ще помага на Николай Желязков, двамата са сработени и са работили заедно, а това е много важно в такава ситуация. Направили сме обща програма, съчетаваме еднаква тактическа и игрова схема, т.е хората от двата състава да бъдат еднакво подготвени и да може да се разчита на тях”, обясни селекционерът.

Единствените по-сериозни здравословни проблеми са свързани с Цветан Соколов и Андрей Жеков.

Първият със сигурност пропуска началото на участието в Световната лига. „Първоначалното становище от Италия е, че с това рамо Цветан Соколов не може да играе. На 11 май той има час за преглед там и трябва да се види дали проблема е само в мускула или минава към сухожилието и дали е необходима оперативна намеса. Евентуално той ще се включи за турнето, но ще се готви по специална програма.

По отношение на Андрей Жеков получихме информация за проблем с пръстите на ръката. Няма обаче счупване, дори е играл в последния мач, в който тимът му става шампион. Очакваме го да се върне, за да видим в какво състояние е. Но при всички случаи и той ще се готви по индивидуална програма.

В първите мачове от Световната лига вместо на Соколов ще разчитаме на Владимир Николов.

Той направи изключително силен сезон във Франция, дори по моя информация е бил най-добрият на неговия пост в първенството. В плановете ми попада и Боян Йорданов, който според последните данни вече е започнал леки тренировки с топка в Гърция.

Няма как да прави максимални натоварвания в този момент, надявам се след завръщането си в България да дойде да се готви с нас, за да следим състоянието му”, обясни Пламен Константинов.

„През този сезон в световната лига има изискване 9 играчи от последното състезание да играят в следващото, затова няма възможност за много ротации. Радостното е, че почти всеки един се вписа в отборите, в които играе.

Въпроса е как ще се впише в националния отбор. Някои играчи обаче не бяха използвани максимално, оставаха резерви, това винаги е и добре, и зле. Губи се игрови ритъм и самочувствие, а и всеки реагира по различен начин.

В България има и млади момчета от вътрешното първенство, които са близко до спечелване на място в разширения състав. Жалкото е че те спират през май, защото няма кой да плаща наем на залите. Когато аз бях юноша играехме и през лятото и така трябва да бъде. Почивката трябва да бъде най-много 15-20 дни. В противен случай се губят таланти”, анализира селекционерът на волейболистите.

Той говори и за поставените пред отбора цели.

„Целите ни се пренареждаха в зависимост от това как се прави точкуването за олимпийските квалификации. Ние се борим за интерконтинентална такава, там е най-големият шанс за класиране. Европейската е тежка, защото е като европейско първенство.

По едно време се появи слух, че квота за класиране ще се дава и от европейските олимпийски игри. Моето мнение, е че това можеше да се направи, защото така се избягва един тежък турнир в средата на клубните първенства. Но това не е наше решение”, обясни още Пламен Константинов.

За мен си струва да дадем 350 000 евро за една олимпийска квалификация. Защото все пак колективните спортове дават самочувствие на една нация. Затова цената си струва, но донякъде. Реалността обаче за целия спорт е, че загубихме връзката с първия етаж, там където трябва да се гради основата. Топ спортистите са жертва и трябва да бъдат жертвани, за да започне да се работи отдолу.

Волейболът задържа ниво, защото част от състезателите ни ги развиват в чуждите първенства. Но рано или късно ще платим цената, ако нещо не се промени”, прогнозира бившият капитан.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията