Допинг или не?

Атлетът Георги Георгиев уличен в употреба на метилхексанамин

Sportinglife
Sportinglife 09:55 ч., 04 Апр 2015
0
2082

Поредният скандал с употреба на забранено вещество избухна в родния спорт. По-малко от месец след като заради допинг изгърмя целият национален отбор по вдигане на тежести, в подобен се забърка атлетът Георги Георгиев.

Спринтьорът стана национален шампион на 60 м в зала на първенството в Добрич през февруари. Именно тогава той е бил подложен и на допинг проверката, чийто резултат е положителен. Тестът показал наличие на метилхексанамин.

Според Георгиев веществото е попаднало в организма му чрез хранителна добавка. На опаковката обаче нямало предупреждение, че съдържа забранена субстанция.

„Бях много шокиран, когато обявиха пробата. В последствие, съставката, която беше намерена, с моя адвокат, когато започнахме да се чудим откъде е дошло това нещо, установихме, че е от хранителна добавка. На самата хранителна добавка не е упоменато за тази субстанция“, сподели спринтьорът.

Последният скандал

В случая с играчите на ЦСКА отпреди четири години най-суровата санкция бе за лекарят, който бе дал на играчите хранителните добавки д-р Мирчо Крайнов.

Тогава той пое цялата вина за скандала и бе наказан с лишаване от право да упражнява за срок от 2 години дейности като лекар във футболен клуб или отбор в системата на футболния съюз.

Любопитно е, че няколко месеца след играчите на ЦСКА с положителна проба, в която бе открито същото вещество бе и тенисистът Димитър Кутровски.

За разлика от футболистите обаче той отнесе санкция от две години лишаване от състезателни права, въпреки че и тогава се появи оправданието, че спортистът е приел хранителна добавка, за която не е знаел, че съдържа забраненото вещество.

„Все пак това не е стероид, това не е анабол, това е специфична субстанция. Не е допинг. Сега се запознах как въздейства тази субстанция. Това вещество влия психически, а не на спортните резултати“, коментира Георги Георгиев.

Правата на Георгиев ще защитава бившият юрист на фугболния ЦСКА Радостин Василев.

Вероятно мнозина ще се сетят, че преди четири години в пробите на четирима играчи на „червените” бе открито същото вещество. Тогава футболистите бяха наказани за по 3 месеца, нищо, че наредбите на Световната антидопингова агенция предвиждат по-сериозни санкции. Адвокатът, който тогава ги защитаваше бе именно Василев.

„Няма да искаме отваряне на Б пробата, защото по време на изслушването беше установен начинът на попадане на веществото в организма на състезателя. Това би забавило във времето процедурата. Технологията на приемане на препарата ни е ясна, в действителност е приемана хранителна добавка и в нея съществува без той да знае този стимулант.

Действията му са психически, а не физически. Вината не е само негова, това ще бъде доказано. Треньорката му не е знаела за това, от федерацията не са знаели, той самият не е знаел, но неговата небрежност е довела до този положителен резултат. Препаратът му е препоръчан, но няма да коментирам от кого. Установено е, но не е от треньора”, обясни адвокатът пред Нова телевизия.

Адвокатът допълни, че ще пледира за минимално наказание в размер на 3 месеца, точно както бе в случая с играчите на ЦСКА.

Справка в сайта на родния антидопингов център показва, че „Метилхексанаминът е забранена субстанция от клас С6. на Списъка на забранените субстанции и методи. Въпреки че Антидопинговият център не препоръчва използването на хранителни добавки, предупреждаваме всички спортисти, които използват такива, да бъдат нащрек за наличието в тях на метилхексанамин, тъй като тази забранена субстанция все по-често води до неблагоприятни аналитични резултати и налагане на санкции.

С особено внимание към съдържанието на хранителните добавки трябва да се отнасят спортистите, които използват продукти за повишаване на енергията, концентрацията, издръжливостта и за отслабване”.

Същото вещество преди няколко сезона бе открито и в пробата на Коло Туре от Манчестър Сити. Тогава той призна, че е вземал от хапчетата за отслабване на жена си.

Случаите на наказани за употреба на метилхексамин обаче не са само тези. За първи път той е влязъл в графата допинг, след като е използван от петима ямайски атлети през 2009 г. През 2010-а от златния си медал от игрите на Британската общност бе лишена нигерийката Дамола Осайеми.

В черния списък са още двама португалски колоездачи, двама южноафрикански ръгбисти, както и баскетболист от “Ираклис”. Веществото се появява за първи път през 1971 г. под името фортан. Използва се в капки за нос и сироп за кашлица. През 2006-а се връща на пазара, вече като хранителна добавка.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията