Ще успее ли Диего Симеоне на Острова?

Висшата лига иска подправката Ел Чоло

Sportinglife
Sportinglife 15:25 ч., 10 Фер 2015
0
1278
Getty Images

Манчестър Сити изпадна в неловка ситуация. Яя Туре замина за Екваториална Гвинея за участие с Кот Д'Ивоар в турнира за Купата на Африканските нации и английският шампион остана без мотор.

В отсъсвието на най-важния си футболист Сити не успя да спечели от четири опита във Висшата лига - три ремита и едно поражение, които отдалечиха отбора на седем точки от лидера Челси.

Това е Диего Симеоне

Диего Симеоне е роден на 28-ми април 1970 г. в Буенос Айрес. Първият му професионален клуб е Велес, но напуска родината едва на 20 години през 1990-а, за да премине в италианския Пиза.

Следва испански период със Севиля и Атлетико Мадрид, с който печели титлата през 1996 г., а съотборник му е Любослав Пенев.

През 1997 г. се завръща в Италия - първо в Интер, а после в Лацио. Завършва европейсата си кариера в Атлетико през 2005 г.

Последните му мачове са в аржентинския Расинг, като това е и отборът, в който започва кариерата му като треньор.

Следват кратки престои в Естудиантес, Ривър Плейт, Сан Лоренсо, Катания, отново Расинг и Атлетико, който води вече почти четири години.

Ел Чоло е абониран за успехите и още ненавършил 45 години има стабилна визитка като мениджър.

С Естудиантес печели Апертура, а с Ривър Плейт е шампион на Клаусура.

С Атлетико вдига трофеите от Ла Лига, Купата на Краля, Суперкупата на Испания, Лига Европа и Суперкупата на Европа. В две поредни години е избран за Треньор №1 в Примера.

Никой не може да оспори важността на Яя, но когато един от най-богатите отбори в света зависи от един човек, тогава значи нещо не е наред с треньора.

Мануел Пелегрини не успява да направи това, което се очаква от него и съвсем нормално на Острова все по-често се надигат гласове за неговата смяна.

Вече има и претендент (поне на таблоидите) за негов заместник, а името му не е случайно.

Фурорът на Диего Симеоне в Атлетико не остава незабелязан и все повече от големите риби със затруднения мечтаят да го видят на скамейката си.

Може и да не е начело на Сити, но изглежда така сякаш Ел Чоло би пожънал успехи в Премиършип. Ето няколко причини да очакваме с интерес евентуалното преместване на аржентинеца в Англия:

Старата история

Стара история или не чак толкова стара. Датата е 30-ти юни 1998 г., а мястото Сент Етиен. Симеоне се превръща в обществен враг №1 на Острова, след като театралната му проява коства червен картон на Дейвид Бекъм, а "трите лъва" отпадот от Аржентина след изпълнение на дузпи на осминафиналите на световното първенство.

Подобни неща трудно се забравят, а още по-трудно се прощават. На повечето от стадионите в страната няма да подминат този детайл отпреди почти 17 години появи ли се Диего Симеоне.

Срещата с Моуриньо ще е експлозия

Двубоите между Сити (хипотетично) и Челси ще са истинска експлозия не само на терена, но и на пистата, ако Ел Чоло е начело на "гражданите". Атлетико изхвърли Челси от миналогодишното издание на Шампионската лига, а Симеоне се радваше почти истерично под носа на Жозе.

Моуриньо забавя, но не забравя и сънува отмъщението. Евентуалното идване на Симеоне във Висшата лига като треньор на Сити ще пренесе битката за титлата на съвсем друго ниво.

Симеоне и съдиите

Темпераментът на Диего неведнъж му е причинявал неприятности. Но Англия не е Испания и да си казваш какво мислиш в очите на съдиите, може да се окаже болезнено начинание. Санкциите са сурови.

Не че Ел Чоло не знае това и от опита си в Ла Лига, но на Острова ще се сблъска с друга действителност.

Ел Чоло обича да изненадва големите

Симеоне е перфектният лидер на Атлетико. Той е с характер на уличен боец, който идеално пасва на отбор, който с десетилетия е бил в сянката на градския си съперник. Реал има всичко - слава, пари, фенове, неограничен ресурс, но отнесе доста страдание по време на периода на аржентинеца на "Калдерон".

В Сити ситуацията е подобна. Къде беше Юнайтед, къде бяха "гражданите"? Но времената се променят. Ел Чоло обича да е "аутсайдер". Ако дойде в Англия, ще продължи психологическата линия отборът му да не е в светлините на прожекторите. Нека там да са Челси, Юнайтед, Арсенал и останалите... Така му е по-удобно.

Изгражда железен колектив

Ще е прелюбопитно да го видим как ще изгради отбор с неограничени финансови ресурси. Отличителният белег на неговия Атлетико е колективното начало и непримиримият дух. Той води отбор, който се разделя със звездите си - Радамел Фалкао, Диего Коща, Филипе Луис, а сега може да приеме предизвикателството на такъв, който обира каймака от целия свят.

Ако успее да изгради отново такъв колектив, ще е още едно потвърждение, че е едно от треньорските явления през последните години.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията