Татко беше прав. Аз играех футбол, но той ме отвлече в тениса

Писмо от Каролине Возняцки до Каролине Возняцки

Sportinglife
Sportinglife 10:00 ч., 11 Яну 2017
0
5569
GETTY IMAGES

Тя е една от най-добрите в женския тенис в последните години, в момента на позиция №20 в ранглистата на WTA. Датската принцеса Каролине Вознячки написа писмо до себе си в стила на сайта Player`s Tribune, а Sportinglife.bg ви го предлага - четивото си струва.

"Скъпа 11-годишна Каролине,

Да започнем с това, че татко е прав. Прав е напълно. Точно в целта. И днес, ти най-накрая го разбираш.

Откакто навърши 3 години, прекарваш часове наред, играейки какви ли не спортове. Първо беше спортната гимнастика, после плуване, хандбал и... футбол. Да, ти бе убедена, че ще станеш футболист, нали? Но в Дания няма много момичешки отбори, нали ти е ясно. Ако още не го знаеш...

Татко не харесва това, че постоянно играеш с момчетата. Той иска да изградиш приятелства с момичета и те отвлича безцеремонно към тениса.

Ти не си сигурна в този негов план. Заедно учите играта от 7-годишна възраст, но в някои моменти не изглежда, че знаеш какво правиш. Но я се погледни - спечели националното първенство за девойки на Дания до 12 години, всичките ти мачове завършиха 6:0, 6:0. Знаеш, че си добра, нали? Вече го усещаш.

След финала онзи репортер те пита за бъдещето ти - как го виждаш. Ти му каза, че искаш да си №1 в света. Така че, татко ти е прав.

Тенисът е пътят, независимо колко обичаш футбола.

И това не е последният път, когато неговата точна преценка ще ти е от помощ, повярвай.

Татко ще остане до теб във всяка твоя стъпка по пътя ти. Ще изкарваш с него страшно много време. И дори след победи над по-големи от теб съпернички като възраст, той ще сяда до теб и ще ти повтаря едно и също:

"Каролине, ще направя всичко, за да станеш още по-добра в тениса. Ще пътуваме където трябва, ще правим каквото трябва... Но трябва да знам - това ли е, което искаш в живота си? Обичаш ли тениса? Искаш ли го?".

Кажи му "да". Не се колебай. Той ще направи останалото.

Ще става в 6 часа всяка сутрин, за да те вози на тренировка. Вечер в 23 ч отново ще те води в тенис клуба, да поиграеш сама, да удариш няколко топки на корта, когато вече няма мачове. Да усетиш корта.

Радвай се на тези моменти. Слушай всичко, обръщай внимание на всичко. Той и мама ще ти обяснят защо е важно да си добър човек преди всичко. Да се отнасяш с хората с уважение преди да очакваш това от тях.

Оценявай какво прави семейството ти за теб. Както и колко е скъп спортът, с който сте се захванали, за да станеш ти добра в него. Всички тези жертви са за тяхна сметка.

В следващите пет години ще ставаш все по-добра. Печелиш турнири, но не и пари - това са законите на младежките надпревари.
Никога няма да чуеш мама и татко да се оплакват, че пътуванията и състезанията са твърде скъпи. Няма да усетиш нужда от каквото и да е.

Обещай ми нещо. Забавлявай се през цялото време! Всяка една стъпка по пътя към професионалния тенис си струва!

Скривай в паметта и сърцето си всеки момент - не само победите. Отношенията, емоциите, пътуванията... Когато ти стане трудно, винаги се обръщай към семейството за помощ. Те винаги ще са насреща.

Ще има моменти като онзи, когато си загубила толкова драматично, че не можеш да спреш да плачеш от яд, а татко отбива колата по пътя към дома, за да ти купи един плюшен мечок. "Това е за най-непримирим състезател", ти казва през смях и ти се засмиваш.

Ето това е любовта, Каролине. Запази онзи плюшен мечок. Когато си професионален играч, печелиш добре и си във фокуса на вниманието, той ще те държи на земята и няма да ти позволи да забравиш важните неща и хора.

Успехът на професионалиста е непрестанно задължение на и извън корта. В някои моменти ще се задъхваш, сякаш не можеш да дишаш.

Източник: Player`s Tribune

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията