В Банско се решава световната купа в Супер G

Линдзи Вон и Анна Фенингер с най-голям шанс за трофея

Sportinglife
Sportinglife 08:45 ч., 27 Фер 2015
1
1448
Lap.bg

Стартовете, които ще се проведат днес и утре в Банско ще бъдат решаващи в битката за световната купа в дисциплината супер G.

До края на сезона ще има още само два старта в супер G – в Гармиш-Партенкирхен следващата седмица и в Мерибел (Франция) в края на март.

Преди днешния старт начело в класирането за малкия кристален глобус в дисциплината е американката Линдзи Вон. Тя има 280 точки. Плътно зад нея обаче е Анна Фенингер с 272.

Награди и забавление за публиката

Освен емоциите около участието на седем олимпийски и седем световни шампионки, зрителите решили да изгледаг на живо стартовете от световната купа в Банско ще имат възможност и да печелят награди.

Те ще се раздават от основните спонсори на проявата, които ще водят и кампания за безопасно каране по пистите.

На финала на Бъндаришка поляна вече е изградена трибуна за 5000 души, очаква се телевизионната аудитория в целия свят да достигне 200 милиона зрители.

Общо 28 телевизии ще покажат състезанията.

„Твърдо съм решена да се боря за титлата. Радвам се, че се завръщам в България. Имам добри спомени от Банско и очаквам с нетърпение трите състезания”, обясни Вон при пристигането си у нас.

Американката има две победи и едно второ място в проведените до тук състезания в дисциплината. Вон обаче е четирикратен носител на малкия кристален глобус – в периода от 2009 до 2012 г.

Основната й конкурентка за трофея Анна Фенингер ще търси у нас първия си успех в Супер G.

До този момент австрийката е с три втори места и едно осмо. Тя е действащият олимпийски шампион в дисциплината, спечели златния медал и на завършилото преди десетина дни световното първенство в Бийвър Крийк.

Състезанията в Банско ще трябва да дадът отговор на въпроса има ли още швейцарката Лара Гут шанс за трофея. 23-годишната състезателка е трета във временното класиране след като записа една победа – в Лейк Луис.

Сезонът за Гут е доста колеблив като освен този успех тя има само още един – в спускането в Сейнт Мориц в края на януари. Това са и единствените два пъти, в които носителката на световната купа в супер G за миналия сезон се е качвала на почетната стълбичка.

Основното притеснение на участници и организатори си остава времето.

Състезателките пристигнаха у нас още в сряда и тогава Банско ги посрещна с облаци и снеговалеж. Пресен сняг валя и вечерта, въпреки това организаторите обработиха пистите и те бяха в идеално състояние.

Вчера зимният център се събуди окъпан в слънце. Водещите състезателки не пропуснаха до публикуват в профилите си в социалните мрежи снимки преди единствената си възможност да опитат трасето.

Днес обаче се очаква рязко влошаване на времето.

Ако няма промяна заради климатичните условия, първото състезание в Супер G би трябвало да започне в 12,00 часа.

1 коментара

1 Lora Vaneva 27.02.2015 18:06:15
1 0

Уникално добра реклама за България.

Твоят коментар:

Close Обратно към статията