Сарафа, който победи Флойд Мейуедър

Серафим Тодоров няма дори телевизор с плосък екран в жилището си

Сам Бордън 16:30 ч., 04 Апр 2015
0
11394
GETTY IMAGES

Човекът, който последен победи Флойд Мейуедър, сега живее в близост до изгоряло кафене с нарисуван огромен банан на задната му стена.

В съседство, заобиколен от висока трева, има корозирал селскостопански навес със стара земеделска техника. От време на време някой кон преминава по черния път, дърпайки каруца и водач в посока към центъра на един от най-бедните градове в страната.

Серафим Тодоров, който е последният спечелил двубой срещу Мейуедър, стои на тротоара пред седеметажна жилищна кооперация.

Живее в нея заедно със съпрутата си и бременната си снаха. Обитават скромен апартамент на първия етаж. Тодоров разговаря със сина си Симеон, наблюдавайки задаващия се кон. Пуши цигара. После влиза вътре, българинът сяда на един стол и се връща назад в годините към случилото се в Атланта преди 19 години.

По онова време Тодоров е на 27 години, а съперникът му на 19. Двамата се срещат в полуфиналите на категория „перо” от олимпийския боксов турнир в Атланта през 1996 г.

Това е и последната загуба на Мейуедър на ринга.

Няколко месеца по-късно той преминава при професионалистите и започва кариера, която включва 47 поредни победи и стотици милиони долари, спечелени като резултат на тези успехи. На 2 май в Лас Вегас Мейуедър ще изиграе и дълго отлагания си двубой с Мани Пакиао – среща, която мнозина определят като най-богатия сблъсък в боксовата история.

В прав текст

Разликата между живота на Тодоров, който сега е на 45 и този на Мейуедър е впечатляваща – победеният притежава 280 милиона долара, победителят няма в жилището си дори телевизор с плосък екран.

Разликата между живота на Тодоров, който сега е на 45 и този на Мейуедър е впечатляваща – победеният притежава 280 милиона долара, победителят няма в жилището си дори телевизор с плосък екран. Но не това е, което тормози българинът. А обстоятелствата, които са довели до всичко това. Защото Тодоров е убеден, че той и Мейуедър са ощетени от един и същи човек.

В продължение на години феновете на бокса – особено американците – спекулираха, че победата на Тодоров в Атланта, поне отчасти се дължи на странни съдийски решения. Българинът не отхвърля тази възможност. „Напълно възможно е, определено”, казва той.

Но реално яростта на Тодоров е насочена към случилото се във финала в Атланта, в който той е убеден, че е бил ощетен.

Той разказва детайлно онова, което е последвало: конфликтите с федерацията, неуспешните опити да смени националността си, пропуснатите възможности в чужбина и нездравословните предложения за работа в подземния свят в България.

Днес докато Мейуедър се готви да прибере повече от 180 милиона долара за един единствен мач, Тодоров се опитва да живее с пенсия от около 400 евро или 435 долара на месец.

Свит в стола в дома си, Серафим поглежда през прозореца където се вижда кафенето с нарисувания върху стената му банан. Всичко това, казва той, всичко това е резултат от случилото се в Атланта. Ако ви изглежда странно, защото все пак говорим за състезателя, който печели двубоя, знайте, че всичко има и обратна страна.

В прав текст

Човекът, който победи Флойд Мейуедър се събужда всяка сутрин с желанието да беше загубил този двубой.

Човекът, който победи Флойд Мейуедър се събужда всяка сутрин с желанието да беше загубил този двубой.

Битката между Мейуедър и Тодоров се провежда в петък, два дни преди церемонията по закриването на олимпийските игри в Атланта в баскетболната зала на колежа „Джорджия Тех”. Двубоят започва с вихрушка от удари, сякаш началният сигнал на срещата е отприщил като лавина емоциите на двамата състезатели. Докато гледа видеото на двубоя от YouTube на устните на Тодоров се появава усмивка.

„Не забравяйте, че той беше на 19 години”, казва българинът чрез преводач. „Моят опит беше много повече. Победих всички руснаци, кубинци, някои американци, германци, олимпийски шампиони. Направо се подигравах с тях на ринга. Британци, французи – печелех срещу всички”.

„Бях много умен. Бях красив и атрактивен за зрителите. Определено на ринга трябва да бъдеш и актьор. Аз бях”, добавя Тодоров.

Източник: Ню Йорк Таймс

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията