Какво пише в бележниците на топ тенисистите

От Новак Джокович до Григор Димитров

Sportinglife
Sportinglife 10:05 ч., 11 Дек 2014
0
1625
Getty Images

Със "супер" можем без притеснение да комбинираме с всяко определение за сезон 2014. В него имаше всичко. 

Наелектризиращите мачове, скандали на и извън корта, модни гафове и всичко това гарнирано с уникални удари от най-големите звезди на тениса.

И така, след края на поредната гореща година, сп. "SportsIllustrated" извади бележниците на всички от Топ 10 (с едно допълнение - Григор Димитров), за да ги оцени.

1. Новак Джокович - Отличен 6

Отново ще повторим правилото, от което ще се отклоним по-късно. Всеки победител в Шлема може да запише годината в графата "отлична". Но освен триумфа на Уимбълдън, сърбинът записа три тежки поражения в останалите турнири от славното каре.

Загуби с 7-9 в петия сет от Стан Вавринка в Мелбърн, взе сет на Надал на Ролан Гарос, но остана твърде далеч от титлата и преклони глава пред похода на Кеи Нишикори в Ню Йорк.

Като плюсове - спечели трофеите в Индиън Уелс и Маями, продължи доминацията си и след US Open, спечелвайки три от четирите турнира, в които участва.

От гледна точка на психиката, това вероятно беше най-тежката година за Ноле.

Световният №1 трябваше да изчисти играта си от спадовете в големите мачове, присъедини се към вълната на супертреньорите с наемането на Борис Бекер, ожени се и му се родин син.

Как се справи?

Титлата от Уимбълдън, където пречупи 7-кратния шампион Роджър Федерер отговоря еднозначно. А в пролятите сълзи на корта в Лондон си личеше облекчението от свалената тежест на собствените му очаквания и съмнения. След това Ноле стъпи на върха в мъжкия тенис и завърши сезона в подобаващ на позицията му стил.

2. Роджър Феререр - Отличен 6

Думата е прераждане. Федерер ни накара напълно да забравим мъчителното му за гледане представяне от сезон 2013, в която всеки компонент от играта му страдаше и сякаш го приближаваше към решението за край на кариерата му.

Без проблеми в гърба, "въоръжен" с новата му ракета с по-голяма глава и със Стефан Едберг в ложата му, Федерер ни показа защо толкова години властваше в тениса.

На 33, той се върна под №2 в света, грабна пет титли (от които 2 Мастърса) и се доближи на няколко точки от безпрецедентен осми триумф на Уимбълдън.

Към това прибавяме и първата титла от купа "Дейвис" за Швейцария, която двамата със Стан Вавринка донесоха на страната си.

До средата на сезона Роджър страдаше във финалите с 4 загуби от 6 играни, а после Марин Чилич го шокира в Ню Йорк.

Но както самият Федерер призна: "Едва ли мога да бъда по-щастлив от сезона си."

3. Рафаел Надал - Много добър 5+

И тук дойде моментът да се отклоним от правилото, че титла от Шлема осигурява отлична оценка.

И през 2014-а Рафаел Надал се разправи с конкуренцията на Ролан Гарос за историческия си девети трофей от турнира, който спокойно може да бъде кръстен на него.

Но като изключим тези две седмици, годината на Матадора изгуби целия си блясък някъде измежду всичките контузии. Травмата в гърба му попречи в Мелбърн, Александър Долгополов го изхвърли от Индиън Уелс, а Джокович се разправи с него в Маями (6-3 6-3 на финала).

Рафа загуби два поредни четвъртфинала на клей от Давид Ферер и Николас Алмагро, а след шокиращото отпадане от Уимбълдън от Ник Кирьос, изигра едва 7 мача.

Контузия в китката не му позволи да защити 4,000 точки от трофеите в Торонто, Синсинати и Ню Йорк, а последва и операция от апендицит. И въпреки всичко, Надал завърши кошмарната година под №3 в света с 4 титли.

4. Стан Вавринка - Отличен 6+

Щеше да е страхотна, ако Вавринка можеше да запази нивото, което сложи трофея от Australian Open в ръцете му през януари.

Но равносметката показва бляскав сезон с първата му титла от Шлема (победи Джокович и Надал), първия му Мастърс трофей (справи се с Федерер на финала) и купа "Дейвис", където реално Стан беше човекът, който поведе "кръстоносците" към успеха.

Дори само едно от тези постижения би било достатъчно за висока оценка, но трите заедно правят 6+.

5. Кеи Нишикори - Отличен 6+

Какъв сезон само за Кеи Нишикори! Макар да пропусна четири от Мастърсите, той все пак завърши в Топ 5 в света. В годината, в която незаменимата На Ли се отказа от тениса, Кеи се превърна в първия азиатски финалист в Големия шлем. Той също стана и първият японец с титла от ATP турнир на клей, след като вдигна победоносно ръце в Барселона.

Разбира се, не можем да подминем и нестихващите проблеми с травми на Нишикори. В Мадрид той водеше срещу Рафаел Надал, но трябваше да напусне корта заради контузия. Няколко седмици по-рано Кеи изхвърли Роджър Федерер от Мастърса в Маями и се класира на финал, в който не излезе. Но въпреки тези проблеми, Нишикори доказа на себе си и на всички останали, че има класата да се изправи срещу най-големите в тениса и да ги победи.

6. Анди Мъри - Много добър 5-

Върховете: Полуфинал на Ролан Гарос и три титли за 5 седмици в края на сезона, които го класираха за финалния Мастърс в Лондон.

Спадове: Всичко останало в сезона му. Мъри се луташе като кораб без посока из турнирите от календара на ATP , но имаше причини - Иван Лендъл напусна щаба му, шотландецът се възстановяваше от травма в гърба и в тази обстановка трябваше да се опита да запази нивото от най-добрия сезон в кариерата му.

Очакваше се Анди да се нуждае от период за настройка към новата ситуация. Мъри обаче определено не беше значим фактор в мъжкия тенис през сезона и най-сериозните заглавия с негово участие включваха избора на Амели Моресмо за негов нов треньор.

7. Томаш Бердих - Много добър 5

Бердих прекара още един сезон като член на Топ 10, достигна полуфинал на Australian Open, още два четвъртфинала от Шлема и завърши сезона с две титли. И въпреки това чехът остави впечатление, че това беше поредната година на застой в кариерата му. Все пак Бердих получава 6+ за представянето му в туитър.

8. Милош Раонич - Много добър 5+.

Раонич представляваше еталонът за възможностите на "новата генерация" в тениса през последните две години, но през 2014-а Нишикори го задмина в ранглистата, а Григор Димитров го засенчи като следващата голяма звезда при мъжете.

Канадецът все пак блесна с полуфинал на Уимбълдън, а през останалото време показа постоянство като достигна поне четвъртфинал на 13 от 20-те турнира, в които участва.

9. Марин Чилич - Отличен 6

С прехода от наказанието заради допинг до шампион на US Open за една година, Марин Чилич шокира тенис вселената дори повече от Гастон Гаудио с триумфа му на Ролан Гарос през 2004-а.

Хърватинът обаче все още не е направил много за реномето си извън титлата в Ню Йорк - няма Мастърс трофей, нито пък беше голям фактор в повечето турнири през годината. Но серията му в Голямата ябълка е и ще остане наистина невероятно явление в тениса с последователните победи без загубен сет на Чилич над Томаш Бердих, Роджър Федерер и Кеи Нишикори.

10. Давид Ферер - Добър 4-

Изтече ли срокът на годност на 32-годишния испанец? Ферер спечели само една титла и се свлече до №10 в света, което е най-ниското му класиране от 2010 г.

Най-силният момент от сезона му дойде на Мастърса в Синсинати, където накара Федерер да играе три сета, но швейцарецът все пак записа 16-и успех от 16 мача срещу испанеца.

11. Григор Димитров - Много добър 5+

Да, класацията на "Sports Illustrated" трябваше да завърши с десетата позиция в ранглистата, но когато Григор Димитров е под №11, може да си позволим едно леко отклонение.

Списанието също е включило и описание на неговото представяне: Още една силна година за Димитров, който надгради над успеха от края на миналия сезон и показа по-зрял и завладяващ тенис.

Спечели три титли през сезона, сред които и триумф над Анди Мъри на финала в Акапулко в жестока битка по корта.

Българинът достигна и първите си полуфинали в Големия шлем и Мастърс турнирите, докато ни представяше един от най-креативните и вдъхновяващи стилове в тура.

Димитров завърши годината на прага на първата десетка под №11.

 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията